Ancheta Moldova.ORG: Ce spun experții despre tentativa de mituire a deputaților din Coaliția de Guvernare

Moldova.ORG  a dialogat cu mai mulți experți politici despre presupusa tentativă de “cumpărare” a deputatului democrat Valentina Stratan și a libera-democratului Iurie Chiorescu. Urmăriți mai jos ce cred analiștii politici vizavi de acest subiect.

    •    Tentative de mituire a unor deputați din PD și PLDM pentru a părăsi Coaliția Pro-Europeană. Cât   de real este acest scenariu?
    •   Care este scopul acestor acțiuni?
    •   Credeți că vor mai exista și alte tentative, care ar fi finalitatea lor?

Anatol Țăranu:

anatol taranu

  • Doi dintre deputați au făcut declarați și au menționat că a existat această tentativă de mituire. De aici și concluzia: a fost o acțiune reală.
  • Este greu de spus. Evident este că încercarea de a mitui deputații majorității parlamentare înseamnă că unul dintre scopuri, care poate fi unicul, este de a șubrezi majoritatea parlamentară, poate chiar de a crea probleme pentru guvern. În situația în care nu există majoritate parlamentară, cade Guvernul. Și aceasta ar însemna inclusiv alegeri anticipate. Cineva încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova.  Pe de o parte, dacă se va adeveri că în spatele acestor acțiuni stă controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, atunci este vorba despre un șantaj elementar, când se încearcă să se influențeze poziția Guvernului, ca în cazul băncii Victoriabank sau  în fondul bancar în general. Dacă e să luăm în considerație ceea ce a declarat Platon în cadrul ședinței Comisiei Finanțe a Parlamentului, am putea să presupunem că un alt motiv ar fi încercarea de a schimba vectorul politicii externe a Republicii Moldova și vectorul de dezvoltare a țării. 
  • Deocamdată, ambii deputați care au fost abordați în această privință au făcut declarații și au spus că nu sunt coruptibili. Aceasta vorbește că tentativa a eșuat. Deocamdată. Vor încerca și cu alți deputați acțiuni similare? Nu este exclus. Cei care au întreprins această acțiune, au considerat că anume acești deputați sunt verigile slabe în partidele pe care le reprezintă.  Iată că aceste presupuneri și calcule pe care au mizat nu s-au adeverit. Nu este exclus că autorii acestor acțiuni vor încerca să caute și alți deputați vulnerabili care vor fi capabili să fie corupți.

Octavian Țâcu: 

octavian-ticu3

  • Nu s-a întâmplat. E o cacealma. Din punctul meu de vedere, toți sunt legați acum într-o barcă de anumite obligații europene.
  • Este un an electoral, se încearcă să se demonstreze că au fost încercări de mituire, dar s-a rezistat “eroic”. Strategii electorale. Este o aranjare din interior ca să se demonstreze că, de fapt, alianța rezistă și va rezista.
  • Nu.

Viorel Cibotaru:

Viorel-Cibotaru

  • Informațiile sunt destul de veridice. Despre scenariul acesta am vorbit înainte de parafarea Acordului la Vilnius. Forțele din Federația Rusă dacă vor dori să zădărnicească semnarea Acordului de Asociere, unul dintre cele mai vulnerabile puncte este clasa politică, cei care se află la guvernare. Provocarea unei crize politice poate să fie făcută și prin intermediul coruperii forțelor politice, iar fapte similare am văzut în repetate rânduri, inclusiv în ultimul timp în elementele privind organizarea pseudoreferendumului din Găgăuzia. Din acest punct de vedere, lucrurile par destul de plauzibile. Nu văd care ar fi alte motiv pentru coruperea în masă a unor deputați din coaliția de Guvernare.
  • Unicare explicație logică ar fi zădărnicerea parcursului european al Republicii Moldova prin declanșarea unei crize politice, prin demiterea guvernului Leancă și încercarea de a provoca alegeri anticipate sau, cel puțin, perpetuarea crizei politice în măsura în care să se obțină amânarea de către Republica Moldova a semnării Acordului de Asociere. Nu există altfel de explicații, de ce ar încerca cineva să corupă cineva niște politicieni care nu prezintă o valoare de perspectivă foarte mare. Da, sunt experți, politicieni, dar nu există alte explicații rezonabile în acest sens.
  • Indiferent de faptul cine ar intenta astfel de discuții. Se vehiculează și numele a doi businessmani care ar fi putut juca un astfel de rol – de agent de influență. Eu cred că totul rămâne în zona speculațiilor. Corupție politică există, deputați care ar fi tentați să-și schimbe orientarea politică – există. În rest, să vedem cu ce-o să aducă rezultatele anchetei.

Corneliu Ciurea:

corneliu_ciurea

  • Cazurile în sine cred că au avut loc, dar am senzația că totuși se exagerează când se vorbește despre cazurile date. În politică de multe ori politicienii sunt expuși anumitor presiuni și nu trebuie de făcut mare tam-tam din această situație. Deputații sunt responsabili în fața partidului și în fața cauzei de integrare europeană, iar dacă rămân ei alături de partid sau nu, ține în special de ei și de formațiunea respectivă. Nu văd de ce cazul este umflat atât de tare.
  •  Nu este clar dacă este atât de grav cazul în sine. Se insistă asupra faptului că se dorește compromiterea cauzei europene și schimbarea majorității parlamentare.
  • Nu doar că vor mai exista, ele au existat în permanență. Situația din 2009, atunci când se căuta un vot de aur pentru alegerea președintelui, este emblematică în acest sens. În permanență politicienii sunt ispitiți cu sume de bani și asta este, în fond, o lege a politicului.

Roman Mihăieș:

roman-mihaes

  • Dacă doi deputați din parlament au făcut asemenea acuzații, nu am de ce să nu-i cred. Speranța este că se vor depune plângeri la procuratură și se vor porni dosare, astfel încât să vedem care sunt aceste persoane care vor să mituiască. Fenomenul migrației politice în Republica Moldova este unul dezvoltat. Mai mulți deputați din diferite formațiuni au migrat, deci nu va fi ceva nou.
  •  Este evident că este mult mai ușor pentru cineva să formeze un grup din câțiva deputați, astfel ca alianța pro-europeană să piardă majoritatea din Parlament, decât să introducă referendumuri costisitoare și de mare amploare. Acesta ar fi scopul celor care stau în spate: să aducă în opoziție actuala guvernare, astfel încât să nu fie posibilă semnarea Acordului de Asociere de la Vilnius, iar țara să fie aruncată în alegeri anticipate.
  • E greu să spunem care vor fi viitoarele acțiuni pentru că nu avem toate informațiile. Probabil că vom asista în viitoarele săptămâni și luni la alte tentative de mituire a deputaților.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.