Connect with us
"
"

Social

Amenajează o bucătărie perfectă în stil clasic

Publicat

pe

Bucătăria este centrul emoțional al casei. De ce? Foarte simplu, aici se adună întreaga familie pentru a lua masa și pentru a depăna amintiri sau a croi planuri de viitor. Alegerea unui mobilier pentru bucătărie este o sarcină dificilă. Pe de o parte, vrei să satisfaci nevoile personale, funcționalitatea și pe de altă parte, vrei ai o bucătărie stilată. Este greu să găsești modele de bucătării moderne în Moldova care să nu iasă din modă. Modele noi apar în fiece sezon, iar tu rămâi cu un gust amar de fiecare dată când vezi noua mobilă a prietenei.

Ei bine, există o soluție inteligentă pentru cele mai selecte și aristocratice gusturi. Bucătăriile clasice sunt concepute în așa fel încât să nu iasă niciodată din modă. Culorile clasice, profile, decorațiile și materialele sunt combinate pentru a oferi o privire care este atemporală. Atunci când revizui modele de bucătării în Chișinău fii atent la câteva aspecte semnificative. Elegante, atemporale și ușor melancolice, aceste bucătării transformă gătitul într-o plăcere, încurajând timpul petrecut alături de cei dragi.

Care sunt caracteristicile unui mobilier clasic

  • Culoarea

Culoarea este primul aspect atemporal. Sunt anumite nuanțe care vor arăta impresionant în orice anotimp, în orice an și pentru orice gust. Acesta este alb și culorile deschise pastelate. Poate fi văzută ca o alegere plictisitoare, dar motivul pentru care este atât de popular este sentimentul curat și proaspăt ce-l creează. Dacă optezi pentru mobilă design personalizat în Chișinău ai posibilitatea să alegi culoarea preferată. Mai mult, nuanța de alb poate fi ușor combinată cu alte nuanțe, cu ornamente sau ghivece cu flori. Pentru a adăuga căldură în bucătărie este indicată culoarea beige, ivory, crem. Este mult mai accesibil să faci bucătărie la comandă în Chișinău. 

  • Detaliile arhitecturale simple

În anumite magazine de mobilă în Moldova poți găsi ornamente sofisticate și curbe indefinite. Fie picioarele mesei sunt prea extravagante, fie mânerele sunt prea înfrumusețate. Acum, ai șansa să creezi propriul mobilier elegant și provincial. Ușile bucătăriei cu panouri plate oferă un profil simplu și detașat. În ultimii ani, sertarele au devenit detalii importante în bucătării. Acestea permit un acces mai ergonomic la obiectele care ar putea fi pierdute la spatele dulapurilor. O cantitate mai mare de spațiu de stocare este accesată cu sertare în comparație cu rafturile din același dulap. Asigură-te că detaliile arhitecturale și designul acestora este unul liniar, simplu și organic. Optează pentru un stil simplu, fără ornamente sofisticate și culoți țipătoare dacă vrei o bucătărie clasică. 

  • Dulapuri minimaliste

Amenajarea unei bucătării în stil clasic este o alegere făcută de cele mai multe ori de către familii, design-ul fiind ușor de realizat, este ușor de întreținut, indiferent de numărul și dimensiunile pieselor de mobilierelectrocasnicelor, ori a elementelor de decor. Simplitatea este ceea ce definește o bucătărie clasică, și aceasta ar trebui să reflecte în toate aspectele sale, inclusiv dulapurile. Dacă faci mobilă design personalizat în Chișinău poți crea un mobilier clasic pentru bucătărie. Un aspect important este stilul dulapurilor. Acestea trebuie să fie minimaliste. 

Citește mai departe
Advertisement

Social

În scaun cu rotile, pentru dreputurile omului. Cum luptă Dmitri Kuzuk

Publicat

pe

PE SCURT

Dmitri Kuzuk este un activist pentru drepturile omului și pentru persoanele cu dizabilități din Bender.

De-a lungul timpului a reușit să deschidă o sală de sport destinată persoanelor cu dizabilități, a reușit să implementeze diferite proiecte prin care încearcă să combată stereotipurile.

PE LUNG

Cu 26 de ani în urmă, Dmitri a avut de suferit în urma unui accident rutier care i-a schimbat viața. De atunci nu a mai putut să meargă, chiar dacă doctorii i-au dat speranță că ar putea.

Bărbatul trăiește la etajul șase al unui bloc de locuit în Bender. La început, scaunul lui cu rotile nu încăpea în ascensor. Apoi prietenii au încetat să-l mai viziteze.

Fiind singur, a început să se scufunde în cărți, a încercat să picteze, să cioplească viori sau să meșterească măști venețiene. S-a izolat în apartament timp de un an. Ulterior, și-a făcut curaj și a ieșit la plimbare. A simțit toate privirile îndreptate spre el. Dar nu mai suporta să fie singur acasă, așa că ieșea din ce în ce mai mult pe afară, la plimbare.

A înțeles că nu îi este frică de mașini, ci mașinilor le este frică de el și încearcă să îl evite. El merge pe mijlocul străzilor, pentru că pe lângă trotuare drumurile sunt ușor înclinate și este nevoit să folosească o singură mână atunci când se deplasează cu scaunul cu rotile. Ar vrea să meargă pe trotuare, dar nu sunt libere mereu și au curbe inaccesibile.

Împreună cu o organizație a persoanelor cu dizabilități a cartografiat locațiile care trebuie să fie dotate cu echipament de accesibilitate – rampe, diverse ieșiri, butoane de apel – și au fost alocați și bani.

În următorul an, ei se așteaptă să aibă mai multe facilități disponibile pentru persoanele cu dizabilități.

Sala de sport nu doar pentru sport

Dmitri a inaugurat un spațiu pentru ca alte persoane cu dizabilități să poată să iasă, să socializeze, să interacționeze și să-și ia viața de la capăt. Nu ține doar de sport, dar și de socializare.

33 de persoane cu vârsta între 10 și 50 ani frecventează sala

Pe lângă asta, sala găzduiește o dată pe săptămână copiii de la azilul psiho-neurologic. Da, ei au diferite dizabilități mintale, dar viața lor este atât de monotonă, încât dânșii sunt ca niște umbre. Ei merg, dar nu trăiesc. Și am sugerat să dezvoltăm activități sportive pentru dânșii, să le oferim antrenamente o dată pe săptămână. Acum vin la cu plăcere la sală.

„Am trecut prin asta eu însumi și știu cât de important este să ieși din casă. Știu cât de important este să existe locuri ca acest centru în care persoanele pot veni, unde toți sunt bineveniți, unde poți învăța anumite lucruri, unde poți fi între persoane care nu se vor uita la tine chiorâș sau vor arăta cu degetul spre tine, unde te poți simți normal.”

Dmitri implementează împreună cu alți activiști Programul de Bunăvoință destinat elevilor din școlile medii. Scopul principal al acestuia este de a ajuta tânăra generație să-și formeze propriile atitudini față de persoanele care sunt diferite de ei și de a arăta că toți au drepturi egale.

Dmitri Kuzuk a cooperat cu PNUD pentru a organiza turneele de tenis de masă pentru para-sportivii de pe ambele maluri ale râului Nistru, cu suportul acordat de Programul UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”.

Citește mai departe

Cultură

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul. Printre hiturile trupei Roxette s-au numărat melodii precum „It Must Have Been Love”, „Listen To Your Heart”, „Spending My Time” și multe altele. Trupa a avut un succes și a dominat clasamentele muzicale în anii ’90, înregistrând vânzări peste 75 de milioane de discuri în întreaga lume.

„Cu mare tristețe anunțăm că unul dintre cei mai mari și iubiți artiști ai noștri a plecat din viață. Marie Fredriksson a murit în dimineața zilei de 9 decembrie”, a anunțat familia artistei. Marie era căsătorită cu Mikael Bolyos și avea cu acesta doi copii, pe Inez Josefin, în vârstă de 26 de ani, și pe Oscar, de 23 de ani.

PE LUNG

Colegul ei de scenă Per Gessle a adus un omagiu lui Marie, pe Twitter: „Timpul trece atât de repede. Nu de mult am petrecut zile + nopți în micul meu apartament, unde ne-am împărtășit visurile. A fost o onoare că ți-am cunoscut talentul + generozitatea. Toată dragostea mea se îndreaptă către tine + familia ta. Nimic nu va mai fi la fel”.

Din anul 2002, Marie Fredriksson a luptat cu o tumoare cerebrală, fiind diagnosticată după ce și-a pierdut cunoștința în apartamentul său. Medicii au avertizat-o că are doar o șansă de supraviețuire de 20%, dar ea a reușit să se recupereze după un lung și agresiv curs de tratament.

În 2009, trupa s-a reunit și a reînceput să susțină concerte live. A concertat la nunțile regale suedeze ale prințesei Victoria în 2010 și a prințesei Madeleine în 2013. „A fost uimitoare. Nu știu câte sute de concerte am susținut în ultimii cinci ani și toate, datorită energiei sale”, a spus Per despre ea în 2018.

În februarie 2016 a concertat pentru ultima dată, deoarece Marie a fost sfătuită de medici să nu mai cânte pe scenă. „Este o muncă grea. Marie nu mai poate participe la turnee”, a spus atunci managerul ei, Marie Dimberg. În autobiografia ei din 2015, Marie părea că s-a resemnat cu soarta sa și cu starea ei de sănătate.

În iunie 2016, grupul muzical și-a lansat cel de-al zecelea album, „Good Karma”.

„Am pierdut mulți ani din cauza bolii. Dar în fiecare zi îmi spun că sunt recunoscătoare să stau aici. Și că mai pot cânta”, a scris ea în cartea The Love Of Life.

Citește mai departe

Social

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

Publicat

pe

PE SCURT

Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut revine în pușcărie.

Într-o închisoare din Norvegia, s-a stabilit că rata de recidivă este de 16% (2013), cea mai mică rată din Europa. Închisoarea despre care vorbim este specială: securitatea este redusă, iar deținuții pot merge la școală, la biserică, la magazin sau să facă plajă.

PE LUNG

Închisoarea Bastøy este cea mai mare închisoare cu securitate redusă din Norvegia. Ea folosește întreaga insulă Padda, doar partea de Nord, cu plaja Nordbukta fiind deschisă publicului. 

Enlarge

4-1
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Închisoarea este organizată ca o comunitate locală mică (comunitatea insulară) cu aproximativ 80 de clădiri, drumuri, zone de plajă, teren de fotbal, teren agricol și pădure. Pe lângă funcțiile închisorii, există o școală unde deținuților le este respectat dreptul la educație. Pe insulă mai este un magazin, o bibliotecă, un birou de informații, servicii de sănătate, biserică, serviciu de feribot (cu propria agenție de transport maritim) și un far care găzduiește întâlniri și seminarii mai mici.

Enlarge

2-4
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

115 condamnați în penitenciarul Bastøy

5 ani este pedeapsa medie

40 ani este vârsta medie a deținuților

18 luni este timpul mediu petrecut

Unitatea a fost deschisă la 1 decembrie 2009. Personalul penitenciarului este format de trei persoane – conducătorul și doi consultanți cu experiență vastă în dependență de droguri, psihiatrie și tratament. Consilierii lucrează la strategii pentru managementul dependențelor, asupra diferitor programe și la pregătirea pentru eliberare.

Enlarge

1-7
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Principalul obiectiv este de a avea grijă de drepturile deținuților atât în ​​timpul închisorii, cât și după. Acesta poate fi un tratament într-o instituție, sau pregătirea pentru eliberarea acasă și un loc de muncă / educație. De asemenea, în cadrul penitenciarului există o comunitate unde se lucrează la motivarea deținutului pentru a alege o viață fără droguri după eliberare.

Fotografia principală: Deținut din penitenciarul Bastøy, condamnat la 16,5 ani pentru omor sub influența narcoticelor, face baie de soare în fața casei de lemn în care trăiește. Sursa: Marco Di Lauro/Getty Images

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie3 ore în urmă

Cât costă să imporți o mașină în Republica Moldova

PE SCURT Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre în luna noiembrie prin care anulează reducerea de 50% la importul mașinilor...

Social5 ore în urmă

În scaun cu rotile, pentru dreputurile omului. Cum luptă Dmitri Kuzuk

PE SCURT Dmitri Kuzuk este un activist pentru drepturile omului și pentru persoanele cu dizabilități din Bender. De-a lungul timpului...

Istorie7 ore în urmă

Cei mai tineri premieri din lume. Republica Moldova în listă

PE SCURT Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, va deveni, săptămâna viitoare, cea mai tânără prim-ministră din istoria...

IstorieO zi în urmă

Cine este Nadia Comăneci, cea care a stricat computerul olimpic cu cele mai bune rezultate

PE SCURT Nadia Comăneci a rămas în istorie după ce, la 14 ani, a fost prima care a luat 10...

LifestyleO zi în urmă

Cum au reacționat brandurile moldovenești și alții la banana lipită de perete

PE SCURT Acum o săptămână, o banană dintr-un magazin a fost lipită cu bandă adezivă și apoi a fost vândută cu...

CulturăO zi în urmă

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

PE SCURT Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o...

EcologieO zi în urmă

Ce soluții au găsit unele companii împotriva risipei alimentare

PE SCURT Tot mai multe companii au început să se gândească la modul în care se fabrică unele produse alimentare...

Advertisement

Politică

PoliticăO zi în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

JustițieO săptămână în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031