Ambasadorul Valeriu Gheorghiu: Cooperarea moldo-spaniolă se intensifică/ INTERVIU

Cooperarea moldo-spaniolă se intensifică. O declarație în acest sens a făcut Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Spaniei, Valeriu Gheorghiu, într-un interviu oferit pentru Moldova.ORG, în contextul consemnării a 22 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

La 31 ianuarie se împlinesc 22 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei. Cum caracterizati la ora actuală cooperarea moldo-spaniolă?

Avem o foarte bună cooperare politică bilaterală, dar şi în cadrul structurilor internaţionale. De exemplu, ne susţinem reciproc la alegerile în instituţiile şi agenţiile specializate ale ONU. Spania susţine eforturile noastre de asociere politică şi integrare economică în UE, precum şi obţinerea regimului liberalizat de vize. Mărturie sunt şi recentele declaraţii ale Ambasadorului Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual, în timpul vizitei de rămas bun în legătură cu încheierea misiunii sale diplomatice în Republica Moldova.

Dar care sunt rezultatele activității Dumneavoastră în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Spaniei?

În cei doi ani de activitate la Madrid, am beneficiat permanent de sprijinul colegilor şi a conducerii MAEIE de la Chişinău, precum şi de o foarte bună colaborare cu autorităţile spaniole, în primul rând cu funcţionarii de la Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei. Datorită acestor factori s-a reuşit dinamizarea şi definitivarea negocierilor a 4 acorduri bilaterale şi a fost organizată vizita la Madrid la 22 octombrie 2013 a dnei Natalia Gherman, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În cadrul vizitei au şi fost semnate cele patru acorduri, care în timpul apropiat urmează să intre în vigoare. Cred că este o realizare, având în vedere faptul că în cei 20 de ani precedenţi, cadrul juridic bilateral a inclus doar trei acorduri. Menţionez că au mai fost deblocate negocierile a două acorduri şi iniţiate negocierile încă a unui acord, toate importante pentru diaspora moldovenească din Spania. Deoarece vorbim de diasporă, amintesc că ambasada a contribuit consultativ la crearea şi înregistrarea a două noi asociaţii ale moldovenilor şi a întreprins mai multe acţiuni în vederea dinamizării activităţii asociaţiilor deja existente. Astăzi în Spania activează 6 asociaţii, dar când s-a deschis ambasada erau doar două.

Criza economică din Spania i-au determinat pe concetățenii noștri aflați la muncă în această țară să revină în Moldova?

Bineînţeles, există cazuri când moldovenii revin în Moldova, dar sunt mai puţine decât ne-am aşteptat. Este adevărat, că nu toţi cei care revin acasă informează ambasada despre acest lucru, dar din discuţiile cu liderii asociaţiilor din centrul şi nordul Spaniei, unde sunt mai mulţi concetăţeni de-ai noştri, putem deduce că şi în condiţiile de criză nu toţi cetăţenii noştri au pierdut locurile de muncă.

În ce domenii de activitate moldovenii excelează şi care sunt cele în care au probleme?

În general, în Spania moldovenii sunt văzuţi ca lucrători buni, pricepuţi şi harnici. Avem nu numai constructori calificaţi, dar şi avocaţi, medici, muzicieni, profesori. O trăsătură colectivă a moldovenilor este că fac parte dintr- o colectivitate care se integrează cu uşurinţă în societatea spaniolă şi nu încalcă legea, fapt care este foarte apreciat în Spania.

Conform unor statistici, rata șomajului în Spania, ca şi în multe alte state europene este în creștere. Potrivit unor previziuni, acest indicator ar putea ajunge la 27,8% în acest an. Ce măsuri ia Guvernul spaniol pentru combaterea şomajului?

Într-adevăr, un an în urmă numărul şomerilor din Spania ajunsese la 6 milioane. Însă guvernul actual, condus de premierul Mariano Rajoy, imediat după alegerile din noiembrie 2011, a elaborat şi lansat mai multe reforme economice. În consecinţă, la sfârşitul anului 2013 numărul şomerilor a scăzut pînă la 4,7 milioane de oameni, şi Spania acum este văzută ca o ţară care a depăşit perioada cea mai grea şi îşi reia locul printre principalele economii europene. Este adevărat că probleme mai sunt – de exemplu, şomajul printre tineri este în continuare la nivelul de 50 %, dar guvernul are programul său, care speră că va da rezultate pozitive.

Ce probleme reclamă cel mai frecvent concetăţenii noştri la întâlnirile pe care le aveți?

Sunt practic aceleaşi probleme cu care se confruntă moldovenii din alte ţări – riscul de a pierde lucrul, iar pentru cei în vîrstă – dificultatea extremă de a găsi un loc de muncă. Concetăţenii noştri ne întreabă permanent ce se aude în privinţa asistenţei sociale, în special a pensiilor, şi aceasta tocmai face obiectul unuia din cele două acorduri deblocate recent. O altă problemă – conversiunea permiselor de conducere moldoveneşti în spaniole, dar la aceasta se referă cel de-al doilea acord a cărui negocieri au fost deblocate.

Legislaţia spaniolă îi protejează pe muncitorii moldoveni sau acestora li se aplică aceleaşi condiţii ca şi cetăţenilor spanioli?

Cetăţenii moldoveni cu reşedinţă legală în Spania, au aceleaşi drepturi ca spaniolii în domeniul social, doar că nu pot participa la alegeri.

La ultimul congres al diasporei care a avut loc la Chișinău s-a menționat că unii dintre concetățenii noștri au rămas fără locuri de muncă, nu pot achita taxele pentru locuințe, creditele. Ambasada, ca o autoritate a statului Republica Moldova are modalități de a-i ajuta, cel puțin logistic?

Din câte cunosc, la Congresul despre care aţi pomenit nu au participat reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Spania, cel puţin din cadrul asociaţiilor despre care am vorbit. La ambasadă nu s-a adresat nimeni cu probleme concrete despre care vorbiţi, deşi sunt sigur că ele există. De aceea am identificat avocaţi moldoveni care cunosc legislaţia spaniolă şi cea din Moldova, şi am convenit că ei vor acorda consultanţă juridică gratuită moldovenilor. De asemenea, în viitorul apropiat vom plasa pe site-ul ambasadei un scurt ghid elaborat de ambasadă care va oferi informaţiile necesare în domeniul social (sănătatea, securitatea socială, permis de şedere şi angajare la muncă), care cu timpul, sperăm, să se transforme într-un ghid complex, util pentru cetăţenii noştri de aici, dar şi pentru cei care intenţinează să vină în Spania.

Ce proiecte aveţi in colaborare cu asociațiile moldovenesti din Spania, cu cei care doresc să-și mențină identitatea culturală, lingivistică?

Cel mai recent proiect important a fost organizarea, în colaborare cu trei asociaţii din Madrid, a concertului în capitala Spaniei a maestrului Nicolae Botgros, însoţit de interpreţii Ioana Căpraru şi Ion Paladi. Concertul a avut loc la 7 ianuarie, iar la 11 ianuarie asociaţiile au organizat sărbătoarea Crăciunului şi Anului Nou. Au fost foarte mulţi copii, care au prezentat scenete, cântece, poezii, iar cei născuţi în Spania, pentru prima dată l-au văzut pe Moş Crăciun, care le-a adus daruri.

Vorbind despre diasporă, vreau să menţionez, în mod special, activitatea Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care a contribuit şi financiar, la desfăşurarea mai multor activităţi ale diasporei, inclusiv din Spania. Consider că se face un lucru foarte bun, şi sper să ajungem şi la momentul când diaspora va primi şi seturi de cărţi, colecţii de discuri cu muzică moldovenească şi alte lucruri care să ajute la păstrarea şi promovarea în rândurile diasporei a valorilor noastre spirituale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.