Alimentele care te ajută să scapi de stres

PE SCURT

Ești stresat? Da, toți suntem așa. Câteva portocale, spanac, pește gras, suc de rodii, ceai negru sau fistic sunt acele alimentele care vă ajută să faceți față luptei cu agitația zilnică. Studiile arată că multe maladii își au originea în factorii psihici, demonstrându-se că ele sunt provocate de dezechilibrele produse de stres. Stresul poate duce la apariția maladiilor din cele mai diverse, printre care și cancer. Uneori se întâmplă că anumite afecțiuni să fie greșit diagnosticate, ele nefiind decât o manifestare a stresului. Medicii spun că nu este necesar să apelați la medicamente dacă sunteți stresați și că puteți combate această stare și prin alimentație.

PE LUNG

Pâinea, pastele și fulgii de ovăz sunt cele mai indicate alimente pentru masa de dimineață. Carbohidrații care intră în compoziția lor oferă materialul energetic prioritar folosit de creier și în acest fel stresul se instalează mai greu. Portocalele, care conțin vitamina C, pot reduce nivelul de hormoni ai stresului și combate depresia. Pentru a ține sub control nivelul cortizolului și adrenalinei trebuie să consumați pește gras de 2-3 ori pe săptămână.

Acizii grași Omega 3, pe care îi găsiți în somon și ton pot preveni modificările importante care apar la nivelul hormonilor stresului și vă protejează și de boli de inimă. Același efect îl au spanacul sau ceaiul negru.

Nu doar alimentele reduc nivelul de stres. Medicii susțin că laptele cald băut înainte de culcare e un sedativ și vă relaxează după stresul din timpul zilei. O alternativă poate fi și berea, care e sedativă din cauza cantității mici de alcool, dar și datorită acizilor organici din hamei.

O manifestare a stresului este somnul neliniștit, stare de somnolență în timpul zilei, scăderea randamentului de muncă, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare sau din contra, pofta excesivă, crampe intestinale, dureri gastrice, senzație de arsură etc.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare