Alimentaţie sănătoasă şi curată pentru organismul tău

Chişinău / Moldova.ORG/ — Mâncare sănătoasă, iată de ce are nevoie fiecare din noi, cât mai naturală şi mai puţin procesată. O alimentaţie curată face ca organismul tău să reziste în continuare.

Conceptul de "alimentaţie curată" datează de pe vremea mişcării pentru mâncarea naturală sănătoasă, care respingea mâncarea semipreparată, informează Mediafax.

Aici avem câteva dintre principalele principii ale acestui curent:

1. Alege alimente întregi şi naturale şi încearcă să elimini din alimentaţie mâncarea semipreparată. Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă).

2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate. Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa.

3. Include nişte proteine, carbohidraţi şi grăsimi la fiecare masă. Majoritatea dintre noi consumăm suficienţi carbohidraţi şi grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun şi la prânz.

4. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr. Este mai uşor decât crezi, mai ales dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată.

5. Ia cinci – şase mese mici pe zi. Adică trei mese principale şi două sau trei gustări.

6. Evită băuturile care conţin calorii. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe diluat în apă minerală.

7. Mişcă-te. Exerciţiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.