Connect with us

Important

Alexandru Vakulovski: Limba română în Ucraina, văicăreala MAE-ului român şi un motiv real de îngrijorare

Publicat

pe

Mi s-a părut destul de ruşinos faptul că atât oficialii români, cât şi cei moldoveni, n-au exprimat o opinie faţă de evenimentele din Ucraina. Doar Monica Macovei a scris pe blog că e solidară cu ucrainenii, Ponta a declarat că nu-i treaba lui, iar moldovenii au avut intenţia, dar tradiţional „s-au răzgândit”. De parcă Ucraina nu ar fi ţara vecină.

Doar oamenii care fac de ruşine Moldova, ca Dodon, Formuzal, Tkaciuk s-au exprimat şi asta nu ne aduce cinste deloc.

Dar iată că s-a trezit Ministerul Afacerilor Externe din România! Cine spunea că dormea? Poate că dormea, dar ţop! şi s-a trezit, când Revoluţia ucraineană s-a terminat. Cei de la MAE-ul din România sunt deranjaţi de abrogarea Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. O preocupare grăbită şi aiuritoare, la fel ca majoritatea comentariilor naive de pe facebook, când pe mulţi i-a luat gura pe dinainte. Titlul comunicatului e belicos: Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale pentru a rămâne ancorată în parcursul său European. Şi textul începe cu grija: “În contextul abrogării, în cursul zilei de 23 februarie 2014, de către Parlamentul Ucrainei a Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă profunda preocupare faţă de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.” Vechea lege, foarte discutată la vremea ei, a fost proastă. Şi cei care au scris comunicatul ştiu asta şi recunosc: “Reamintim, de asemenea, faptul că, la acel moment, Ministerul român al Afacerilor Externe a criticat textul legii întrucât acesta menţiona, printre limbile minoritare care intră în domeniul său de aplicare, şi aşa-zisa limbă „moldovenească”, şi a demonstrat netemeinicia acestei prevederi.În acelaşi timp, precizăm că am luat notă de motivaţia care a stat la baza abrogării actului normativ menţionat, şi anume faptul că legea ar fi fost adoptată cu nerespectarea Constituţiei Ucrainei, respectiv a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare. De asemenea, am luat notă de declaraţiile oficialilor ucraineni conform cărora un nou act normativ în domeniu va fi elaborat, cu consultarea minorităţilor naţionale din Ucraina.” Foarte frumos, ştiţi că legea era proastă, ştiţi că se lucrează la alta mai bună, împreună cu minorităţile, atunci ce-i cu tonul ăsta de diriginte supărat? Nu cumva citiţi presa Kremlinului?

Dacă într-adevăr vă interesează soarta limbii române în Ucraina, puteţi afla că e nasol. Atât cu legea proaspăt abrogată, cât şi mai înainte, românii şi româna n-au dus-o bine deloc. Despre abrogarea legii ar merita ascultaţi românii din Ucraina, ei ştiu (mult) mai bine decât noi. Iată ce spune jurnalistul cernăuţean Marin Gherman:“aceasta este o lege care nu determină unitate socială, ci dezbină”, “Pentru românii din Ucraina, cred că anularea legii nu o să schimbe radical situația, fiindcă legea respectivă nu garanta sau nu motiva comunitatea românească să își utilizeze limba, ci, pur și simplu, conserva juridic o anumită situație” (ChernivtsiNews.com – http://www.chernivtsinews.com/?p=13019).

În schimb, de ieri, într-adevăr e cazul să ne facem mai multe griji pentru românii şi româna din Ucraina. Ieri a fost schimbat Mitropolitul Kievului, Vladimir, din fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei Ruse. Vladimir s-ar fi „îmbolnăvit”, exact când Sfântului Sinod Ucrainean al Patriarhatului din Kiev i-a trimis o scrisoare în care îi solicitau unirea bisericilor în vederea creării unei Biserici Ortodoxe autocefale în Ucraina.

Mitropolitul Vladimir a fost înlocuit peste noapte cu Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, Onufrie Berezovski, ce a trezit entuziasmul românilor, chiar dacă nu e cazul. Deşi ştie româna, mitropolitul Onufrie duce o politică antiromânească şi antieuropeană. Vedem şi pe Wikipedia: “Mitropolitul Onufrie a fost acuzat de presa românească că practică o politică antiromânească și antieuropeană, persecutându-i pe clericii români care cer cu insistență, conform drepturilor fundamentale ale omului și comunităților etnice, oficierea serviciului religios în limba maternă. Deși în prezent, în regiunea Cernăuți își desfășoară activitatea peste 110 parohii ortodoxe românești, aflate sub jurisdicția canonică a Mitropoliei ucrainene de la Cernăuți, obedientă Patriarhiei Ruse, preoții români sunt obligați să săvârșească liturghiile în limba ucraineană în mediul urban și doar la sate li se permite să oficieze ocazional și în limba română.” Mai mult: “preoții și enoriașii ortodocși români duc lipsă de cărți bisericești, obiecte de cult, literatură laică în limba maternă pentru copiii români care frecventează școlile duminicale (înființate și întreținute de parohiile românești), precum și de bani pentru renovarea lăcașelor de cult. În aceste condiții, IPS Onufrie este acuzat că a interzis categoric ca prelații și credincioșii români să primească literatură religioasă, cărți de cult, materiale pentru biserici, veșminte, publicații sau orice alt sprijin din România, amenințându-i cu sancțiuni canonice și administrative, inclusiv cu anatema și caterisirea pe cei care nu se vor conforma acestei hotărâri. De asemenea, el este acuzat și de faptul că a trimis preoții de etnie română doar în parohiile cu populație majoritar ucraineană.”

Mitropolitul Onufrie a fost şi cu siguranţă va fi o mare problemă pentru credincioşii români din Ucraina. Un om care a persecutat preoţii români nu poate deveni peste noapte un prieten. Cred că Bisericile Ortodoxe (fie a Ucrainei, fie a Moldovei) subordonate Rusiei, rămân nişte Transnistrii deviate de la Ortodoxie, pentru că sunt mai apropiate de politic (-a Moscovei), decât de credinţă.

Citește mai departe

Important

Ce trebuie să știți despre Ludovic Orban și PNL, cu care PAS, PPDA și PLDM au semnat acord de colaborare

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, a fost prezent, ieri, la evenimentul PAS și PPDA de prezentare a angajamentelor pentru alegerile din 2019. Fiind toate membre ale familiei Partidului Popular European, cele trei partide au semnat, în luna martie a anului curent, un protocol de colaborare, PLDM semnând acordul mai devreme. În cadrul evenimentului, liderul PNL a declarat printre altele că „a venit momentul ca Republica Moldova să scape de oligarhii care batjocoresc populația, în frunte cu Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon”.

Ludovic Orban a fost ales președinte al Partidului Naţional Liberal în vara anului trecut. El a fost votat de 3.518 delegaţi prezenţi la Congresul partidului, desfășurat la București. Contracandidatul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, a obținut 952 de voturi, iar 34 de voturi au fost declarate nule. A fost pentru prima dată, după alegerea din 2014 a lui Klaus Iohannis în fruntea PNL, când liberalii și-au exprimat votul, democratic, pentru funcția de președinte al partidului, scrie PressOne.

Dicursul lui Orban, înainte de a fi ales președinte al PNL:

„Vă spun atât: să-mi dea Dumnezeu forţa, energia, inspiraţia, inteligenţa, tăria, caracterul, ca să pot face faţă aşteptărilor dumneavoastră, aşteptările celor civilizaţi, cei care îşi doresc o Românie puternică, respectată în lume! Nu e altcineva în România care să poată să ducă la capăt misiunea. Sunteţi singurii. Am început campania cu 4-5 prieteni. Încetul cu încetul, am chemat cu mine membrii simpli de la baza partidului, am chemat oamenii cu performanţă. Am chemat oameni care cu adevărat să readucă PNL în fruntea României. Dacă mă alegeţi, veţi avea un om care e exigent cu sine însuşi şi va fi exigent cu voi.”

Aici găsiți și portretele câtorva fețe de pe listele electorale ale PNL-ului, la alegerile parlamentare din România în 2016.

În mai a.c., PNL a depus la Parchetul General al României o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, în contextul deciziilor luate de de şefa Executivului pe marginea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceștia erau acuzați de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte”. La finele lunii septembrie, DIICOT a clasat dosarul.

Tot în primăvara aceasta, mai mulți primari PNL au trecut de facto, dar nu și de jure în PSD, acuzând că au fost uitați de conducerea centrală de partid și că nu au acces la fondurile guvernamentale. Astfel, unii primari au rămas în Opoziție „doar de formă, în timp ce participă la activitățile Puterii. PSD își lărgește astfel baza electorală, chiar și cu doi ani înainte de alegerile locale”, scris Recorder.ro. Jurnaliștii de la aceeași publicație au mers la congresul PNL din august 2018, pentru a vedea „cum arată opoziția din România, într-un moment în care țara are nevoie, mai mult ca niciodată, de o alternativă politică solidă”.

Recorder.ro: „Am văzut, în schimb, o sală plină cu liberali aduși să asiste la startul campaniei electorale a lui Klaus Iohannis. L-am văzut pe Klaus Iohannis, care, la șase luni după ce a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier, pare să-și dea seama că n-a fost tocmai inspirat. Am văzut niște lideri PNL, care încă mai speră să le pună cineva pe tavă guvernarea. Am văzut un lider al opoziției, Ludovic Orban, nepregătit să lupte cu omologul său de pe stânga. Am văzut o opoziție blocată în glume despre Viorica Dăncilă și PSD”.

Mai mult, deși este unul din puținele partide aflate în opoziție, recent, vicepreşedintele PNL, Gigel Ştirbu, a anunţat, marțea trecută, că va propune Biroului Executiv al partidului o discuţie pe tema unei posibile sancţionări a României de către Uniunea Europeană, menţionând că nu este „corect” ca europarlamentarii partidului să voteze o rezoluţie ce ar restricţiona accesul ţării noastre la fondurile europene. Astfel, acesta a propus front comun cu PSD și ALDE în Parlamentul European.

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal în Camera Deputaților este format din 67 persoane din totalul de 329. În Sentaul României, PNL este reprezentat de 25 de membri din totalul de 136.

Citește mai departe

Important

Cutremur puternic resimțit la Chișinău! Câte grade a avut seismul

Publicat

pe

De către

Cutremurul cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter produs în România s-a resimțit puternic și la Chișinău.

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului al României, seismul s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Buzău. Cutremurul a avut loc la adâncimea de 150 km.

Aceeași sursă transmite că intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)

Citește mai departe

Important

Un elicopter militar s-ar fi prăbușit în regiunea transnistreană. Ce spun autoritățile separatiste

Publicat

pe

De către

Un elicopter de tip MI-8 al așa-ziselor Forțe Aeriene ale Transnistriei ar fi suferit un accident pe teritoriul aerodromului din Tiraspol. Accidentul ar fi avut loc pe 20 septembrie, iar la bord se aflau trei persoane. Elicopterul este total distrus, iar despre soarta pasagerilor nu se cunoaște nimic, transmite Runway08, un blog despre aviație.

Într-un comunicat de presă publicat pe siteul așa-zisului minister al apărării al republicii separatiste, se confirmă incidentul, însă se spune că acesta a fost unul minor, elicopterul suferind doar defecțiuni mecanice, iar cei aflați la bord au suferit doar cu răni ușoare.

„Pe 20 septembrie, în timpul încercării motoarelor și a grupurilor de putere ale elicopterului Mi-8T, prin pornirea motoarelor și a sistemelor de verificare, a avut loc un accident. Corpul elicopterului a fost deteriorat mecanic, iar trei membri ai echipajului au primit leziuni minore. La fața locului au primit îngrijirea medicală necesară”, se spune în comunicat.

Potrivit autorităților separatiste, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest accident a fost inițiată o anchetă. Se presupune că, printre cauzele posibile ar fi defecțiunea la transmisia șurubului de direcție, care duce la pierderea stabilității și manipularea elicopterului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com