Abuzuri admise la accesarea programelor tipul „Work & Travel”

Programele implementate de agenţiile de recrutare pentru schimbul cultural, formare de experienţă, îmbunătăţirea cunoştinţelor precum şi alte tipuri de programe, au devenit foarte atractive şi pentru tinerii din Moldova. Tot mai mulţi tineri îşi manifestă voinţa de a beneficia de serviciile acestor companii, astfel în fiecare an mii de tineri pleacă în străinătate prin intermediul acestora.

Mulţi tineri, dintre care tot mai mulţi studenţi, se aventurează în aceste programe, a căror motivaţie fiind dorinţa de a obţine o experienţă nouă, dar şi anumite resurse financiare. Adeseori tinerii nu se implică raţional pentru a înţelege particularităţile programului, iar agenţiile de recrutare nu dispun de modalităţi de control in ceea ce priveşte calitatea serviciilor de care beneficiază solicitanţii.

În altă ordine de idei, mulţi tineri, cetăţeni ai Moldovei, având scopul de a pleca în vederea obţinerii doar a unui loc de muncă bine plătit, se adresează către asemenea agenţii de recrutare, pentru semnarea unui contract de plecare la muncă în Marea Britanie, Australia, SUA şi alte ţări.

Multe dintre agenţiile de recrutare, deşi desfăşoară o activitate licenţiată şi legală, impun însă semnarea de contracte cu condiţii ilegale, acceptate de solicitanţi, interesul major al cărora este doar de a obţine un „job” peste hotare. Asemenea contracte conţin, de regulă, şi penalităţi unilaterale considerabile (deseori întâlnită fiind suma de 10 000 Euro / Dolari SUA), clauze care de regulă nu sînt coordonate şi negociate cu solicitantul, ci doar impuse, ultimul fiind nevoit să accepte suportarea lor în caz de ne-respectare a condiţiilor contractuale. De asemenea unele agenţii solicită suplimentar contractului de muncă, încheierea unui contract de fidejusiune / garanţie cu o terţă persoană, care ar garanta executarea obligaţiilor de către acesta (părăsirea programului sau ne-întoarcerea în termen în Moldova, etc.).

Întru apărarea intereselor cetăţenilor plecaţi peste hotare şi care au solicitat asistenţa juridică, Compania juridică LEXTAL (www.lextal.md) a reuşit să obţină câştig de cauză în instanţele de judecată ale Moldovei, probând în faţa judecătorului că obligarea plăţii a unor penalităţi similare celor de 10 000 Euro pentru încălcarea condiţiilor contractuale este ilegală.

Mai mult, LEXTAL consideră că instituirea unor astfel de clauze, ce creează un dezechilibru considerabil între drepturile solicitantului şi ale Agenţiei de recrutare, contravine legislaţiei în vigoare.

Unele contracte de bază de încadrare în diverse programe culturale pot fi declarate ilegale, deoarece:
1) persoanele ajunse în străinătate în baza unui astfel de contract, de regulă (a) sînt plasate doar în câmpul muncii, (b) sunt implicate în alte activităţi ne-legate de obiectul contractului;
2) beneficiarii, de fapt, nu sunt implicaţi în activităţi, strict stabilite prin contract (studierea limbii engleze, seminare culturale, etc.) decât munca;
3) persoanele, nu beneficiază de suportul şi implicarea în activităţi prin intermediul coordonatorului local, cel mai adesea fiind în cel mai bun caz neglijate, daca nu chiar abandonate;
4) sunt expres încălcate alte condiţii ale contractelor încheiate de către agenţia de recrutare.
Odată ce unele dintre persoanele plasate în câmpul muncii în afara hotarelor Moldovei, reieşind din condiţiile nocive şi defavorabile în care sînt nevoite să muncească, refuză să facă aceasta, astfel căutându-şi un alt loc de muncă, agenţiile de recrutare, neîntârziat, acţionează fidejusorii / garanţii în instanţele de judecată în vederea încasării penalităţilor în baza contractelor încheiate.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, LEXTAL sugerează, la încheierea unui contract de muncă, să solicitaţi indicarea cu titlu obligatoriu în acesta, a cel puţin următoarelor clauze :
– date cu privire la patron: denumirea deplină şi abreviată; numele, prenumele şi funcţia conducătorului întreprinderii, instituţiei, organizaţiei, adresa juridică, alte date de contact;
– informaţii despre caracterul muncii;
– durata zilei de muncă şi odihnei;
– retribuţia lucrătorului imigrant;
– termenele şi modul de plată a salariului: pentru munca prestată în orele de program (8 ore pe zi); pentru munca prestată peste orele de program;
– condiţiile de trai;
– termenul de valabilitate a contractului de muncă;
– ordinea de suportare a cheltuielilor de transport;
– datele coordonatorului local şi responsabilităţile acestuia;
– asigurarea medicală şi socială (cine o achită, în teritoriul cărei ţări, durata ei).

Menţionăm că un exemplar al contractului de muncă încheiat cu angajatorul, trebuie să fie înmânat angajatului până la plecarea acestuia la muncă.

În cazul în care modelul de contract, care vă este propus spre semnare, nu conţine detalii despre condiţiile de muncă specificate mai sus, iar Agenţia de recrutare, se opune comunicării şi clarificării acestor informaţii – condiţiile în care trebuie să plecaţi trebuie să vă trezească suspiciuni sau cel puţin să vă alerteze.

Iar în cazul în care vi se spune că acesta nu este un contract de muncă, să solicitaţi informaţii detaliate cu privire la:
– orarul de studiere al limbii engleze;
– orarul şi tipurile programelor culturale;
– condiţiile de trai, cazare, asigurare;
– cazuri de urgenţă;
– destinaţiile turistice ce urmează a fi vizitate;
– alte date importante ce ţin nemijlocit de programul respectiv.

Stabilirea unor penalităţi pentru încălcări, trebuie să fie justificate din punct de vedere economic, să fie reciproce, care ar surveni în cazul ne-executării condiţiilor contractuale. Legislaţia muncii, propriu zis, în cazul contractelor de muncă, nu prevede sancţiuni materiale pentru încălcări ale contractului de muncă decât sancţiuni disciplinare: (a) avertizări, (b) mustrări şi (c) rezilierea contractului – cu solicitarea compensării prejudiciului material real cauzat angajatorului în timpul activităţii de muncă.

Concluzionând cele relatate, LEXTAL recomandă să apelaţi la serviciile unui avocat sau companii juridice pentru consultaţii sau cel puţin să studiaţi minuţios contractele încheiate cu agenţiile de recrutare, să negociaţi fiecare clauză contractuală în parte, pentru evitarea stabilirii în contract a unor prevederi camuflate. Nu mai puţin important este să verificaţi actele de constituire ale agenţiei de recrutare (certificatul de înregistrare, licenţa de activitate etc.) şi să confruntaţi aceste date cu informaţia de pe pagina oficială a Ambasadelor sau ale altor structuri ce coordonează asemenea programe.

Prin prezentul articol, LEXTAL nu are intenţia de a compromite scopurile şi obiectivele programelor de schimb cultural, programelor de muncă, programelor de burse şi studii, precum şi altor modalităţi de creare de oportunităţi pentru tinerii din Moldova, ci doar îndeamnă atât beneficiarii, cât şi agenţiile de recrutare, la respectarea condiţiilor contractuale mutuale, informarea diligentă a ambelor părţi şi manifestarea bună-voinţei ambelor părţi pe parcursul executării angajamentelor.


Acest material poarta caracter comercial. Pentru mai multe detalii privind posibilitatea publicarii unui astfel de articol, click aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.