Connect with us

Diaspora

A treia ediție a Convenției Moldo-Americane. Interviu cu Argentina Parasca

Publicat

pe

La 15 ianuarie va avea loc, la New York, a treia ediția a Convenției Moldo-Americane. Tematica acestei ediții este “Provocările Republicii Moldova pentru obținerea stabilității politice și economice”.  

Argentina Parasca, fondatoarea organizației Backpacks for Hope și unul dintre vorbitorii acestei ediții, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova.ORG, despre importanța acestui eveniment, despre activitățile pe care le-a desfășurat în Republica Moldova, dar și despre importanța diasporei.

Ați participat și la edițiile precedente ale Convenției. Ce rezultate au adus în timp aceste evenimente?

Am participat pentru prima dată anul trecut, atunci când soțul meu, Dorin Parasca, a fost invitat să vorbească la panelul legat de Economie. Am mers cu toată familia să-l susținem. Însă acolo am găsit un loc potrivit pentru interesele mele.

Participanții la Convenție sunt oameni tineri, bine educați, cărora le pasă de Republica Moldova. Bănuiesc că ei caută să înțeleagă de ce nu este așa cum poate să fie. Cauzele sunt multe. În viața mea am petrecut mult timp cugetând la această întrebare și știu că răspunsul este foarte complex.

M-am întors de la cea de-a doua Convenție cu întrebarea “Eu ce pot să fac?”

Nu există o comunitate a cetățenilor moldoveni concentrată într-o anumită regiune din SUA, concetățenii noștri sunt împrăștiați în mai multe state din SUA. Reușesc cetățenii moldoveni, dar și organizațiile din diasporă să colaboreze între ele?

Oamenii se întâlnesc mai mult la evenimente sociale sau culturale. Sunt moldoveni care realizează proiecte de caritate din propria voință, fără multă atenție, modest. Cred că după a doua Convenție au apărut proiecte mai de amploare, cum este Backpacks For Hope.

În proiectul nostru au colaborat prin donații și voluntariat circa 100 de persoane, moldoveni si americani de pretutindeni. Geografia nu mai contează în zilele noastre, când există atâtea modalități de plată online.

Povestiți-ne despre activitățile pe care le desfășoară organizația pe care o conduceți și ce ați reușit să faceți până acum

Noi ajutăm copiii care locuiesc în zonele rurale. Mi-am propus acest proiect când am făcut cunoștință cu Mariana Braniște din Hîrtopul Mare, Criuleni.

Mariana a putut să descrie necesitățile celor mai săraci copii din Hîrtop pentru că așa a crescut și ea.

Eu am propus să facem câte un ghiozdan pentru fiecare copil. Cu sprijinul Janei Gaibu și Cristinei Blanton am reușit să adunăm, cu ajutorul donatorilor, 105 ghiozdane, amenajate aparte pentru fiece copil. În funcție de vârstă am inclus jucării, hăinuțe, rechezite și obiecte de igienă. Unele ghiozdane au avut scrisori de la copiii din America și, desigur, bomboane.

Dar, în afară de ghiozdane, am reușit să trimitem încălțăminte, haine de iarnă și obiecte pentru activități de sport.

Unul dintre copii, Ionuț Balutel, suferă de distrofie musculară. El ne-a trimis o fotografie cu un poster în care cerea un scaun electric ca să meargă la școală. Noi am găsit un astfel de scaun prin alt ONG din SUA și l-am trimis împreună cu ghiozdanele.

Am strâns și bani pentru ca să achităm costurile de ambalare și livrare în Moldova. Am apelat la prieteni, colegi și oameni care au crezut în noi și în cauza noastră.

ghiozdane 1

 Atunci când puneți la cale evenimente și acțiuni în Republica Moldova, sunteți sprijiniți de cetățenii de acasă sau autorități?

Noi nu căutăm ajutor special de la autorități. Încercăm, pe cât putem, să lucrăm cu voluntari, persoane obișnuite din Moldova și din SUA.

La Hîrtop ne-au ajutat să obținem informații despre fiece copil asistentele socilale de la primărie. Însă distribuirea și evenimentul de înmânare a ghiozdanelor a fost un eveniment coordonat de voluntari – oameni din sat și persoane din SUA.

Cum ar putea cetățenii moldoveni din SUA să contribuie mai mult la dezvoltarea Republicii Moldova?

Cred că e o întrebare care caută să o răspundă a treia Convenție. Eu cred că cele mai bune proiecte sunt cele concrete – de la persoană la persoană.

Busola mea morală indică să-i ajut pe cei mai nevoiași – bătrâni, copii, oameni cu dizabilități.

Ce așteptări aveți de la această ediție a Convenției Moldo-Americane?

Voi merge la Convenție să-i conving pe alții să se alature la astfel de cauze, cu impact mare în viata fiecărui singur om.

Efortul meu și a altor persoane care se ocupă cu proiecte de caritate e să conectăm oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutor din Moldova cu cei care pot să-i ajute din SUA.

Totodata, vreu să demonstrez că lucrând împreună la astfel de cauze, comunitatea noastră va fi mai puternică, vom fi mai uniți și vom găsi mai ușor soluții, nu doar probleme.

În final, doresc mult ca problema copiilor din satele moldovenești să rămână în inima participanților. Acești copii sufără de sărăcie, abuz emoțional, violență, neglijență. Putem să luptăm pentru ei, să le dăm speranță și să le arătăm cum să lupte și ei, la rândul lor, pentru un viitor mai bun.

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important5 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com