A început prelucrarea datelor de la Recensământul din 2014! 200 de operatori lucrează în două schimburi

Biroul Naţional de Statistică a anunţat că a început, la 11 aprilie, prelucrarea datelor de la Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014. În acest exerciţiu sunt implicaţi 200 de operatori, care lucrează în două schimburi, cu începere de la 7:30 şi până la 21:30.

Potrivit instituţiei, prima etapă a acestui proces o constituie introducerea datelor din chestionare şi codificarea variabilelor asistate de clasificator: localitatea, ţara, etnia, religia, limba, cetăţenia.

Pentru prelucrarea datelor, au fost recepţionate 100 de laptop-uri în baza contractului de comodat (cu titlu gratuit) dintre BNS şi Comisia Electorală Centrală . Laptop-urile sunt securizate, nu au acces la reţeaua Internet şi posibilităţi de copiere/transmitere a informaţiei pe orice suport.

În plus, pentru a asigura protecţia confidenţialităţii datelor, sala de calculatoare va fi sub supraveghere video.

Majoritatea personalului sunt operatorii de introducere şi codificare, de asemenea este încadrat personal de suport :administratori IT, supervizori, operatori de validare şi personal tehnic. Operatorii de introducere şi codificare a datelor au fost instruiţi, în cadrul unor cursuri organizate cu susţinerea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

„Confidenţialitatea este componenţa care va călăuzi toate activităţile de prelucrare a datelor de la recensămțnt, întrucît datele din chestionare constituie o informaţie confidenţială, care nu poate fi divulgată, fiind utilizată doar în scopuri statistice. Pentru a asigura protecţia confidenţialităţii datelor, sala de calculatoare va fi sub supraveghere video”, se arată într-o notă a Biroului Național de Statistică.

Totuși, rezultatele Recensământului realizat în 2014 vor fi cunoscute nu mai devreme de martie 2017, atunci când BNS speră să finalizeze sistematizarea datelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.