A început perioada de învăţământ pentru studenţii cu frecvenţă redusă

  De Luminiţa Gusina

Începutul lui iunie coincide cu începutul ciclului de învăţământ pentru studenţii de la secţia cu frecvenţă redusă, în majoritatea  instituţiilor superioare din Moldova.

Programa acestor studenţi nu diferă de programa  celor de la zi, doar că materialul este însuşit mai mult individual.

Anul de studii, pentru ei, cuprinde de obicei  2-3 sesiuni. O sesiune în medie durează 4 săptămâni, timp în care studenţii fac ore şi susţin examene.

Din discuţia cu domnul Petru Tolocenco, doctor, conferenţiar universitar, catedra Limbă şi Literatură Română a Universităţii de Stat din Tiraspol, am realizat că din an în an se înregistrează o uşoară creştere în rîndurile studenţilor la secţia cu frecvenţă redusă. Dumnealui susţine această metodă de învăţământ superior. Motivele ce le-a enumerat, potrivit cărora studenţii au ales acest mod de învăţămînt sunt: lipsa de timp şi problemele financiare.

În confirmarea spuselor date vin afirmaţiile studenţilor, ce urmează acest tip de învăţămînt. Victoria Sturza din satul Sipoteni, raionul Călăraşi, studentă la pedagogie, spune că fiind încadrată în câmpul muncii este practic imposibil să facă studii la zi, iar această metodă îi vine bine ca “o mănuşă”. Iar Maria Vrânceanu, studentă la filologie, la întrebarea mea, de ce a ales acest mod de studiere, a răspuns: “Am posibilitatea să şi lucrez, pentru a achita studiile”.

Referitor la această temă, doamna Varvara Gherman, doctor, conferenţiar universitar, declară: “Aceşti studenţi sunt mai conştiincioşi, mai maturi în gândire. E bine că se organizează acest fel de studii”.

Tot in această perioadă, absolvenţii şcolilor şi liceelor vor susţine examenele de absolvire. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.