A fost lansat noul Dicţionar Istoric al Moldovei

La Chişinău a fost lansată a doua ediţie a Dicţionarului Istoric al Moldovei – carte scrisă în limba engleză şi destinată în primul rând cititorului din afara Republicii Moldova.

Aflat la a doua ediţie, Dicţionarul face parte dintr-o serie de cărţi despre ţările europene scoase de editura americană Scarecrow Press.

Autorii Vlad Spânu şi Andrei Brezianu mărturisesc că au scris dicţionarul pentru cititorul străin, curios să afle mai multe despre Republica Moldova.

Pornind de la specificul istoric al acestei ţări, nu a fost un demers simplu, după cum a remarcat ironic şi academicianul Mihai Cimpoi.

Fiind prezent la lansare, acesta şi-a adus aminte de o întâmplare.

"Un grup de colegi de-ai noştri a vizitat Cetatea Albă. Ghidul le-a spus că cetatea este ucraineană. Ei au protestat şi atunci ghidul a spus: Sunteţi de la Chişinău? Păi, pentru Dumneavoastră avem alt ghid.", a spus Mihai Cimpoi.

‘Paradoxul Moldav’

Chiar de la bun început, autorii dicţionarului despre Republica Moldova s-au văzut nevoiţi să răspundă la o întrebare esenţială care cumva explică dificultatea analizei.

"Vorbeam adineaori de ‘paradoxul moldav’. Definibil poate în manieră lapidară drept paradoxul unei ţări rupte dintr-o altă ţară, acesta a reprezentat una din cele mai grele pietre de încercare în elaborarea şi structurarea acestei lucrări. Care ţară? De ce o provincie şi totodată o republică purtând acelaşi nume."

"Cum ştim, există mai multe păreri şi teorii, fiecare rezemată pe argumente, despre al cui stat succesor este în esenţă Republica Moldova. Azi republică independentă, cândva republică sovietică, cândva jumătate ruptă din principatul Moldovei, cândva oblast, cândva gubernie ţaristă." spune profesorul Andrei Brezianu, unul dintre cei doi autori ai cărţii.

Doar 1000 de exemplare

Conştienţi de dificultăţile analizării unui teritoriu cu o asemenea istorie, spaţiu calificat de autori drept "un puzzle istoric fără paralelă în istoria ţărilor europene", Andrei Brezianu şi Vlad Spânu s-au declarat din start în afara oricărui tip de partizanat, declarând că operează doar cu fapte.

Chiar şi aşa, reacţiile audienţei prezente la lansarea dicţionarului au fost polarizate. Un fapt care arată clar potenţialul imens de controverse şi opinii diferite, uneori radical opuse despre istoria Republicii Moldova.

"Cartea nu ia poziţie contra puterii, ci sine ira et studio îi descrie obiectiv iniţiativele şi acţiunea politică şi consecinţele acestora în arena cetăţii. Nu polemizează, ci la modul obiectiv, încearcă să descrie realist, echidistant, marile coordonate ale relaţiei moldo-ruse în pagini de bine cumpănită densitate informaţională.", spune Andrei Brezianu.

"E vorba nu de judecăţi ci de descrieri nepartizane, având drept obiect iniţiative, coordonate, cedări, scopuri, rezultate. Cartea, deci, prezintă ochiului imparţial al cititorului din afară faptele. Simplu, obiectiv, fără fard, înfăţişează faptele, arată cauzele, descrie urmările, invitând astfel la judecată obiectivă pe cel care priveşte Moldova din afară."

Editat în 1000 de exemplare şi conceput în primul rând pentru cititorul străin, "Dicţionarul Istoric al Moldovei" practic nu va fi accesibil în Republica Moldova.

Un teritoriu în care dezbaterile despre istorie sunt foarte rar auzite şi deseori monopolizate politic. // Marin Turea, corespondent BBC la Chişinău

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.