A fost în Republica Moldova, acum în România! Valeriu Kuzmin, numit ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Valeri Kuzmin în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în România.Textul decretului prezidenţial a fost publicat pe portalul oficial al informaţiilor juridice, informează agenţia rusă TASS.

„Este numit Valeri Ivanovici Kuzmin în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în România” – se afirmă în document.

Printr-un alt decret al preşedintelui rus, este eliberat din această funcţie Oleg Malghinov.

Reamintim că Valeri Kuzmin a fost ambasadorul Rusiei în Republica Moldova. Acesta a fost numit ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău în iulie 2007. Mandatul său a expirat în noiembrie 2011, dar el a rămas în funcţie până în 2012.

Înainte de plecarea sa, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi partide politice, au solicitat rechemarea lui Kuzmin în legătură cu tragedia care s-a produs la 1 ianuarie 2012 la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă, când un pacificator rus l-a împuşcat pe Vădim Pisari, un tânăr moldovean în vârstă de 18 ani din satul Pîrîta, care a decedat ulterior.

La 2 ianuarie, ambasadorul rus Valeri Kuzmin afirma că regretă tragedia din zona de securitate. Pe de altă parte, deşi spunea că ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele, Kuzmin lua deschis apărarea aşa-zişilor pacificatori ruşi. Mai mult decât atât, după întrevederea pe care a avut-o la Ministerul de Externe, Kuzmin a indicat presei să nu facă „isterie” pe seama acestui caz şi a calificat protestele societăţii civile ca fiind ”acte huliganice”.

Valeri Kuzmin a fost înlocuit, în funcţie de Farid Muhamedşin, care îşi exercită în prezent mandatul de ambasador.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.