O treime din deputații așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol conduc afaceri// RISE

O treime din deputații așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol derulează și conduc afaceri în paralel cu funcția publică. Fie că ocupă fotolii de directori, consilieri sau prezentatori TV, majoritatea funcționarilor sunt conectați la Holdingul „Sheriff” – imperiul de business fondat de oligarhii Victor Gușan și Ilia Kazmalî, se arată într-o investigaţie RISE Moldova dată publicităţii luni, 5 decembrie.

Holdingul „Sheriff” funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

De-a lungul anilor, cei mai importanți politicieni din nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană (rmn) au apucat să lucreze în cadrul acestei corporații, despre proporțiile căreia RISE Moldova a scris, anterior, în ancheta „Republica Sheriff”. Unii funcționari s-au rupt, ulterior, de holding, dar majoritatea dintre ei așa și au rămas în solda lui Gușan și Kazmalî, fără să renunțe la fotoliile de deputat.

Politica și afacerile, în armonie perfectă

Sovietul suprem, așa-zisul parlament al regiunii separatiste, este format din 43 de aleși ai poporului. În paralel, 15 deputați ocupă și funcții de conducere în cadrul Holdingului „Sheriff”. Șapte dintre ei fac parte din fracțiunea „Obnovlenie”, partid care deține cele mai multe mandate în legislativul de la Tiraspol – 23.

Legislația autoproclamatei rmn permite așa-zișilor deputați să administreze afaceri în timp ce ocupă funcții publice. Asta deși în Federația Rusă, țară la care se raportează declarativ toți politicienii transnistreni, acest lucru a fost interzis încă în 2003.

Din 2013, Evghenii Șevciuk, așa-numitul președinte al rmn, a pus pe masa deputaților deja de patru ori un proiect de lege care interzice aleșilor poporului să se implice și în alte activități remunerate. „Deputatul, ocupat permanent la un alt serviciu, nu se poate implica totalmente în activitatea legislativă. Acest lucru reprezintă o piedică serioasă pentru transformarea organului de stat suprem într-un parlament cu adevărat funcțional”, se menționează în nota informativă la proiect.

De fiecare dată, însă, demnitarii au refuzat să voteze inițiativa lui Șevciuk, motivând cu „eficacitatea activității legislative a deputaților implicați în procesul de conducere a întreprinderilor”.

Imunitatea parlamentară – catalizator al afacerilor

Fondatorii „Sheriff-ului” nu dețin mandate în legislativul republicii separatiste, în schimb își au oamenii lor acolo.

Dmitrii Oghirciuk este deputat și directorul general al „Sheriff” SRL. Mai conduce cinci companii fondate de oligarhul Gușan, dintre care două au fost fondate împreună cu offshorurile cipriote Lawanda Limited LLC și Edemona Limited LLC.

De un loc în așa-zisul parlament de la Tiraspol se bucură și fiul lui Victor Gușan – Evghenii. Acesta a fondat în regiune patru companii. Una dintre ele, „Universal Trade” SRL, este adminstrată de Porfirii Șkilniuk, un alt ales al poporului. Pe lângă funcția de director de firmă, deputatul mai deține și fotoliul de prim-vicedirector general al „Sheriff” SRL.

Iacov Galac este director general adjunct al filialei „Sheriff” din r. Râbnița. Cot la cot cu el lucrează Valentin Matveiciuk, directorul regional al filialei.

Colegul lor de legislativ, Alexandr Martînov, a lucrat în calitate de șef al departamentului economic al Clubul Sportiv „Sheriff” (din care face parte și clubul de fotbal „Sheriff Tiraspol”). Ulterior acesta a fost catapultat în fotoliul de director economic al societății pe acțiuni de tip închis „Tiraspolskii Hlebokombinat” (trad. din rusă – Combinatul de Panificație din Tiraspol – n.r.).

Urmează operatorul de telefonie „Interdnestrkom”, o altă companie partea a Holdingului „Sheriff”. În fruntea departamentului serviciu clienți stă Oleg Petric, și el ales al poporului.

Fost director și actualul director adjunct al departamentului de cadre și probleme sociale din cadrul companiei „Sheriff” este deputata Ilona Tiureaeva. Sub același acoperiș, doar că în fotoliul de director al departamentului juridic, muncește și Alexandr Șerba, coleg cu Tiureaeva în așa-zisul Soviet Suprem.

Businessmani cu bilet de partid

Printre membrii așa-numitului Soviet Suprem al rmn mai sunt și oameni de afaceri care, oficial, nu au legături cu Holdingul „Sheriff”. Unul dintre ei este deputatul Igor Iarîci, fondator a cinci companii.

Totodată, acesta deține și funcția de director general al „Grigoriopolskii KPH” (trad. din rusă – Combinatul de Produse de Panificație din Grigoriopol – n.r.).

Următorii în listă sunt „aleșii” Oleg Petric și Valerii Babcinețkii, ambii având câte o firmă la activ. Membrii partidului „Obnovlenie” – Vadim Lipskii, Igor Buga și Serghei Pisarenco, dețin câte două companii. Pisarenco mai figurează și în calitate de director general la trei firme.

Galina ANTIUFEEVA, președintele partidului „Obnovlenie”: Deputații care lucrează în companiile holdingului „Sheriff” nu fac lobby pentru acesta. Ei sunt doar trei la număr, astfel nu văd cum ar putea să influențeze luarea deciziilor în Sovietul Suprem. Ei sunt niște profesioniști care vor să facă [din rmn] o țară înfloritoare. Noi avem obiecții față de primul om în stat [președintele Șevciuk], care tinde să secretizeze anumite lucruri.

Textul integral ai investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare