În Zona de Securitate, moldovenii sunt recrutaţi în armata rusă. Ambasadorul Rusiei, convocat la Ministerul de Externe

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farit Muhametşin a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Aceasta după ce în presa de la Chişinău au apărut informaţii că militarii ruşi desfăşoară campanii de recrutare a cetăţenilor moldoveni în armata rusă.

Astfel, potrivictunui comunicat de presă, viceministrul de externe Lilian Darii l-a convoc astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin, în legătură cu apariția unor informații privind  desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Viceministrul Darii și-a exprimat nedumerirea fată de acțiunile respective care poartă un caracter provocator, indicând asupra faptului că acestea contravin legislației Republicii Moldova și normelor dreptului internațional. El a cerut șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse să intervină în această situație pentru a contribui la încetarea unor asemenea acțiuni.

În acest context, oficialul moldovean a ținut să reitereze poziția oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Precizăm că ieri Deschide.MD a făcut publică o fotografie, pe care se poate observa cum indivizi îmbrăcați în uniforme militare ale Federației Ruse stau lângă nişte corturi de campanie, iar, alături, se află două steaguri: unul, al Federației Ruse, iar altul, al forțelor de Menținere a Păcii din Zona de Securitate. Tot acolo se observă un panou pe care este scris: „Înrolăm cetățeni în serviciul militar prin contract al Federației Ruse”.

inrolareain armata rusa

Foro: Deschide.MD

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.