La Viena s-a desfăşurat o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”

În perioada 5-6 iunie 2014, la Viena, sub egida Preşedinţiei eleveţine şi sârbe a OSCE a avut loc a doua reuniune din acest an a negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Negocierile au fost moderate de către Reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Radojko Bogojevic. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.

Participanţii la reuniune au examinat subiecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, perspectivele deschiderii podului de peste Nistru din preajma satelor Gura-Bîcului şi Bîcioc, circulaţia trenurilor prin regiune, aspectele economice vizând interacţiunea dintre cele două maluri în contextul edificării spaţiului de comerţ liber şi aprofundat cu Uniunea Europeană, documentarea populaţiei şi altele.

În contextul prezentării efectuate de către reprezentantul politic din partea Tiraspolului cu privire la aşa-numită „blocadă economică” a regiunii transnistrene, delegaţia moldovenească a prezentat date statistice concludente ce demonstrează dinamica pozitivă în operaţiunile de import-export efectuate de companiile din regiune, facilitate de preferenţele comerciale acordate Republicii Moldova de partenerii internaţionali.

Tuturor participanţilor la negocieri le-au fost prezentate informaţii pertinente cu privire la problemele apărute în asigurarea accesului pentru locuitorii din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Râbniţa – Tiraspol. Către reprezentanţii de la Tiraspol s-a făcut apel în vederea abţinerii de la decizii unilaterale care au dus la blocarea accesului fermierilor la pământurile menţionate şi au cauzat daune economice semnificative. A fost confirmată intenţia autorităţilor moldoveneşti de a compensa pierderile suportate de agricultori, în timp ce Chişinăul şi Tiraspolul vor continua eforturile în vederea identificării soluţiei viabile pe acest subiect.

În contextul examinării subiectelor vizând domeniul educaţiei, o atenţie specială a fost acordată problemelor cu care se confruntă şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Partea moldovenească a prezentat ultimele evoluţii şi a informat participanţii asupra presiunilor la care sunt supuse instituţiile de învăţământ menţionate. Eugen Carpov a reiterat necesitatea asigurării tuturor condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor respective şi abţinerii de la acţiuni unilaterale ce ar putea influenţa negativ procesul de studii. Subiectul în cauză rămâne unul prioritar pe agenda formatului de negocieri, toţi partenerii internaţionali subliniind necesitatea identificării urgente a unor soluţii practice ce ar asigura continuarea în condiţii corespunzătoare a procesului educaţional în şcolile moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiune. De asemenea, au fost discutate aspecte ce ţin de actele de studii pentru învăţământul superior care sunt eliberate de către Tiraspol, discuţiile urmând a fi continuate în cadrul grupurilor de lucru sectoriale în domeniul educaţiei cu implicarea în acest proces a experţilor internaţionali.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare