Oficial: Moscova contestă legitimitatea noilor autorități de la Kiev

Moscova pune la îndoială legitimitatea Radei Supreme de la Kiev și se declară nedumerită de susținerea pe care noile autorități ucrainene au obținut-o din partea puterilor occidentale.

Într-o declarație oficială, Ministerul rus de Externe califică drept surprinzător faptul că „un șir de politicieni europeni s-au grăbit să susțină anunțul privind organizarea unor alegeri prezidențiale în Ucraina în mai, deși acordul din 21 februarie se stipulează să alegerile trebuie să se desfășoare doar după finalizarea reformei constituționale”. În acest context, Externele de la Moscova insistă să fie luate în considerație îngrijorările formulate de deputații din estul și sudul Ucrainei, din Crimeea și Sevastopol, care au fost exprimate la Congresul de la Harkov, din 22 februarie.

Vom menționa că președintele fugar al Ucrainei, Viktor Ianukovici, urma să participe la acel congres de la Harkov, dar în ajun a luat elicopterul spre Donețk, de unde a încercat să zboare într-o direcție necunoscută, fiind împiedicat de Poliția de frontieră.

Ministerul rus de Externe mai susține că poziția unor parteneri occidentali ar trăda un calcul geopolitic unilateral și nicidecum grija pentru Ucraina, acuzând refuzul acestora de a condamna acțiuni pe care Moscova le califică criminale și extremiste, cu tentă neonazistă și antisemită. Mai mult, potrivit diplomaților ruși, asemenea acțiuni ar fi încurajate.

Anterior, și premierul rus, Dmitri Medvedev, a contestat de o manieră foarte dură legitimitatea autorităților de la Kiev. „Să-i tratezi pe nişte indivizi mascaţi şi înarmaţi, care se perindă acum prin Kiev, ca pe un guvern constituţional, poate reprezenta un obstacol major pentru noi, pentru o colaborare cu o astfel de conducere”, a spus Medvedev.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.