790 de elevi din nordul țării au învățat despre un mod de viață mai eco 

În perioada septembrie 2020 – iunie 2021, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima a implementat în municipiul Bălți proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”. 

Inițiativa a vizat abilitarea unui grup de 7 tineri Ambasadori  ECO din municipiul Bălți ca Educatori de la „egal la egal” în domeniul ecologiei și serviciilor publice locale de calitate. Aceștea au livrat 42 de sesiuni informative pentru cca 790 elevi din clasele a VIII-a – a XII-a din 7 instituții de învățământ partenere.  

Proiectul a urmărit 2 obiective. Obiectivul de infrastructură a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor tineri din municipiul Bălți referitor la adoptarea unei atitudini eco și a activismului civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice locale. Rezultatul inițiativei a fost reabilitarea infrastructurii din curtea Gimnaziului nr. 14 Bălți prin instalarea a 8 corpuri de iluminat stradal pe bază de baterii solare. În prezent, cca 400 elevi ai Gimnaziului și locuitorii cartierului beneficiază zilnic de curtea iluminată și condiții mai bune de trai. 

În perioada inițiativei, s-au implicat 49 de elevi pentru a confecționa 7 machete a instituțiilor publice cu elemente eco. Zeci de ateliere au întrunit tinerii pentru discuții și dezbateri tematice, construirea și acomodarea machetelor de la zero. La data de 23 mai 2021, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, a fost organizat evenimentul final al inițiativei „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice de calitate”. La activitate au participat 222 persoane – tineri, elevi, părinți, profesori, experți, reprezentanți ai societății civile, mass-media și autorități publice locale. La acest eveniment au fost prezentate și machetele realizate de echipele de tineri pe parcursul anului 2020-2021. 

Evenimentul a fost format din două părți: partea de Expo și partea de Forum. La partea de Forum, au fost organizate 6 ateliere tematice, în care au avut loc jocuri de societate, atelier hand made, ore cu experții, quiz-uri tematice, vizionare de materiale educaționale și dezbateri. Toate ideile din cadrul atelierelor au fost prezentate pe scena teatrului, urmate de o Rezoluție. 

În cadrul expoziției, au fost prezentate 7 machete ale instituțiilor publice din municipiu cu elemente de management energetic și peste 160 de lucrări din material reutilizat realizate de elevii a 3 sate din nord. La intrare la eveniment, participanții au făcut cunoștință cu partea expo, fiind sensibilizați cu zeci de lucrări ale copiilor din 3 satele din nordul țării: Crișcăuți, Bălășești și Bocani. Toți participanții au fost certificați și premiați cu elemente eco. 

Partea de Forum a luat sfârșit cu un mic concert și decernarea partenerilor și tinerilor implicați pe parcursul anului în implementarea proiectului. 

În urma proiectului, am realizat că eficiența energetică reprezintă un pas spre un viitor mai ECO, iar societatea viitorului se va baza pe energie curată, pentru că prioritate devine calitatea vieții. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.