7 zone pietonale de la care ne putem inspira
sau „ar fi bine și la noi așa ceva"
Discuțiile despre strada pietonală din Chișinău, inaugurată în 2014, nu contenesc. Anul acesta pavajul a fost scos de pe unele porțiuni pentru a face loc pentru două proiecte ale primăriei Chișinău: „pianul" și, de curând, „Pomul vieții", ambele intens dezbătute.

Descoperirea caldarâmului pe strada 31 august a scos din nou în vizor discuția că ar fi nevoie de mai multe zone pietonale în Chișinău. Anterior, a existat o inițiativă civică de a pietonaliza strada Veronica Micle, iar acum aceeași idee vizează stradela Teatrală. În acest material îți arătăm străzi pietonale din diferite orașe și metamorfozele prin care au trecut pentru a deveni spații publice confortabile pentru pietoni.
Cum o zonă urbană poate deveni pietonală
Urbanista Aneta Dabija spune că, în linii mari, pietonalizarea străzilor are loc în două moduri. O zonă poate fi transformată într-una pietonală la inițiativa autorităților, care decid să schimbe destinația străzii, cum a fost cu strada pietonală Eugen Doga din centrul capitalei. Cel de-al doilea mod prin care o zonă devine pietonală este cel „natural", când oamenii se adună de la sine într-un spațiu public care le place și îi atrage, iar zona devine treptat una pietonală.
„Până la urmă, pentru ca o zonă să devină pietonală trebuie să existe o decizie politică. Trebuie să avem atât o decizie a administrației locale, dar și un interes din partea cetățenilor, să se întâmple ceva pe această stradă ca oamenii să vină aici", punctează Aneta.
Anetta Dabija
cofondatoare Save Chișinău
Străzi transformate în zone pietonale atractive
1. Eixample din cadrul proiectului Superilla, Barcelona, Spania

În 2023 patru străzi din cartierul barcelonez Eixample se află în plin proces de transformare în patru zone pietonale verzi în cadrul proiectului Superilla Barcelona. O inițiativă prin care administrația orașului și-a propus să restructureze zonele aglomerate de trafic în spații atractive pentru oameni. Pe străzile Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell și Girona mașinile au dispărut și au făcut loc celor patru scuaruri de aproximativ 2000 m² fiecare, cu patru axe verzi diferite. Asfaltul va fi eliminat în favoarea pavajului de granit, vor fi plantați peste 400 de arbori și numeroase specii de arbuști și plante perene.
2. Acland Street, Melbourne, Australia

În 2015 autoritățile și-au propus să transforme strada Acland și au demarat un proiect de pietonalizare a străzii, unde în prezent este permisă doar circulația tramvaielor. Terasele în aer liber, amplasate pe trotuare, pot fi întâlnite la fiecare pas. Explicația e simplă: Melbourne este considerată capitala gastronomică Australiei, iar zona Acland în particular este faimoasă pentru dulciurile și prăjiturile sale.
3. Strada pisicii, Tokyo, Japonia

Situându-se între două dintre cele mai cunoscute cartiere din Tokyo, Harajuku și Shibuya, strada Pisicii este o zonă pietonală, considerată un refugiu pentru tinerii hipsteri din Tokyo. Numită oficial „Alee pietonală veche a râului Shibuya", strada a fost construită în 1964 pe albia unui râu care a devenit subteran, ca parte a pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Numele de „strada pisicii" se datorează parțial iubirii japonezilor pentru feline, parțial statutului neoficial al străzii de podium de modă (catwalk în eng., n.red.).
4. Buchanan Street, Glasgow, Scoția

De când a interzis vehiculele în 1978, Buchanan Street a evoluat într-un nucleu al cartierului comercial din Glasgow. Cu clădiri în stil victorian și edwardian bogat ornamentate și bine conservate, Buchanan Street este cea mai mare promenadă din oraș. Aici se adună numeroși artiști stradali, se fac regulat spectacole de teatru în stradă, iar în fiecare lună se organizează o piață a fermierilor. În 2003 a fost votată strada favorită a Scoției într-un sondaj efectuat de BBC.
5. Rua das Flores, Curitiba, Brazilia

„Strada Florilor", în traducere din portugheză, zona își datorează numele grădinilor de flori bine îngrijite, instalate de-a lungul aleii pietonale. Un loc unde oamenii se adună, cu zone comerciale, un cartier istoric și fără mașini. Strada este îndrăgită atât de turiști și de localnici pentru abundența de verdeață și bunătățile bucătăriei braziliene. Aflată în orașul Curitiba din sudul Braziliei, Rua das Flores a devenit una dintre primele străzi pietonale din țară în 1972.
6. Strøget, Copenhaga, Danemarca

Cunoscută ca una dintre cele mai lungi străzi pietonale cu destinație comercială din lume, Strøget se întinde în centrul istoric al orașului Copenhaga pe mai mult de un kilometru. Tehnic vorbind, este o ramificație de străzi și scuaruri care se întind de la o arteră principală. De când a eliminat automobilele în 1962, succesul și atracția turistică de care se bucură a convins și alte orașe să implementeze același model de zonă pietonală.
7. Third Street Promenade, Los Angeles, California

Third Street Promenade se întinde pe trei cartiere pe care nu circulă mașini, la o scurtă plimbare de faimosul debarcader Santa Monica. Mărginită la un capăt de aleea Santa Monica Place și de bulevardul Wilshire pe celălalt, strada, convertită în pietonală în anii '60, este plină de restaurante, magazine și artiști stradali care abia așteaptă să fie descoperiți de un agent de la Hollywood. Are accente clasice californiene, cu palmieri pe ambele părți ale promenadei și fântâni sculptate pe mijloc.
Pietonale mai aproape de casă
În regiunea noastră avem exemple de pietonalizare, cel puțin parțială, a străzilor care aveau inițial altă funcție. Inițiativa de a transforma Calea Victoriei în pietonală în zilele de weekend a avut un succes imens printre bucureșteni. În Odesa, strada Derybasivska, una din cele mai faimoase din oraș, este parțial pietonalizată. „Ca și strada pietonală Eugen Doga din Chișinău, Derybasivska este intersectată pe alocuri de mașini", remarcă Aneta, „dar poate fi transformată în stradă pietonală în totalitate".

„Unii urbaniști sunt de părere că o stradă trebuie să ducă undeva ca să devină pietonală. Dar eu sunt convinsă că orice stradă poate deveni pietonală, mai ales în centrul istoric al orașului", conchide urbanista.