28 de poliţişti reţinuţi! Le-ar fi cerut şoferilor de la 100 lei până la 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale

Procuratura Anticoruptie anunţă despre reţinerea a 28 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru comiterea coruperii pasive. Aceştia ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravenţiilor.

Operaţiunea de reţinere a avut loc în incinta Inspectoratului Naţional de Patrulare al IGP al Ministerului Afacerilor Interne.

În concret, inspectorii de patrulare ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravenţiilor cum ar fi  conducerea maşinii în stare de ebrietate alcoolică, depăşirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranţă, trecerea la culoarea roşie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri etc.

Temei pentru pornirea urmăririi penale au servit atât adresările şoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanţilor companiilor de transport care suportau pierderi pentru mită, cât şi generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale IGP şi MAI din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupţiei.

Urmărire penală continuă pentru identificarea tuturor poliţiştilor implicaţi în acţiuni ilegale şi tragerea lor la răspundere penală.

De notat că, la efectuarea acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie au fost antrenaţi în total: 15 procurori, 18 ofiţeri de urmărire penală CNA şi 24 ofiţeri de investigaţii din cadrul CNA, 18 angajaţi ai Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie, precum şi ai Direcţiei Inspectare Efectiv din cadrul IGP al MAI.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare