25 de fabrici din Moldova au început transformarea pentru a deveni „fabrici inteligente”

Proprietarii a 25 de fabrici din industria ușoară, inginerie și a mobilierului sunt beneficiarii programului „Smart Factory”. Companiile au beneficiat de granturi pentru tehnologizarea, digitalizarea și modernizarea afacerilor și, respectiv pentru a-și transforma fabrica în una inteligentă.

Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului:Noi vorbim despre un grup de fabrici campioni care sunt din industria ușoară, din domeniul de prelucrare a metalului, a plasticului, microelectronică, chiar și producerea mobilierului. Vorbim despre automatizarea procesului de design, de croire, utilaje speciale de brodat, de imprimare digitală cu vopsele ecologice. Aceste automatizări vor da mai mare competitivitate fabricilor și noi deja vedem că fabricile creează noi roluri, majorează salariile cu 50 % datorită automatizărilor. Noi am lansat Programul „Smart Factory” care este finanțat de Tehnologiile Viitorului pentru a stimula fabrici inteligente în Moldova, pentru a ajuta automatizarea, certificarea fabricilor ca în final să obținem salarii mai înalte și performanță mai înaltă la fabrici.”

Întreprinderile mici și mijlocii au beneficiat de granturi pentru a-și îmbunătăți producția prin servicii și mecanisme automatizate dar au obținut și certificări conform standardelor internaționale ISO 9001, 14000 și 45000. 

 

Pe lângă soluțiile de creștere a competitivității, fabricile beneficiază și de programe de instruire pentru calificarea înaltă a personalului. Acest lucru contribuie la o producție mai calitativă pentru lansarea și comercializarea articolelor pe piața internațională. 

Svetlana Boboc, tehnologa companiei Maicom: „Cel mai recent am procurat o mașină de brodat de marcă germană. Am fost instruiți de colegii din România atât eu, cât și personalul care va lucra cu acest utilaj. Acest grant ne-a servit foarte bine la  faptul că ne putem diversifica asortimentul, putem deveni mult mai competitivi pe piața și să facem ca lucrul mai eficient și mai rapid. Este ceva inovativ pentru noi toți, pentru că la fabrica noastră nu s-a lucrat cu așa utilaj. Este ceva interesant din punct de vedere al designului, a modului de lucru.”

 

Alexandru Negruță, directorul companiei „Mobilis”: „Noi producem mobilă la comandă și practic toate cerințele năstrușnice ale clienților noi încercăm să le implementăm în practică, astfel încât clienții noștri să beneficieze de toată capacitatea acelui mobilier. Să aibă comoditatea ergonomică și calitatea în timp, durabilitatea, dar totodată și prețurile să fie pe măsura așteptărilor lor.”

 

Maria Lica, directoarea companiei „Romanița”: „În primul rând ne dorim o mașină de brodat, dorim să personalizăm produsele noastre și să ridicăm productivitatea, calitatea muncii și să mărim salariul celor încadrați în domeniul dat.  Dorim să lărgim piața de desfacere fiindcă va mai fi un serviciu adăugător – producerea articolelor brodate.”

 

Dumitru Mocan, directorul companiei „Artizana Factory”: „Am câștigat un grant care ne permite să procurăm echipamente pentru tăierea produselor textile, în special pentru c jaluzele. Am deschis recent acest segment pentru a extinde gama noastră de servicii pe timp de vară. Datorită echipamentelor pe care le-am achiziționat, producția noastră atinge cu totul alt nivel. În următorii doi ani, ne dorim să ne extindem piața din Europa.”

 

Companiile din industria ușoară, inginerie și a mobilierului reprezintă o nișă importantă pentru economia țării, care oferă, pe de o parte, locuri de muncă și salarii competitive, iar pe de altă parte, reprezintă cifre scalabile, în ce privește exporturile.

Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova: „În special, acești beneficiari în cadrul programului „Smart Factory” arată modul în care sectorul privat poate contribui la mai multă prosperitate aici, în Moldova, la crearea locurilor de muncă în Moldova, astfel încât oamenii să rămână aici și să-și construiască o carieră. Fabricile pe care le-am văzut și care beneficiază de acest proiect fac tot posibilul ca să investească în oamenii lor și în tehnologii.”

Thomas Alveteg, Prim-secretar al ambasadei Suediei în Republica Moldova: „Împreună cu partenerii noștri strategici, USAID și Marea Britanie, Suedia susține industria textilă și prelucrătoare din Republica Moldova de mai mulți ani. Suedia deține o vastă expertiză cu privire la sustenabilitatea industriei ușoare. Atunci când îmbunătățim producția și venim cu soluții inovatoare, cu linii de producție automatizate, acest lucru presupune inclusiv condiții de lucru mai bune pentru oameni.”  

Valoarea totală a granturilor oferite până în prezent este de peste 1 milion de dolari, iar împreună cu contribuția fiecărei companii, programul „Smart Factory” depășește un buget total de 2 milioane de dolari. Programul „Smart Factory” este implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS). 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare