„2016 va fi anul cutremurului major în Vrancea?”. Iată ce a răspuns renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu

„Nu va fi un cutremur catastrofal în Vrancea în următoarea perioadă de timp, cel puţin aşa arată datele istorice. Cutremurele mari nu au loc oricând. Vrancea se descarcă greu, dar când se descarcă, se descarcă”, afirmă renumitul seismolog român Gheorghe Mărmureanu într-un interviu acordat pentru publicaţia România Liberă.

Totodată, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat că în, opinia sa, următorul cutremur major va fi unul de mare adâncime. Iar în cazul unui cutremur de mare adâncime, suprafaţa de împrăştiere a energiei este poate în toată România şi în Republica Moldova şi Ucraina.

„Cutremurele vrâncene sunt o categorie aparte. Este vorba de seisme de mare adâncime, cu altă tectonică, deci nu sunt cutremure cum sunt de exemplu cele din Turcia, Italia sau Statele Unite, de faliere sau subducţie”, a menţionat savantul.

Potrivit lui, în România, cercetătorii sunt din ce în ce mai convinşi că toate ruperile care au loc pe planurile de faliere sunt ruperi de compresiune prin forfecare, deci undeva nu mai rezistă roca şi se rupe. Planul de forfecare are o direcţie nord-est, sud-vest. Este un tip aparte de cutremur, de foarte mare adâncime, între 80 km şi 200 de km.

Cât priveşte predicţiile legate de ciclicitatea activităţii seismice în Vrancea, Mărmureanu a spus că nu există predicţii de cutremure în lume. “Nu putem discuta despre predicţii în cazul seismelor, pentru că de fapt nimeni în lume nu a făcut o predicţie corectă. Au fost nişte întâmplări”, a adăugat el.

De notat că datele referitoare la cutremurele majore, cu magnitudinea de peste 7.0 grade scara Richter, din secolul al XII-lea şi până în prezent, relevă faptul că teritoriul României este afectat de un număr de patru cutremure majore pe secol.

Interviul savantului poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare