17 tablouri furate din Muzeul din Verona, găsite la 1,5 km de hotarul cu Moldova

Autorităţile din Ucraina au recuperat 17 tablouri furate anul trecut de cetăţeni moldoveni, ucraineni şi italieni din muzeul Castelvecchio, din oraşul italian Verona, a anunţat miercuri seara preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Operele de artă au fost ridicate în urma unei operaţiuni speciale, aflate sub controlul personal al lui Poroşenko.

Astfel, cele 17 tablouri au fost găsite pe insula Turunciuc, la aproximativ 1,5 kilometri de graniţa cu Republica Moldova. Acestea urma să fie aduse prin contrabandă în regiunea transnistreană.

Autorităţile ucrainene susţin că tablourile au ajuns în regiunea Odesa prin intermediul  serviciului poştal internaţional.

De notat că Serviciul Grăniceri al Ucrainei a anunţat că în timpul activităților operaționale ale polițiștilor de frontieră au fost primite informații conform cărora de căutarea picturilor se ocupă şi FSB rusesc. Mai mult, că “serviciul FSB-ul ar fi  planificat propria operațiune de a transporta picturile în Transnistria, care este controlată de Rusia”.

O echipa de experţi italieni s-a deplasat pe 7 mai în Ucraina, unde au verificat şi au confirmat autenticitatea tablourilor, cu o valoare totală estimată la peste 16 milioane de euro.

„Operaţiunea extraordinară de astăzi aminteşte lumii că autorităţile ucrainene sunt foarte eficiente în combaterea contrabandei cu opere de artă”, a declarat Petro Poroşenko.

Imaginile de la operaţiunea de recuperare a picturilor pot fi văzute AICI.

Reamintim că indivizi înarmaţi cu cagule pe cap au atacat, pe 18 noiembrie 2015, Muzeul Castelvecchio din oraşul italian Verona, furând 17 tablouri expuse, după imobilizarea unui agent de securitate.

După ce au neutralizat agentul de pază, hoții au fugit cu 17 picturi semnate de Tintoretto, Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Zece cetăţeni moldoveni, un român şi doi italieni au fost arestaţi în ultimele luni în cadrul unei investigaţii declanşate după furtul celor 17 tablouri.

Muzeul din Verona este găzduit în Castello Scaligero, cunoscut mai ales sub numele Castelvecchio. Fortăreaţa a fost ridicată în 1354. Restaurat între 1958 şi 1974, după proiectul lui Carlo Scarpa, muzeul ocupă 29 de săli situate la diferite niveluri. Colecţiile cuprind obiecte paleocreştine, piese de orfevrerie lombardă, sculpturi din secolele X-XIV, arme şi armuri medievale, picturi din secolele XIII-XVII.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.