16 festivaluri care au apărut în ultimul deceniu și adună mii de oameni

PE SCURT

În ultimul deceniu au apărut o multitudine de festivaluri, iarmaroace, maratoane care unele dintre ele continuă și astăzi, sau au încetat din anumite motive. Un lucru este clar: dacă aduni toate evenimentele sociale pentru un an cifra trece de 50.

Majoritatea festivalurile apărute în ultimii 10 ani și care încă se păstrează sunt legate de tradițiile noastre, portul popular. Totuși, există și festivaluri dedicate vinului, dulciurilor, Indiei sau… cartofilor.

PE LUNG

1. Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”

Prima ediție a festivalului „descOPERĂ” a fost în 2016. Festivalul are loc în Rezervaţia cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Evenimentul scoate opera și muzica clasică din scena tradițională și o aduce în sânul naturii. 

Festivalul se desfășoară anual în al treilea weekend din iunie și este vizitat de peste 5000 de turiști locali și străini, iar numărul total de artiști implicați în cele trei seri de spectacole depășește cifra de 500.

Ideea prezentării unui spectacol de operă în aer liber în rezervația Orheiul Vechi aparține dirijorului austriac, Friederick Pfeiffer, care în vara anului 2015 a venit la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău pentru interpretarea „Requiem” – ului de Giuseppi Verdi în memoriam Maria Bieșu. 

2. Festivalul „Mai Dulce”

Enlarge

mai-dulce-protv
Sursa: ProTV

Festivalul a fost anul acesta la a treia ediție. Evenimentul promovează tradițiile de patiserie casnică, brandurilor locale care produc haine pentru copii, suține tinerii artizani și altele. 

3. Festivalul „Lavender Fest” 

Enlarge

curentul-md
Sursa: curentul.md

Festivalul a avut loc în satul Cobusca Nouă într-un lan de levănțică, doar în două ediții: în 2015 și 2016. Dress code-ul a fost alb. Vizitatorii au avut parte de: gastronomie, sesiuni yoga, târg de artizanat, sesiuni de masaj în aer liber și chiar înghețată din levănțică.

4. Festivalul Mediului

Cea de-a patra ediție a Festivalului Mediului la Chișinău a fost dedicată calității aerului și reducerii poluării acestuia.

Enlarge

undp
Sursa: UNDP

Anul acesta au adunat baterii și tehnică uzată pentru reciclare, au calculat câți copaci datorează planetei, au verificat calitatea apei și aerului, au confecționat, s-au informat, s-au jucat și multe-multe altele. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Valea Morilor, locația nefiind aleasă întâmplător. Parcul este o oază de aer curat în municipiul Chișinău, localitatea cu cel mai poluat aer din țară.

5. Festivalul „iProsop”

Enlarge

prosop-provincial
Sursa: provincial.md

Festivalul a avut III ediții și a avut loc în satul Selemet, Cimișlia. Festivalul era dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii. În 2019 festivalul nu a avut loc.

La eveniment participau, în fiecare an, peste 50 de meșteri populari din toată regiunea pentru a promova tradițiile și obiceiurile etnice de la sud, legate de portul național, gastronomie, folclor și stilul de viață rural, dar în special – Prosopul – simbol al patrimoniului cultural național.

6. Festivalul „Ia Mania” 

A doua ediție a avut loc anul acesta la Holercani, Dubăsari. Și acest festival are scopul să promoveze valorile noastre tradiționale și portul popular. În cadrul evenimentului a avut loc, de exemplu, concursul „Mândria” – competiție vestimentară. Vizitatorii au avut parte de târg de bucate tradiționale, artizanat autentic și „Podul de Flori”.

7. Festivalul etno – gastronomic „Bostaniada” 

Festivalul etno-gastronomic „Bostaniada”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, se desfăşoară în satul Lozova, raionul Străşeni. Festivalul susține economia rurală la nivel de comună, prin sporirea veniturilor sătenilor, precum și de a susține agricultorii din Moldova, prin sporirea vânzărilor acestora. Festivalul sărbătorește roadele toamnei printr-o expoziție a celor mai mari și ciudați dovleci si bostani, meșteșuguri inspirate din natură, cu muzică etno, paradă, concursuri, jocuri, sculptură în dovleci, arhitectură din bostani, degustări de vin și bucate de casă. Dress code-ul evenimentului: verde, arămiu sau bostăniu. 

8. Festivalul „Mărului” 

Ediția a IX-a a festivalului s-a desfășurat la Soroca. Scopul acestui festival este de a promova producătorii autohtoni de mere, a facilita schimbul de experiență și preluarea noilor tehnologii, a familiariza populația cu beneficiile consumului de alimente sănătoase.

9. Underland wine & music fest

Enlarge

underland-made-in-md
Sursa: madein.md

Festival vinului și al culturii stradale se desfășoară integral sub pământ, în legendarul oraș subteran Cricova și adună 100 de artiști naționali și internaționali. Artiști și cântăreți de stradă, jonglori și magicieni, statui vii, mâncare delicioasă și multe feluri de vin roșu, alb, spumant și izvar. 

10. Iarmarocul tradițional „Miorița Laie-Bucălaie”

Enlarge

miorita-diez-md
Sursa: diez.md

Iarmarocul tradițional „Miorița Laie-Bucălaie” a fost anul acesta la a treia ediție și este dedicat crescătorilor de ovine. Anul acesta s-au adunat peste 100 de crescători de acasă, dar și străini.

11. Toamna Cartofilor la Râșcova

Enlarge

foto-EcoVillage-Moldova-facebook
Sursa: Facebook/EcoVillage

 

Evenimentul a pus în valoare cultura cartofilor, agricultorii locali și lucrul în comunitate. Anul acesta a fost la a doua ediție.

12. Festivalului Tradițiilor „Duminica Mare”

Festivalul a fost la a 9-a ediție. Duminica Mare este sărbătorită tradițional în localitatea Domulgeni, pe malul râului Răut, cel mai pitoresc loc al satului. Este organizat cu ocazia sărbătorii Pogorârea Sfântului Duh, numită în popor și Duminica Mare. Este o sărbătoare tradițională din mediul rural, considerată cea mai importantă zi de duminică din an, când creștinii îşi înfrumusețează gospodăria cu frunzar, corovatic, pelin şi alte plante mirositoare de câmp.

13. Festivalului Internațional de Datini și Obiceiuri „Capra, Turca, Breaza”

Festivalul din 2018 a fost la a V-a ediție și a avut loc pe 27 decembrie la Crihana Veche, Cahul. Festivalul este dedicat tradițiilor de iarnă. Se joacă Capra, Malanca, Ursul și altele. Vezi reportajul de la festival: A-ța-ța căprița-ța, numai zăhărel ți-oi da! REPORTAJ de la Crihana Veche

14. Maratonul Internațional Chișinău

Maratonul a fost anul acesta la a V-a ediție și alergătorii au trebuit să depășească următoarele distanțe: Maraton (42 km 195 m); Semimaraton (21 km 0975 m); Cursa de 10 km; Cursa de 5 km; Fun Run (1,5 km).

Anul acesta maratonul a adunat peste 20 de mii de oameni.

15. Festivalul Frumos Covor Basarabean

Enlarge

covor-basarabeanfacebook-tezaur
Sursa: Facebook/Tezaur

Festivalul a fost anul acesta la ediția a VI-a și a avut loc la Clișova Nouă, Orhei. Vizitatorii au văzut colecția de covoare, valuri de țoluri, colecția de costume populare, straiste, fețe de masă, realizate de meșterițele din sat. Expoziția a cuprins în jur de 60 de covoare cu motive vechi basarabene, peste 30 de costume populare. 

16. Fête de la Musique

Fête de la Musique a fost anul acesta la a IV-a ediție. Festivalul Internațional al Muzicii este un eveniment artistic de renume, ce atrage turiști din toate țările europene.

https://www.facebook.com/FDLM2019MOLDOVA/posts/427066194513766?__xts__[0]=68.ARC47bAkq7xUhF8XF8L5VS2ECLsHBaFmHgEwoyOhs0f19tnqX4_dv8u3vq05pusvfuYHsET3rzlOKB2RBjxSp9AKneNjpzbYyL6Fs94yEkuIzJksUVAxsOA1IKvgdgN7kCKrZI_qqbHtN6_13BAyhVPcfTON0lWYU1Ov9mH7kil-t-51szn41g8dC4GEHFbCDeqRpx7N5G8musXRzFhRpJlHyipENwxV0P2CDvSfnRc-M_toUTK56Th3QpGcnkcB0C0KhBTAgDBaf8navbYHEK2C7vGuB4O_uVXx4ML5S7oBmiIosviEaR7LLH1_fUt7lxL2H7Y-C8OVeh4HMjOnYFw&__tn__=-R

Organizatorii evenimentului sunt Centrul Educativ Cultural Social Economic Francofon, cu sediul în Bruxelles, București și de curând, în Chișinău, al cărui preşedinte este Luc J.G Francois, Alianța Franceză din Moldova, Ambasada Franței la Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău și alții.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.