Connect with us
"
"

Important

15 traficanţi de droguri, deconspiraţi şi reţinuţi de poliţia capitalei!// VIDEO

Publicat

pe

O grupare criminală compusă din 15 membri activi a fost deconspirată şi anihilată de către poliţia capitalei. Bănuiţii, originari din Chişinău, Căuşeni şi Cahul, cu vârstele cuprinse între 20 şi 35 ani, erau “specializaţi” în păstrarea şi comercializarea ilegală a substanţelor narcotice în proporţii deosebit de mari pe teritoriul capitalei. Aceştia puneau în circulaţie substanţe narcotice de diferite tipuri, cum ar fi pastile “Ecstasy”, „Amfetamină”, „PVP” şi „Cocaină”.

Ofiţerii de investigaţii au desfăşurat acţiuni speciale timp de 3 luni pentru a acumula probe concludente privind activitatea criminală a acestor tineri. Astfel în cadrul investigaţiilor, poliţiştii au reţinut în flagrant delict cinci membri în timp ce încercau să comercializeze ilegal stupefiante. Respectiv în urma percheziţiilor corporale, poliţiştii au depistat substanţe narcotice precum şi mijloace financiare obţinute în urma vânzărilor de droguri.

Totodată, fiind efectuate percheziţii autorizate la domiciliile lor, au fost depistate şi ridicate substanţe narcotice de diferite tipuri, cântare electronice, telefoane mobile, mijloace financiare marcate, permise de conducere şi acte de identitate cu semne evidente de falsificare.

Bănuiţii sunt cercetaţi penal în stare de arest pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare şi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 ani până la 15 ani. Concomitent, poliţiştii întreprind măsuri speciale de identificare a altor compplici în acest caz, precum şi schema criminală de transportare şi distribuire a substanţelor narcotice în capitală.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

INFOGRAFIC / Cum evoluează starea persoanelor infectate cu COVID-19

Publicat

pe

De către

Acest infografic despre evoluția stării pacienților infectați cu COVID-19 va fi actualizat în fiecare zi. Astfel, vă vom ține la curent cu gradul de infectare și tratare din Republica Moldova.

Stați acasă și informați-vă din surse veridice!

COVID-19 este o boală infecțioasă respiratorie, care a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019 și în doar câteva luni s-a răspândit în țările din întreaga lume. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau strănută. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de la o persoană bolnavă.

Cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ +55 persoane cu COVID-19. 4 au revenit cu un zbor charter din Marea Britanie

Publicat

pe

PE SCURT

17:30

Încă 55 de cazuri de COVID-19. 4 dintre ele sunt revenite recent cu un zbor charter din Marea Britanie. Încă 4 persoane au fost tratate și externate. Ministra a confirmat cele două decese.

17:15

Testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

17:00

Al patrulea deces cauzat de coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Briceni.

15:25

Din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, în mun. Chișinău  pentru 7 agenți economici și 36 persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului au fost întocmite procese-verbale.

15:10

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

14:20

Consiliul Raional Ialoveni îndeamnă și solicită locuitorilor din raion să facă voluntariat și să ajute asistenții sociali din zonă.

14:15

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții au acces la telefoanele mobile personale.

13:45

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

12:10

Primarul Ion Ceban și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, au vizitat spațiul unde va fi organizat centrul de triere.

12:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale.

11:30

În contextul pandemiei de coronavirus și crizei despre care vorbesc experții economici, leul moldovenesc este mai puternic decât a fost la începutul anului 2020 și mai puternic decât valutele partenerilor comerciali. Totuși, leul se depreciază față de valutele de bază: euro și dolarul american.

11:00

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19, la un laborator privat din Chișinău. În același timp,

09:50

Din cele 298 de cazuri, 44 persoane sunt în stare gravă, iar alte 18 au fost tratate. De asemenea, ministra Dumbrăveanu a declarat că centrul de triere de la MoldExpo ar putea fi funcțional până la sfârșitul săptămânii.

09:10

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile Comisiei Situații Excepționale sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție.

09:00

La Ministerul Economiei a fost creat un grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Astăzi au fost confirmate încă 55 de cazuri. În total, au fost înregistrate 353 de cazuri de COVID. 7 cazuri sunt de import, dintre care 6 cazuri sunt din Marea Britanie. Patru dintre cei veniți din Marea Britanie au fost repatriați recent cu o cursă charter. Mai mult, astăzi au fost externați încă 4 pacienți, ceea ce înseamnă că avem tratate, în total, 22 persoane.

De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a confirmat decesul persoanei din stânga Nistrului și decesul unei persoane în spitalul din Edineț. Este un bărbat originar din Briceni. Potrivit ministrei, bărbatul a ascuns informația precum că a contactat cu cineva revenit de peste hotare și ulterior a contactat cu o mulțime de oameni care sunt căutați acum de autorități.

Bărbatul s-a adresat la spital și după ce i s-au făcut investigațiile medicale, a pierdut cunoștința. Nu a fost posibilă transportarea lui într-un spital special. Bărbatul a fost izolat.

TV8.md scrie că bărbatul a fost transportat la Spitalul Raional Edinț de către fiul său și internat în Secția de pulmunologie.

„Am discutat azi dimineață cu adjunctul medicului șef al spitalului și din câte mi-a spus, bărbatul era deja în stare gravă, avea mari greutăți de respirație și a căzut pe hol inconștient. I-au prelevat probe la coronavirus, dar până s-a făcut testul în laborator, pacientul a murit”, a spus primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, scrie TV8.md.

UPDATE. 17:15

Analizele pentru depistarea COVID-19
se fac în trei laboratoare

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

Iniţial, testele erau efectuate prin două reacţii diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanţă fiind înlăturată.

Materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chişinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

UPDATE. 17:00

Al 4-lea deces

Un bărbat a decedat în această dimineață în Spitalul Raional Edineț, unde fusese internat cu pneumonie. Bărbatul a fost adus ieri la spital și i-au fost prelevate probe pentru testare la COVID-19, iar astăzi rezultatul primit în laboratorul din Chișinău a fost pozitiv. Pacientul a decedat dimineață, în jurul orei 05:00, înainte să fie gata testul la coronavirus, transmite TV8.md.

UPDATE. 15:25

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor

Pe parcursul a 24 de ore, angajații Poliției Capitalei, au documentat în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM, 23 de persoane și un agent economic, cu întocmirea proceselor verbale, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie impuse de către autorități.

Totodată, este de menționat că, din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost întocmite în total 43 procese-verbale, din acestea – 7 sunt agenți economici care nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, iar în 36 de cazuri sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului.

UPDATE. 14:1o

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna
pacienți suspecți sau cu COVID-19

Jurnalista Renata Lupăcescu anunță că Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Declarațiile aparțin oficialilor din cadrul spitalului care afirmă că secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

27 de pacienți din raionul Ștefan Vodă au fost transportați în ultimile două zile la Spitalul din Căușeni, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt cadre medicale. Dintre aceștia 15 au fost confirmați pozitiv, fiind internați în spitalul raional, alți cinci pacienți au fost testați negativ și sunt supravegheați la domiciliu, ceilalți așteaptă rezultatele testelor de laborator.

UPDATE. 14:20

Autoritățile au nevoie de ajutor

Administrația Consiliului raional vine cu o solicitare și un îndemn către cetățeni ca să se implice în acțiuni de voluntariat pentru a veni în ajutorul asistenților sociali din localitățile raionului.

Consiliul anunță că în aceste momente sunt persoane în vârstă care nu se pot deplasa pentru a-și procura produse alimentare și de primă necesitate. Cei care sunt disponibili și vor să ajute, trebuie să sune la primării pentru a afla unde este necesar de a se implica și de a pune umărul.

UPDATE. 14:15

Pacienții au acces la telefoanele mobile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că toți pacienții internați cu infecția COVID-19, în cadrul instituțiilor medicale strategice, au acces la telefoanele mobile personale. La fel, pacienții internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au acces și la internet.

UPDATE. 13:45

Primul deces în Transnistria din cauza coronavirusului

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului, anunță Newsmaker.md.

Femeia avea 55 de ani. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Era în aceeași cutie cu un bărbat care confirmase anterior Covid-19. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

Deja după moarte, au apărut rezultatele testelor care au confirmat că a avut coronavirus. Potrivit medicilor, pneumonia bilaterală a devenit o complicație a coronavirusului. În plus, femeia avea boli cronice – diabet și patologii cardiace.

Cu o zi înainte de moartea femeii, șeful spitalului și șeful secției de pulmonologie au fost concediați. Au fost acuzați de „neglijență și iresponsabilitate”. Decizia a fost luată după depistarea unui coronavirus la unul dintre pacienții spitalului. Din această cauză, întregul departament de pulmonologie (50 de persoane) a fost transferat la spitalul din Slobozia, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus.

UPDATE. 12:10

Cum arată spațiu de la MoldExpo unde
va fi amenajat centrul de triere

Primarul Ion Ceban, împreună cu pretorul de Buiucani, Vadim Brânaniuc, au vizitat MoldExpo, unde va fi centrul de triere a celor suspecți de coronavirus.

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

Primăria Chișinău va contribui cu tot suportul pentru a amenaja aceste pavilioane, care vor permite să acordăm asistență medicală cât mai multor cetățeni. Astăzi, am văzut condițiile sanitare, astfel, să putem face o concluzie cu ce putem interveni la nivel local. Urmează să consolidăm toate eforturile în acest sens, care ar avea scop lupta cu COVID-19”, a menționat primarul.

Împreună cu pretorul de Buiucani, am mers astăzi de dimineață la MoldExpo, acolo unde potrivit deciziei conducerii…

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 31 maart 2020

UPDATE. 12:00

Sunt amânare sesiunile republicane de atestare a profesorilor și directorilor de școli

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale, în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 și în legătură cu starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată de către Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  va anunța suplimentar despre orarul susținerii rapoartelor de autoevaluare/ lucrărilor metodice și interviurilor de performanță pe disciplinele școlare și de profil.

UPDATE. 11:30

Leul vs. Euro și Dolar

Astăzi, un euro a ajuns să coste 20,11 lei. În ultimele zile, se atestă o depreciere ușoară a leului.

În aceste condiții de criză provocată de coronavirus, expertul economic Veacesla Ioniță analizează pe blogul lui că leul moldovenesc rămânea fi mai puternic în comparație cu începutul anului 2020 și puternic în comparație cu valutele principalilor parteneri comerciali. De asemenea, expertul spune că leul se depreciază față de valutele de bază.

200329_IVM_02

Cel mai mult Leul Moldovenesc s-a apreciat săptămâna trecută față de Rubla Belarusă (+3,96%), Zlotul Polonez (+1,24%) și Hrivna Ucraineană (+1,33%).

Cele mai mari deprecieri Leul Moldovenesc le-a înregistrat săptămâna trecută față de Dolarul American (-1,29%), Lira Turcească (-0,94%) și Yuanul Chinezesc (-0,87%).

De la începutul anului, Leul Moldovenesc s-a depreciat față de Dolarul American cu (-4,74%), iar cea mai mare apreciere a înregistra față de Rubla Rusească (+17,67%).

Potrivit expertului, poziția puternică a Leului Moldovenesc în regiune permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești.

BNM este pusă între ciocan și nicovală: prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare. BNM trebuie să asigure competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale.

UPDATE. 11:00

Cabinetul de miniștri, testați la un laborator privat

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19, la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens. Ei au mers în această dimineață la laborator, unde le-au fost prelevate probele. Informația a fost confimată de consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, transmite Unimedia.

În același timp, fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, scrie Anticorupție. De asemenea, fostul director nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

UPDATE. 09:50

Spitalele din raioane, activate

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

31 – stare gravă

63 – stare medie

32 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 17 copii și 6 maturi:

17 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 14 persoane.

1 – stare medie

12 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 83 persoane:

13 – stare medie

70 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt internate 2 femei în stare medie.

De asemenea, la Bălți sunt internate 6 persoane: 2 în stare medie și 4 în stare satisfăcătoare.

La Căușeni sunt internate 5 persoane, dintre care 1 persoană este în stare medie, iar 4 în stare satisfăcătoare.

La spitalul din Cahul este internată o persoană.

Persoanele infectate din stânga Nistrului sunt în stare medie și satisfăcătoare.

În ultimele 24 de ore au fost externate încă cinci persoane, ceea ce înseamnă că în total, au fost tratate 18 persoane.

În total, sunt 298 cauzuri de infectare cu COVID-19.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că astăzi în cadrul Comisiei Situației Excepționale va fi aprobat cadrul normativ pentru organizarea și funcționarea centrului de triere de la Moldexpo.

„Lucrările pentru organizarea centrului sunt în derulare și sperăm foarte mult ca până la finele săptămânii, centrul să fie unul funcțional. Este vorba de prima componentă. Vrem să asigurăm trierea persoanelor de către specialiști. Astfel, să mai descărcăm instituțiile medicale spitalicești”, a declarat ministra.

La etapă inițială, atât timp cât avem capacități în cadrul instituțiilor medicale, nu mergem pe plasarea persoanelor suspecte în componenta deja de cazare. Aceasta va fi activată în caz de necesitate și examinăm absolut toate posibilitățile ca sistemul să fie pregătit pentru orice situație care poate avea loc în Republica Moldova.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 30 martie, în Republica Moldova legat de coronavirus. 

UPDATE. 09:10

Dispoziții ale Comisiei Situații Excepționale,
contrare Constituției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au elaborat Opinia privind caracterul proporțional și legalitatea măsurilor întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgență.

Specialiștii au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile CSE sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție. În special, derogările de la normele Codului Administrativ, Codului de Procedură Civilă, Codului Muncii și Codului Contravențional sunt contrare restricțiilor impuse de articolul 54 din Constituție și anume imposibilitatea restrângerii dreptului la acces liber la justiție (articolul 20 din Constituție). Imposibilitatea exercitării efective a unui remediu în fața curții este constatat în principal de termenii reduși de contestare, stabilirea însăși de CSE a regulilor de contestare pentru propriile dispoziții, inexistența căii de apel/recurs pentru hotărârile care examinează contestațiile împotriva dispozițiilor CSE.

În același timp, derogările de la normele ce țin de exercitarea profesiilor de avocat, notar și executor judecătoresc în partea ce ține de aplicarea sancțiunilor disciplinare sunt în contradicție cu prevederile dispozițiilor anterioare și disproporționate cu măsurile care se urmăresc în contextul stării de urgență.

Totodată, derogările de la normele stabilite în legislația vamală afectează actorii implicați în domeniul farmaceutic și distorsionează piața produselor farmaceutice.

UPDATE. 9:00

Task Force Grup la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul de Finanțe și Banca Națională au creat, ieri 30 martie, un grup Task Force Grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

Reprezentanții acestor instituții au optat pentru un plan de acțiuni consolidat, care să fie structurat pe termen scurt, mediu și lung și care să includă politici de intervenție atât imediate, cât și pentru perioada post-criză pe trei componente de bază: politici monetare, fiscale și structurale.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat că până la ora actuală au fost anunțate mai multe măsuri de ordin fiscal și financiar-bancar, însă e necesar de a elabora o proiecțiune a măsurilor pentru restabilirea economiei cu o abordare pragmatică a politicilor macroeconomice.

Ministrul Railean a evidențiat că acestea trebuie să fie realiste și fezabile, să ofere suport mediului de afaceri prin mecanisme și instrumente concrete, inclusiv prin programe de stat de subvenționare a companiilor afectate și pentru a atenua riscurile șomajului tehnic.

Foto simbol: The Times of Israel

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 18:00

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie 2020 care au fost aprobate de Comisia Situații Excepționale. Trei curse  vor fi operate de AIR Moldova (două Paris, una Londra), iar două de FlyOne) Praga și Verona).

Ora 17:05

Pe parcursul zilei de astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 35 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Dintre acestea șase sunt de import, iar 29 de transmitere locală. Astfel, numărul pacienților înregistrați până în prezent a atins cifra de 298 de persoane. Anunțul a fost făcut de Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministra a anunțat că doi copii infectați cu COVID-19 au fost vindecați. Acestora li s-au făcut două teste care au arătat rezultat negativ. Numărul celor vindecaţi şi externaţi din spitalele din R. Moldova se ridică la 15.

Ora 16:40

Comisia Europeană a decis astăzi realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în Republica Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina), în contextul combaterii epidemiei de COVID-19.

Ora 16:20

159 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați astăzi din Statul Israel. Petru revenirea acasă a moldovenilor a fost organizată prima rută charter din Israel în Republica Moldova.

Ora 16:10

Toți cei care vor deceda din cauza COVID-19, vor fi înhumați în cimitirul “Sfântul Lazăr” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități ale țării, scrie Radio Chișinău cu referire la șefa Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan. Persoanele decedate din cauza virusului  vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul „Sfântul Lazăr”.

Ora 15:45

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de vicepreședinta raionului, Valentina Barbei.

Ora 15:15

 Un medic originar din R.Moldova, dar stabilit în Spania, s-a tratat de COVID-19. 

Ora 14:50

Un grup de voluntari distribuie prânzuri calde câtorva grupuri de persoane ale străzii pe care a reușit să le identifice până acum. Astăzi vor fi distribuite 75 de prânzuri. Voluntarii spun că numărul persoanelor fără adăpost din Chișinău este mult mai mare, variază între câteva sute de persoane până la 2-3 mii de persoane. „Acum, mai mult ca niciodată, au nevoie de susținere și solidaritate. Hai să fim solidari cu toții oamenii! să fim solidari și cu oamenii străzii!”, se arată în apelul grupului de inițiativă COLIBA ALBASTRĂ, care a anunțat că de astăzi colectează donații pentru a procura hrană, apă potabilă, produse de igienă și medicamente de primă necesitate.

Ora. 13:20

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis astăzi o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova  cerând implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate şi în ambele direcţii ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:00

Medicii din Chișinău, care au împlinit vârsta de 63 de ani, au fost trimiși în concediu, a anunțat Direcția sănătate a primăriei. În plus, primarul general al capitalei Ion Ceban a anunțat că a dispus ca toți angajații de vârsta a treia să nu fie supuși riscului și să nu fie scoși în această perioadă la muncă. Edilul a mai informat că în cazul în care angajații vor ieși la muncă de orice gen neechipați, vor fi sancționați șefii și conducătorii de subdiviziune. Aceasta pentru că bani pentru procurarea celor necesare au fost transferați din fondul de rezervă.

Ora 12:45

191 militari și 27 unități de tehnică sunt implicate în servicii de patrulare în municipiile Chișinău, Bălți, Cahul, dar și în raioanele Hâncești și Sângerei, a anunțat ministrul Apărării Alexandru Pînzari.

Ora 11:40

Polițiștii din Chișinău au documentat patru cazuri de comercializare ilicită a dezinfectanților, mănușilor și a măștilor medicinale, utilizate pentru combaterea infecţiei de tip COVID-19. Este vorba despre 4 700 de măști medicinale,  150 recipiente cu dezinfectanți medicali și 100 perechi mănuși medicinale.

Ora 11:20

Un angajat ANSA a fost testat pozitiv cu coronavirus. Cazul a fost depistat după ce administrația ANSA a dispus verificarea zilnică a temperaturii angajaților la intrarea în sediul instituției.

Ora 9:50

44 de persoane din cele 163 infectate cu coronavirus în R. Moldova sunt în stare gravă. 32 de bolnavi se află la spitalul „Toma Ciorbă”, iar 12 la Spitalul Clinic Republican. Din numărul total de cazuri cu COVID-19, 59 sunt de import, iar restul la nivel local. Ttodată, din cei infectați  149 sunt femei, iar 115 sunt bărbați,  Detaliile au fost oferite de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, la tradiționalul briefing de dimineață. 

Ministra a anunțat că pentru bolnavii cu COVID 19 va mai fi deschis un spital strategic – Spitalul Arhanghelul Mihail din Chișinău. Totodată, Viorica Dumbrăveanu a mai spus că  pe parcursul săptămânii curente vor mai fi activate spitale raionale, unde vor fi internați pacienți. La același briefing, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a precizat că din numărul total,  60 de persoane cu COVID-19 sunt medici, paramedici, asistente medicale, felceri, șoferi de ambulanțe. 

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Potrivit Autorității Aeronautice Civile, au fost aprobate următoate curse charter:

Curse charter operate de AIR MOLDOVA:
31 martie 2020 – CHISINAU- PARIS(CDG) -CHISINAU
2 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS(CDG) -CHISINAU
4 aprilie 2020 – CHISINAU- LONDRA(STANSTED) – CHISINAU

Curse charter operate de FLYONE:
3 aprilie 2020 – CHISINAU- PRAGA –CHISINAU
5 aprilie 2020 – CHISINAU- VERONA –CHISINAU

UPDATE. Ora 17:05

Ministra Viorica Dumbrăveanu a precizat în cadrul briefingului că astăzi au fost procesate 169 de probe, dintre care  35 au avut rezultate pozitive la COVID-19. Șase cazuri sunt de import (trei din România, două din Marea Britanie și un caz din Belarus). 29 de cazuri sunt de transmitere locala: Chișinău (17), Ștefan Vodă (5), Soroca (2), Cahul (2), Ialoveni (1), Strășeni (1), Orhei (1).

Persoanele infectate cu COVID-19 conform criteriului de vârstă:

  • 0-10 ani – 2 cazuri
  • 10-20 de ani – 4 cazuri
  • 20-30 de ani – 4 cazuri
  • 30-40 de ani – 9 cazuri
  • 40-50 de ani – 2 cazuri
  • 50-60 de ani – 10 cazuri
  • 60-70 de ani – 2 cazuri
  • 70-80 de ani – 2 cazuri

Ministra a informat că astăzi va fi activat spitalul Arhanghelul Mihail din Chișinău, după care urmează și spitalele din Căușeni, Nisporeni, Cahul, astfel încât pe etape va fi valotrificat tot potențialul spitalicesc. 

UPDATE. Ora 16:40

Pe lângă realocarea a 140 de milioane de euro, Comisia a decis redirecționarea a alte 700 de milioane de euro din instrumente deja existente pentru a reduce efectele socio-economice ale epidemiei de COVID-19 în Vecinătatea Estică. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

De asemenea, o parte din bani vor fi alocați și pentru pregătirea personalului medical și de urgență sau sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Suntem în criză, iar nevoile de multe ori ne depășesc resursele. Dar asta nu este o scuză pentru a uita de vecinii noștri care nu sunt în Uniunea Europeană și pentru care trecerea prin această criză va fi poate chiar mai grea. Anunțul a fost făcut de deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European.
UPDATE. Ora 16:20

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a anunțat că a organizat astăzi prima rută charter pentru repatrierea a 159 cetățeni moldoveni.

Ambasada a întocmit lista cetățenilor Republicii Moldova, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, acordând prioritate familiilor cu copii, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni aflați în situații de dificultate în Statul Israel, din cauza crizei COVID-19.

La revenire în Republica Moldova, cetățenii vor trece controlul medical obligatoriu și se vor afla timp de 14 zile în autoizolare la domiciliu.

UPDATE. Ora 16:10

Șefa Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan a relatat pentru Radio Chișinău că în cimitirul „Sfântul Lazăr” din Capitală vor fi înhumate toate persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării.

„În situația când vin persoane din raioane, toți cei care vor fi din Soroca, Glodeni, Hâncești și alte raioane în urma decesului nu vor fi duse la locul de trai, dar vor fi înhumate în cimitirul „Sfântul Lazăr”. Ei urmează să fie în acel cartier 277. Pe parcurs o să vedem dacă o să fie modificări, dar la moment aceasta este situația”.  În cazul persoanelor care și-au rezervat din timp locul pentru înmormântare, acesta nu va fi schimbat.

UPDATE. Ora 15:45

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de vicepreședinta raionului, Valentina Barbei. Ea a menționat că, deocamdată, nu se cunoaște sursa primară de unde s-ar fi putut contamina șeful de raion. 

Potrivit acesteia, președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost spitalizat vineri, 27 martie, după ce a avut simptomele caracteristice COVID-19.

La ora actuală, în raionul Ștefan Vodă au fost confirmate 25 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus,

UPDATE.15:15

Ștefan Botnaru, originar din R. Moldova, dar care activează ca medic în Spania a anunțat pe 20 martie că s-a infectat cu COVID-19. „În pofida faptului că mi-am exercitat profesia respectând cu stricteâe toate protocoalele de protecâie,am fost testat pozitiv la COVID-19. Sunt bine, nu prezint febră și nici tuse, doar congestie nazală. De 8 zile sunt complet izolat. În 6 zile trebuie să repet testul ca să pot merge iar în câmpul de luptă”, se arăta în mesajul medicului postat pe Facebook pe 20 martie.

Astăzi, tânărul a postat un nou mesaj „Mulțumesc tuturor pentru urări și gânduri bune”, atașând rezultatul testului care arătau că nu mai este infectat cu COVID-19.

UPDATE. Ora 14:50

Activista Lilia Nenescu, care face parte din grupul de inițiativă COLIBA ALBASTRĂ, a anunțat că un grup de voluntari deja de 7 zile iese în oraș și distribuie prânzuri calde pentru oamenii străzii. Aceasta în condițiile în care singurul serviciu de găzduire al oamenilor fără adăpost are o capacitate de 100 de persoane. Acum această facilitate e sigilată, nimeni nu iese, nimeni nu intră. Cantinele sociale care activau înainte de pandemie acum sunt închise.

„O persoană fără adăpost lucra taxator la troleibuz, înainte de pandemie. I-au dat 1000 de lei și l-au trimis în concediu cel puțin pînă pe 10 aprilie. Altcineva lucra la o companie de construcții și tot acolo dormea. De 2 săptămâni compania nu mai activează. Celelalte surse de venit: comerțul cu amănunta, munca ocazională, cerșitul nu mai sunt disponibile. Mai mult decît atît, poliția patrulează spațiile publice și trimite persoanele fără adăpost „acasă”. Ieri, la Gara Feroviară, un soldat și un polițist au alungat din scuar persoanele fără adăpost…pentru că e pandemie”, a povestit ea.

Doritorii de a susține această inițiativă o pot face AICI. 

UPDATE. Ora. 13:20

Vicepremierul Cristina Lesnic arată în scrisoarea remisă misiunii OSCE că o problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități, activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu.

„Chișinăul, acum, ca niciodată are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgenţă), care deservesc spitalele raionale şi localităţile din Zona de Securitate, or deja de 2 săptămîni malul drept, nu are suficient personal medical.  Semnalizez această problemă şi subliniez, că în condiţiile de criză, pentru salvarea vieţii, medicii mereu au prioritate”, a se arată în scrisoarea semnată de Cristina Lesnic.

Chișinăul, în această situație, vine cu propunerea de a interveni solidar pentru depăşirea acestui impas, stabilirea unei înțelegeri de urgență dintre Chișinău și Tiraspol în cazul circulației medicilor.

Până acum, Chișinăul a demonstrat prin inițiativele sale orientarea spre rezultate și a acționat prompt pentru autorizarea în procedură accelerată și în termen de 3 zile (procedura standard fiind de 30 de zile) importul medicamentelor în regiunea transnistreană de către 7 agenți economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, pentru a asigura pe deplin accesul populației la medicamente. În plus, cca 60 de agenți economici au fost înregistrați în sistemul TRACES al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru importul de produse alimentare, de uz fitosanitar și fertilizanți.

UPDATE. Ora 13:00

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că pe conturile deschise de Primărie pentru lupta cu COVID-19 au fost făcute donații în valoare de repartizați cei 1,099 mln lei. Din acești bani vor fi procurate măști, echipamente, termometre, ect. De asemenea, au fost repartizate cele 500 de teste pentru COVID-19 în instituțiile medicale, teste care au fost donate Primăriei Chișinău săptămâna trecută.

Cât ține de deplasarea medicilor la domiciliu și la serviciu, Primăria a semnat un contract cu un agent economic, care deține microbuze. Astfel, pe zi se efectuează câte 15 curse, iar până în prezent s-au înregistrat 2800 km.

Dezinfectarea străzilor rămâne o prioritate în continuare. Angajații care ies în teren, sunt echipați corespunzător. Aceștia în fiecare dimineață stropesc străzile capitalei, curțile blocurilor, parcurile cu dezinfectant. Transportul public lucrează la capacitate maximă conform orarului stabilit anterior. Toate unitățile sunt dotate cu dezinfectant și la fiecare stație terminus se dezinfectează unitățile.

UPDATE. Ora 12:45

„Astăzi 191 militari și 27 unități de tehnică sunt implicate în servicii de patrulare în municipiile Chișinău, Bălți, Cahul, dar și în raioanele Hâncești și Sângerei”, a anunțat ministrul Apărării Alexandru Pînzari. Pe parcursul săptămânii, militarii vor fi implicați și în alte raioane ale țării.

Echipe mixte de militari, poliţişti şi carabinieri verifică cât de corect respectați regimul de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență, patrulând prin localităţi, străzi, parcuri și alte zone de agrement.

Doar pe parcursul zilei de ieri, militarii au transportat 84 de cadre medicale de la serviciu spre casă și invers, de acasă spre serviciu. „În doar cinci zile am implicat mii de militari și sute de unități de tehnică pentru a oferi suport Poliției și Medicilor din prima linie care luptă cu COVID-19”, a menționat ministrul.

UPDATE. Ora 11:40

Oamenii legii din capitală au documentat patru persoane care comercializau prin intermediul rețelelor de socializare dezinfectanți, mănuși și măști medicinale în lipsa actelor ce atestă originea, proviniența legală și a certificatelor de conformitate și calitate a mărfurilor.

Astfel, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 700 măști medicinale,  150 recipiente dezinfectanți medicali și 100 perechi mănuși medicinale, în valoare totală de  60 000 lei.

Pe aceste cazuri au fost întocmite procese verbale contravenționale, care urmează a fi expediate în instanța de  judecată  pentru examinare  și decidere asupra corpurilor delicte. Conform legislației în vigoare aceștia riscă amendă în mărime de la 3 000 lei la 4 500 lei.

UPDATE. Ora 11:20

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că un angajat a fost indentificat cu simptome de coronavirus.

„Din momentul depistării primelor cazuri de infecție în Moldova, administrația ANSA a dispus verificarea zilnică a febrei angajaților la intrarea în sediul instituției. Astfel a fost posibil de depistat primul caz de infectare”, a precizat instituția.

Persoana suspectă a solicitat efectuarea testului de laborator, care s-a confirmat pozitiv la COVID-19 și actualmente urmează tratamentul în cadrul unui spital din capitală. Toate persoanele cu care acesta a interacționat în ultima perioadă au fost autoizolate la domiciliu și sunt monitorizate de către medicii de familie.

Ora 9:50

Potrivit minitrei Viorica Dumbrăveanu:

La Spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 127 de pacienți, dintre aceștia 32 în stare gravă , iar 86 sunt într-o stare de gravitate medie și satisfăcătoare. 

La Spitalul de boli contagioase pentru copii sunt 15 copii și 5 adulți. 14 persoane au o stare de sănătate de gravitate medie, iar 6 stare satisfăcătoare.

 La Spitalul Republican sunt internate  13 persoane, 12 cu evoluție gravă și una de gravitate medie. 

La Spitalul Ministerului Sănătății sunt 60 de persoane cu COVID-19, șase pacienți au o stare de gravitate medie, iar 54 au o stare satisfăcătoare. 

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a precizat că din cei 60 de lucrători medicali  cu COVID-19 ooar 3,4% au fost infectați în procesul de acordare a asistenței medicale bolnavilor.

„Din 60 de persoane cu diagnosticul COVID-19, avem doar 9 cazuri – 4 medici, 3 asistenți medicali și 2 infirmiere – de legătură directă cu prestarea serviciilor de asistență medicală”, a menționat Furtună.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

INFOGRAFIC / Cum evoluează starea persoanelor infectate cu COVID-19

Acest infografic despre evoluția stării pacienților infectați cu COVID-19 va fi actualizat în fiecare zi. Astfel, vă vom ține la...

Social18 ore în urmă

LIVE TEXT/ +55 persoane cu COVID-19. 4 au revenit cu un zbor charter din Marea Britanie

PE SCURT 17:30 Încă 55 de cazuri de COVID-19. 4 dintre ele sunt revenite recent cu un zbor charter din...

Cultură2 zile în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate2 zile în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment2 zile în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

Social2 zile în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930