15 curiozități care îți fac poftă să mergi la Festivalul „DeVin&DeGust”

Albe, roșii, rose sau spumante, cu arome bine pronunțate sau gust moale, cu note de fructe proaspete sau un buchet fin şi floral, vinurile din trei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova vor putea fi savurate pe 29 mai la Festivalul „DeVin&DeGust”. Evenimentul, care va avea loc pe strada pietonală „Eugen Doga” din Capitală, va pune accent pe cele 3 regiuni IGP ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. În cadrul festivalului vor afla istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri. Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască despre Indicațiile Geografice Protejate, să afle despre consumul responsabil al vinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală. 

Moldova.org îți propune să afli câte cinci curiziotăți despre fiecare din cele trei zone, dar și de ce ar trebui să mergi la acest festival. 

Regiunea IGP „Codru”: podgorii la cele mai înalte altitudini, vinuri spumante și vinuri albe 

IGP „Codru” este regiunea vitivinicolă amplasată în centrul țării cuprinde regiunile geomorfologice Podișul Codrilor, Câmpia Moldovei de Nord, Terasele Nistrului Mijlociu și Dealurile Rezinei. Din regiune fac parte următoarele raioane: Hânceşti, Ialoveni, Anenii Noi, Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Făleşti, Ungheni, Sângerei, Şoldăneşti, Camenca, Dubăsari și Tiraspol. 

Particularitățile podgoriilor și vinurilor din aceste regiuni sunt:

  • Podgoriile din această regiune ating cotele cele mai înalte altitudini din țară. Compoziția solului, precum și clima specifică a regiunii vitivinicole „Codru” au creat condiții excelente de producere a vinurilor albe de calitate înaltă, precum și a vinurilor spumante excepționale.
  • Strugurii cu bobul alb se cultivă pe versanții regiunii, constituind circa 63% din suprafața totală luată în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.
  • Dintre soiurile predominante putem enumera: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Feteasca albă, Feteasca regală, Feteasca neagră, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon.
  • Vinurile albe produse aici au o culoare galben-limonie cu reflexe verzi, care la maturare devine galben-pai până la aurie. La nivel olfactiv, acestea se caracterizează prin prospețime, complex aromatic bine pronunțat, mineralitate accentuată, un buchet floral evidențiat și fructuos. Toate se amestecă într-un gust savuros, ce exprimă prospețimea fructelor de vară. 
  • Vinurile spumante se caracterizează prin perlare îndelungată și spumare abundentă, cu un buchet fin şi floral și un gust rond și amplu. 

„Vinurile din regiunea IGP „Codru” nu pot fi obținute în alte zone, pentru că în fiecare sticlă de vin se conține specificul terroar-ului din regiune. În plus, la final, calitatea și tipicitatea vinului din IGP „Codru” trebuie să corespundă cerințelor Caietului de sarcini, respectând în totalitate regulile de producere.”, spune Vitalie Pronoza, oenolog de la vinăria Asconi, IGP „Codru”.

O particularitate specifică pentru regiunea „Codru” constituie prezența faimoaselor galerii subterane – Mileștii Mici, Cricova, Brănești, etc, în care sunt cele mai mari și impresionante colecții de vinuri de calitate. Acestea se întind pe suprafețe de sute de kilometri și creează condiții ideale pentru păstrarea vinurilor și înnobilarea lor. 

Regiunea IGP „Valul lui Traian”: vinuri roșii cu o culoare intensă și un gust bogat

IGP „Valul lui Traian” este regiunea amplasată în sudul Republicii Moldova și cuprinde 3 subregiuni: Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului. Zona include raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești, fiind caracterizată de regiuni deluroase, văi adânci și versanți cu grad diferit de înclinare. 

De-a lungul timpului, regiunea s-a distins prin particularități de mediu specifice, care contribuie la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă. 

  • Produsele vitivinicole cu IGP „Valul lui Traian” sunt vinurile roșii, rose, albe, vinuri spumante, vinuri spumante de calitate, vinuri spumante de calitate de tip aromat și vinuri licoroase.
  • Pe 60% din suprafața totală sunt cultivați strugurii cu bobul negru, care cresc pe versanții regiunii, iar cele mai frecvente soiuri sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc și Chardonnay. 
  • Vinurile roşii provenite de aici au o culoare mai intensă decât în alte areale, care variază de la roşu-rodie până la roşu-vişiniu, cu arome fructuoase şi un gust bogat ca urmare a extractivităţii înalte. Regiunea a fost întotdeauna cunoscută pentru producerea vinurile licoroase de excepție, cu microzone particulare precum Trifești și Ciumai.
  • Vinurile albe sunt fine și vioaie, buchetul este complex și elegant cu note de fructe proaspete, gustul savuros și echilibrat. 
  • Vinurile rose sunt au reflexe ale culorii de zmeură și petale de măceș, buchetul fiind marcat de arome de fructe proaspete pe un fundal mineral, gust moale, fructuos, proaspăt și răcoros.

„Vinurile produse în zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian” sunt foarte diferite, la fel și podgoriile. Specificul acestor vinuri se manifestă prin complexitate, mai bogate în gust, mai pline. De asemenea, sunt fructuoase și dulci”, spune Radu Ieșeanu, director comercial, DK Intertrade SRL.

Regiunea IGP „Ștefan Vodă” – leagănul vinurilor roșii care ne-au dus faima 

Regiunea IGP „Ștefan Vodă” cuprinde arealele naturale: Lunca Râului Botna, Terasele Nistrului și Câmpia Moldovei de Sud. Zona include raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia și Basarabeasca. 

Datorită microclimei, care se formează sub influența suprafeței acvatice a râului Nistru, cultivarea viței de vie , mai cu seamă a soiurilor cu bob negru, aici este răspândită de veacuri.

 În regiune predomină  soiurile de struguri cu bob negru, din care se produc vinuri roșii și roze deosebite, dar și soiurile albe, ce se bucură de mare popularitate în rândul  consumatorilor.

  • Cele mai mari suprafețe ocupă soiurile  Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc și Pinot gris. 
  • Vinurile roșii au o culoare care variază de la roșu-rodie la roșu vișiniu, cu nuanțe cărămizii, în cazul vinurilor maturate în butoi, iar în buchet predomină nuanțele de fructe roșii,  pomușoare și condimente dulci. 
  • Vinurile albe au o culoare care variază de la alb-verzui până la galben-auriu, cu un buchet complex și elegant, marcat cu preponderență de arome florale îmbinate reușit cu cele de fructe proaspete, gustul echilibrat, armonios, răcoritor, cu aceleași nuanțe.
  • Vinurile roze se evidențiază cu o gamă largă de culori – de la roz-pal, de petale de măceș, somon pînă la culoarea de zmeură, buchetul se distinge prin arome de fructe și pomușoare proaspete  (piersici, caise, zmeură, căpșuni ș.a.), gustul este moale, fructat, răcoritor, cu multă prospețime.

„Indicațiile Geografice Protejate însumă calitate protejată de stat, consumatorii trebuie să aibă încredere în astfel de semne de calitate pentru că, în Republica Moldova, alt vin testat și controlat atât de minuțios din toate punctele de vedere nu există. Un vin cu IGP se aliniază perfect Caietului de Sarcini, are caracterisitici foarte bine definite în funcție de soi, de asamblaj. De asemenea, vinul cu însemne de calitate are rădăcini, adică poartă cu sine originea producerii, iar acest lucru presupune că produsul răspunde condițiilor locului unde a fost crescută vița-de-vie. Valoarea adăugată a unui vin cu IGP constă în faptul că rămâne în interiorul regiunii unde a fost produs și îmbuteliat.”, spune Gheorghe Arpentin, președinte Uniunea Oenologilor din RM:

xxx

 Festivalul „DeVin & DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile de Producători  de Vinuri cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă și  „Valul lui Traian”.  Biletele pot fi procurate AICI, iar oaspeții „DeVin & DeGust” vor primi un pahar din tritan și 3 degustări de vinuri gratuite. Toți banii colectați din vânzarea biletelor vor fi donați pentru susținerea refugiaților din Ucraina. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.