12 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 474 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

474 cazuri noi de infectare și șase decese

474 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este cea mai mare cifră după 17 iulie, când fuseseră confirmate 478 de cazuri. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2564 teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 28 697 cazuri. În total, în prezent sunt 7842 de cazuri active.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 20 sunt lucrători medicali: medici-8,  asistenți medicali- 11, personal auxiliar -1.

Alte 258  persoane au fost tratate și externate. Până la ziua de azi s-au tratat 19 998 persoane.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șase decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor a ajuns la 857.

Studiu: 80% din moldoveni sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au prezentat astăzi rezultatele primului studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Studiul arată că populația Republicii Moldova posedă cunoștințe cu privire la prevenirea infecției COVID-19, însă mai puțin aplică aceste cunoștințe, îndeosebi măsurile ce țin de distanța socială, iar 80% sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu.

Principalele rezultate:

-33%  din respondenți consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, în timp ce doar 23% cred că nu ar fi grav.

-90% dintre respondenți cunosc care sunt măsurile de protecție, majoritatea identificând corect comportamentele.

-Cele mai scăzute niveluri de cunoștințe sunt legate de vizitele celor dragi și evitarea evenimentelor sociale

-În situația în care majoritatea respondenților consideră că boala COVID-19 nu este foarte periculoasă și nu ar fi grav dacă s-ar infecta, 66% dintre respondenți raportează că se informează despre virus des sau foarte des.

-Majoritatea respondenților nu par deosebit de îngrijorați de COVID-19. 61% spun că COVID-19 nu este periculos.

– 60% din respondenți consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.

Primele trei lucruri care îngrijorează cel mai mult populația în contextul pandemiei sunt următoarele: starea de sănătate a persoanelor dragi (91%), pierderea cuiva drag (89%) și criza economică (82%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-17 iulie 2020, pe un eșantion probabilist de 1 005 persoane din 411 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

3062 pacienți cu forme ușoare de COVID–19 se află  în tratament activ la domiciliu

3062 pacienți cu forme ușoare de COVID–19 se află  în tratament activ la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Alte  7273 persoane au finalizat tratamentul, fiind monitorizate în continuare de către medicii de familie. Medicii de familie și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la pacienți la domiciliu, conform ghidurilor și instruirilor organizate de MSMPS, precum și stabilirea tratamentului pentru aceștia, în funcție de rezultat. De către echipele mobile au fost prelevate la domiciliu circa 6200 de probe primare și circa 8400 de probe de control.

Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a publicat un set de recomandări ale OMS, pentru cei care decid să călătorească peste hotarele țării.

Măsuri de precauție pe parcursul călătoriei – igienizați-vă mâinile cât mai frecvent, tușiți și strănutați în șervețele de unică folosință sau în cotul îndoit și păstrați distanța socială de minim un metru față de cei din jur.

Nu călătoriți dacă – aveți diagnoză confirmată de COVID-19, ați efectuat testul și nu aveți încă un răspuns sau ați fost în contact cu o persoană căreia i-a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus.

Purtați masca de protecție individuală – dacă aveți peste 60 de ani și suportați unele patologii asociate, OMS recomandă să purtați masca medicinală, întrucât ea oferă o protecție mai bună împotriva infectării. Persoanele care se simt bine și nu manifestă simptome ale bolii pot să poarte o mască din țesătură.

Efectuați testul PCR pentru SARS-CoV-2 înainte de plecare sau imediat după sosire în conformitate cu cerințele țării spre care plecați.

Monitorizați-vă starea de sănătate timp de 14 zile – în cazul apariției simptomelor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, raportați-le autorităților de sănătate locale și respectați măsurile de izolare care vă vor fi impuse.

Fiți precauți în timpul călătoriei – dacă în timpul călătoriei încep să apară simptomele noului coronavirus, informați însoțitorul de bord sau șoferul, după caz, și respectați o distanță mai mare față de ceilalți călători. Purtați mască, dezinfectați-vă mâinile și opriți-vă din drum cât mai curând posibil.

Precizăm că la 24 iulie Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat anumite cerințe/reguli cu referire la deplasarea cetățenilor peste hotare. Potrivit acestora, se interzice părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare vor completa în mod obligatoriu fişa epidemiologică şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile. Excepțiile de la ultima regulă pot fi găsite AICI.

Citește și:  August 2020. Unde și cum pot călători moldovenii

Medici și asistente medicale din sudul țării, instruiți în tratamentul cazurilor severe COVID-19 

Medicii și asistentele medicale,care activează în cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă și boli infecțioase, din spitalele din Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești au fost instruiți în tratamentul cazurilor severe COVID-19. Instruirea a fost moderată de șeful Clinicii ATI a IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, profesorul universitar Victor Cojocarua. Au fost abordate subiecte ce țin de analiza cazurilor clinice reale din cadrul serviciului de reanimare și terapie intensivă pentru auditul colegial al procedeelor aplicate și interpretarea datelor de laborator și semnelor clinice în funcție de vârstă, comorbidități și starea pacientului. După instruire profesorul a vizitat pacienții din secția de reanimare și terapie intensivă a spitalului din Comrat. Instruirea a fost organizată cu suportul OMS și Uniunii Europene.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.