Connect with us

Social

Un comandant de pluton din Armata de cazaci a Mării Negre, reţinut pentru că transporta fete din Moldova în Germania

Publicat

pe

Oamenii legii au anihilat activitatea infracțională a unei grupări criminale, specializate în proxenetism internațional: membrii grupării recrutau fete din Molsova şi le transportau în Germania pentru a se prostitua.

Din grupare fac parte cinci persoane cu vârste cuprinse între 26 și  52 de ani, un cetățean al Germaniei şi trei cetățeni ai Republicii Moldova, doi dintre care dispun de cetățenia Federației Ruse, domiciliați pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene.

Aceștia recrutau prin rețelele de socializare tinere cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, care erau transportate în Germania în scopul prestării serviciilor sexual.. ÎPoliția a identificat patru tinere din Republica Moldova, care au devenit victime ale acestei grupări.

În cadrul unor măsuri speciale de investigaţie a fost reţinut în flagrant delict unul dintre principalii figuranți în vârstă de 47 ani, domiciliat în orașul Dubăsari.

Potrivit IGP, persoana reținută deține funcția de comandant de pluton al unei subunități cu destinație specială din cadrul Armatei de cazaci a Mării Negre.  Acesta a fost membru a unei grupări criminale din regiunea transnistreană, fiind condamnat în 2011 pe teritoriul acestei Regiuni pentru tâlhării, estorcări şi amenințare cu omor, iar în anul 2012 a fost amnistiat printr-un decret a președintelui.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele în cauză riscă închisoare până la 10 ani.

Actualmente, unul dintre membrii grupării este învinuit de proxenetism și se află în arest preventiv pentru 30 zile,  iar poliţia continuă investigațiile pentru a identifica alte tinere exploatate de această filieră, cât și reținerea celorlalți figuranți.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

La Chişinău va fi lansată o nouă linie de troleibuz

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a informat opinia publică despre lansarea unei noi rute de troleibuz, din data de 7 mai. Noua linie de transport public, ruta de troleibuz nr. 31, „str. 31 august 1989 – oraşul Sângera”, va circula conform următorului itinerar.

Tur: str. 31 august 1989 – str. Al. Puşkin – bd. Ştefan cel mare şi Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iu. Gagarin – şos. Munceşti – oraşul Sângera;

Retur: oraşul Sângera – şos. Munceşti – bd. Iu. Gagarin – bd. Constantin Negruzzi – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – str. 31 august 1989.

Pe ruta nr. 31 vor circula doar unităţi de transport cu mers autonom.

Citește mai departe

Social

Promo-LEX solicită Procuraturii să reacționeze la mesajele care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor

Publicat

pe

De către

Promo-LEX a solicitata astăzi Procuraturii să investigheze acțiunile de ațâțare a vrajbei și de dezbinare națională în legătură cu publicarea recentă a mesajelor care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor.

Totodată, Promo-LEX îi solicită președintelui Igor Dodon să se disocieze de aceste mesaje nocive care îndeamnă la violență și să intervină cu o poziție oficială în calitate de garant al statului de drept și al respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook, a fost publicată o postare care conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ștreang și pe care este plasată inscripția ”UNIREA”. Imaginea este însoțită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru – spânzurătoarea – îi așteaptă pe fasciștii unioniști după alegerile parlamentare.

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco a menționat că astfel de mesaje publice sunt deosebit de periculoase, în contextul în care Republica Moldova este un stat multinațional, iar disensiunile legate de opiniile geo-politice și apartenența națională generează ură și dezbinare între oameni.

”În context, retorica care incită la ură constituie o infracțiune, stabilită de articolul 346 din Codul penal. Organele de drept, în calitate de garant al securității și ordinii publice ar trebui să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situației și chiar eventuale acțiuni de violență”, a precizat avocatul citat într-un comunicat Promo-LEX.

Potrivit sursei citate, este îngrijorător și faptul că pagina Unionizmul Trece Patria Ramîne se asociază cu președintele Republicii Moldova – Igor Dodon,  care apare pe fotografia de copertă. Timp de două zile președintele nu a ieșit cu nicio reacție prin care s-ar distanța de la aceste mesaje și îndemnuri, deși recent au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizând același mesaj ”Unionismul trece, Patria rămâne”.

Postarea a generat peste 700 de reacții și peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură. În același timp, postarea a produs și un efect dublu de răspândire a urii în spațiul public, provocând simpatizanții ”Unionismului” la reacții dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare și violență împotriva etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă.

Promo-LEX îndeamnă toți actorii publici, figurile politice și utilizatorii rețelelor de socializare să se abțină de la mesaje care instigă la ură și discriminare și să nu contribuie la amplificarea disensiunilor sociale în spațiul public.

Citește mai departe

Social

Ambasada Moldovei la Stockholm lansează un proiect turistic: Primii 35 de cetățeni suedezi vor veni în aprilie în R. Moldova

Publicat

pe

De către

Ambasada Republicii Moldova la Stockholm lansează proiectul de promovare a țării noastre în rândul cetățenilor suedezi sub genericul ”Descoperă valorile culturale și vinicole ale Moldovei”.

Potrivit proiectului, în perioada 17 – 21 mai, primii 35 de cetățeni suedezi vor veni în Republica Moldova, având posibilitatea de a vizita mai multe mănăstiri, cetăți, vinării din țară, precum și alte destinații turistice.

În scopul popularizării proiectului, ambasada Republicii Moldova din Suedia în colaborare cu Consulatul Onorific a organizat o reuniune de promovare a relațiilor moldo-suedeze, itinerarelor turistice, culturii și tradițiilor naționale.

La eveniment au participat reprezentanții mediului de afaceri și asociativ, jurnaliști, membri ai ”Rotary Club” și structurilor de consultanță guvernamentală din Suedia.

Citește mai departe