Un antreprenor a suferit pierderi de circa 100 mln euro din cauza foștilor consilieri ai lui Voronin

Site-ul de știri Curentul a publicat un document care scoate la iveală mai multe nelegiuiri comise de mai mulți consilieri ai fostului președinte Vladimir Voronin, dar și de miniștri din timpul guvernării comuniste. Potrivit sursei, aceștia au prejudiciat societatea comercială “Norma Telecom” SRL cu aproximativ 100 milioane euro. Dovezile au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către administratorul întreprinderii Constantin Marian și președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice (CIMAP).

Potrivit lui Ion Dron, în 2005, firma „Norma Telecom” a demarat un proiect foarte ambițios de construcție a liniei de fibră optică pe tronsonul Iași-Chișinău. În cazul în care proiectul era finalizat, „Norma Telecom” devenea al doilea operator din Moldova care avea fibră optică cu interconectare transfrontalieră. Însă lucrările de construcție pe tronsonul Ungheni-Chișinău au fost stopate prin decizia cîtorva ministere și a Moldtelecom. Aceste decizii au fost expuse într-un proces verbal din 12.06.2006. Reprezentanţii firmei susţin că, ulterior, prin contestarea acestui proces verbal au și început litigiile în instanțele judecătorești.

Ion Dron a declarat că antreprenorul a obţinut cîştig de cauză de două ori în instanţele naţionale, hotărîrile acestora însă nefiind executate. Ca urmare, în 2008 agentul economic s-a adresat la CEDO, unde la fel a obţinut cîştig de cauză în anul 2009.

În prezent, agentul economic solicită să îi fie achitate despăgubiri în sumă totală de 130 milioane de euro în legătură cu dobînda de întîrziere. Conform spuselor lui Ion Dron, prejudiciul este argumentat prin două rapoarte de constatare tehnico- științifice. Unul din aceste rapoarrte este elaborat de Centrul Național de Expertize Judiciare.

De asemenea, Ion Dron a menţionat că în tot acest timp agentul economic a fost supus unor atacuri mediatice sistematice. „Opinia publică este intoxicată cu informaţii eronate”, a precizat el. Juristul a declarat că la această etapă nu vrea să dea alte detalii la tema dată, dar a promis că în lunile următoare va veni cu dezvăluiri şi dovezi.

Ion Dron a mai comunicat că firma a expediat un demers Procuraturii General prin care cere pornirea investigaţiilor penale şi identificarea consilierilor şi miniştrilor care au fost implicaţi în acest caz, precum şi a funcţionarilor care au refuzat să execute hotărîrile instanţelor naţionale.

Demers La Pg

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.