Testarea unei bombe atomice a pulverizat un munte din Coreea de Nord

Poligonul de testare nucleară al Coreei de Nord, aflat în munți, s-ar fi prăbușit, iar mai multe țări din apropiere se află acum în fața unui risc fără precedent de expunere radioactivă, au declarat două echipe de cercetători chinezi, potrivit South China Morning Post.

Distrugerea poligonului Punggye-ri ar fi avut loc după ce în zonă au avut loc cinci explozii nucleare, la baza Muntelui Mantap, din nord-vestul Coreei de Nord.

O echipă de cercetare condusă de Wen Lianxing, un geolog de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a ajuns la concluzia că poligonul a fost distrus în urma prăbușirii unui tunel aflat la aproximativ 700 de kilometri sub vârful muntelui. De asemenea, exploziile ar fi distrus complet muntele, pe care l-ar fi transformat în „fragmente fragile”.

Principala îngrijorare legată de acest accident este că statele din vecinătatea Coreei de Nord ar putea fi afectate de un nor radioactiv, după explozia bombei de 100 de kilotone, pe data de 3 septembrie 2017, care a vaporizat pur și simplu poligonul și a lăsat în urmă un crater cu diametru de 200 de metri.

Explozia a cauzat și trei cutremure, dintre care unul de magnitudine 5,3. Institutul american de geofizică a anunţat atunci că seismul a avut loc la suprafaţă, şi nu la adâncime, aşa cum ar fi fost normal pentru un cutremur natural, ceea ce confirma faptul că a fost cauzat de un test nuclear de proporții.

Sursa: Digi24.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.