Connect with us

Reintegrare

Societatea civilă a lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Publicat

pe

Mai multe asociații ale societății civile au lansat astăzi, 8 februarie, o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică.

Declarația conține 13 alerte care vulnerabilizează pozițiile Republicii Moldova în procesul de reglementare.

Printre cele mai importante sunt enumerate: (1) absența unei politici de stat pentru reintegrarea regiunii secesioniste, (2) sporirea galopantă a exerciții militare desfășurate în stânga Nistrului de către unitățile militare rusești, (3) folosirea unor platforme externe la promovarea așa-zisei stabilități transnistrene, și (4) implicarea în negocieri a unor oligarhi, care-și asumă competențe pe care doar autoritățile statului le pot avea, ceea ce poate prevesti reanimarea unor proiecte contrare interesului național, de felul Planului Kozak – 2.

Igor Munteanu, director IDIS, fost ambasador al RM în SUA, a declarat că acest  conceptul de ”linii roșii” va fi utilizat pentru a semnala oportunitățile și pericolele care pot să ciuntească interesul național în procesul de reglementare.

”RM are nevoie de o rebalansare și reechilibrare strategică în domeniul politicii de reglementare, și nu de concesii fără noimă, nu de aruncarea unor ”veste de salvare” liderilor separatiști. Suntem îngrijorați că nu vedem referințe clare și exprese ale mediatorilor la subiectul evacuării necondiționate a trupelor ruse din RM, apar oficiali ai unor partide parlamentare care vorbesc deschis despre redeschiderea aerodromului militar de la Tiraspol, este tolerată aprovizionarea cu muniții și efective de luptă a trupelor militare rusești, sub diverse pavilioane de ”ajutor umanitar”, a menționat Munteanu.

Prezent la eveniment, Iurie Reniță, ex-ambasador al RM la NATO, a susținut că are loc o înrăutățire a climatului general în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, deși unii dintre mediatori pretind existența unor progrese, dar care nu avantajează interesul RM și obiectivul fundamental al reglementării.

”Ține de obligația autorităților centrale de la Chișinău să apere interesul cetățenilor săi, să fortifice anumite politici și instrumente de stat și nu să aștepte că anumiți binefăcători ne vor rezolva pozitiv problemele. Cedările unilaterale care s-au produs și care ar putea fi admise pe viitor nu se cheamă negocieri, ci abuz, iar rezultatele lor sunt îndoielnice”, a spus Iurie Reniță.

Mai mulți lideri ai societății civile au propus ca accesul la piața UE să fie condiționat de progresele în instalarea instituțiilor democratice în regiune, iar companiile transnistrene să înceapă a plăti taxe în bugetul statului RM, și nu doar să beneficieze de privilegii. Au fost constatate cazuri în care forțe ostile intereselor RM au desfășurat mai multe acțiuni de publicitate în folosul pretinsei statalități a regimului de la Tiraspol la Roma, Londra, Tel-Aviv, Strasbourg, fără ca autoritățile RM să reacționeze cu suficientă încredere în contracararea acestor acțiuni.

Semnatarii declarației pe subiectul reglementării conflictului au cerut Guvernului RM mai multă transparență și viziune, solicitând preluarea integrală a controlului asupra frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, de comun acord cu autoritățile statului vecin și cu sprijinul Misiunii EUBAM.

De asemenea, ei au cerut condiționarea proiectelor de promovare a încrederii, de infrastructură și de asistență umanitară regiunii transnistrene de acceptarea unor clauze exprese privind respectarea integrității teritoriale a RM și de nerecunoaștere a legaltității deciziilor și competenței regimului separatist, printr-o politică de condiționalități democratice care să elimine abuzurile și să corecteze gradual starea generală a libertăților și drepturilor politice din această regiune.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Publicat

pe

De către

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Citește mai departe

Reintegrare

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma

Publicat

pe

De către

O nouă  rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma, în perioada 29-30 mai.

În cadrul rundei în cauză urmează a fi trecute în revistă realizările obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri.

Ultima rundă de negocieri în formatul de negocieri „5+2” a avut loc la 27-28 noiembrie la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.

În urma discuțiilor purtate atunci în formatul de negocieri „5+2”a fost semnat un protocol al ședinței, care urma să servească drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Citește mai departe

Reintegrare

Delegația Rusiei la CUC s-a răzgândit și s-a alăturat poziției promovate de delegația transnistreană

Publicat

pe

De către

Discuții aprinse la ședința neordinară a Comisiei Unificate de Control. Aceasta a fost prezidată de delegația Federației Ruse și a avut pe agendă identificarea soluțiilor legate de instalarea ilegală a posturilor pretinselor structuri de forţă ale Tiraspolului pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura-Bâcului – Bâcioc.

Delegația Republicii Moldova pledează pentru lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis.

Partea moldovenească  și-a reafirmat poziția sa pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulației libere și în siguranță pe pod, format din efectivele Forțelor Mixte de Pacificare, ale Poliției și așa-numitei „miliții”.

Deși la 29 martie delegația rusă a susținut această propunere a delegației moldovenești, la ședința din 26 aprilie co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegației transnistrene, Oleg Beleakov, și împreună au respins propunerea delegației Republicii Moldova.

Pentru a-şi justifica refuzul, dânșii au invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competența Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanților politici în cadrul procesului de negocieri.

Așa cum spiritele s-au încins, iar discuțiile au devenit neproductive, conducătorul delegației Federației Ruse a întrerupt dezbaterea problemei.

Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai 2018.

 

Citește mai departe