Societatea civilă a lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean — Moldova.org
Connect with us

Reintegrare

Societatea civilă a lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Publicat

pe

Mai multe asociații ale societății civile au lansat astăzi, 8 februarie, o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică.

Declarația conține 13 alerte care vulnerabilizează pozițiile Republicii Moldova în procesul de reglementare.

Printre cele mai importante sunt enumerate: (1) absența unei politici de stat pentru reintegrarea regiunii secesioniste, (2) sporirea galopantă a exerciții militare desfășurate în stânga Nistrului de către unitățile militare rusești, (3) folosirea unor platforme externe la promovarea așa-zisei stabilități transnistrene, și (4) implicarea în negocieri a unor oligarhi, care-și asumă competențe pe care doar autoritățile statului le pot avea, ceea ce poate prevesti reanimarea unor proiecte contrare interesului național, de felul Planului Kozak – 2.

Igor Munteanu, director IDIS, fost ambasador al RM în SUA, a declarat că acest  conceptul de ”linii roșii” va fi utilizat pentru a semnala oportunitățile și pericolele care pot să ciuntească interesul național în procesul de reglementare.

”RM are nevoie de o rebalansare și reechilibrare strategică în domeniul politicii de reglementare, și nu de concesii fără noimă, nu de aruncarea unor ”veste de salvare” liderilor separatiști. Suntem îngrijorați că nu vedem referințe clare și exprese ale mediatorilor la subiectul evacuării necondiționate a trupelor ruse din RM, apar oficiali ai unor partide parlamentare care vorbesc deschis despre redeschiderea aerodromului militar de la Tiraspol, este tolerată aprovizionarea cu muniții și efective de luptă a trupelor militare rusești, sub diverse pavilioane de ”ajutor umanitar”, a menționat Munteanu.

Prezent la eveniment, Iurie Reniță, ex-ambasador al RM la NATO, a susținut că are loc o înrăutățire a climatului general în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, deși unii dintre mediatori pretind existența unor progrese, dar care nu avantajează interesul RM și obiectivul fundamental al reglementării.

”Ține de obligația autorităților centrale de la Chișinău să apere interesul cetățenilor săi, să fortifice anumite politici și instrumente de stat și nu să aștepte că anumiți binefăcători ne vor rezolva pozitiv problemele. Cedările unilaterale care s-au produs și care ar putea fi admise pe viitor nu se cheamă negocieri, ci abuz, iar rezultatele lor sunt îndoielnice”, a spus Iurie Reniță.

Mai mulți lideri ai societății civile au propus ca accesul la piața UE să fie condiționat de progresele în instalarea instituțiilor democratice în regiune, iar companiile transnistrene să înceapă a plăti taxe în bugetul statului RM, și nu doar să beneficieze de privilegii. Au fost constatate cazuri în care forțe ostile intereselor RM au desfășurat mai multe acțiuni de publicitate în folosul pretinsei statalități a regimului de la Tiraspol la Roma, Londra, Tel-Aviv, Strasbourg, fără ca autoritățile RM să reacționeze cu suficientă încredere în contracararea acestor acțiuni.

Semnatarii declarației pe subiectul reglementării conflictului au cerut Guvernului RM mai multă transparență și viziune, solicitând preluarea integrală a controlului asupra frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, de comun acord cu autoritățile statului vecin și cu sprijinul Misiunii EUBAM.

De asemenea, ei au cerut condiționarea proiectelor de promovare a încrederii, de infrastructură și de asistență umanitară regiunii transnistrene de acceptarea unor clauze exprese privind respectarea integrității teritoriale a RM și de nerecunoaștere a legaltității deciziilor și competenței regimului separatist, printr-o politică de condiționalități democratice care să elimine abuzurile și să corecteze gradual starea generală a libertăților și drepturilor politice din această regiune.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Militarii ruși patrulează ilegal în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) semnalează un nou caz de aflare ilegală în Zona de Securitate a militarilor din Grupul operativ al trupelor ruse (GOTR).

În legătură cu aplicațiile militare desfășurate ilegal în ajun pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca și în preajma podului de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol, șeful militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova s-au deplasat, în dimineața zilei de 15 august, la fața locului pentru a monitoriza situația pe acest segment al Zonei de securitate.

Deși aceștia se deplasau cu automobile cu simbolica Forțelor de Pacificare și a OSCE, în apropierea locului desfășurării aplicațiilor recente, au fost stopați de o ”patrulă militară” compusă din 7 persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit mișcarea.

În discuție, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După o perioadă de circa 30 de minute, suficientă pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar șeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, continuându-și mișcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situația reală.

De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul / coordonarea cu CUC și Comandamentul Militar Întrunit.

Aceste acțiuni ale GOTR, care continuă șirul de încălcări ale mecanismului stabilit de monitorizare a situației și de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare, nu pot fi calificate altfel decât o provocare repetată ce generează noi tensiuni în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova în CUC cheamă insistent toate componentele Comisiei să respecte obligațiunile privind regimul în Zona de Securitate pe malurile râului Nistru, care decurg din Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe

Reintegrare

O nouă sfidare în Zona de Securitate: Pe malul stâng al Nistrului a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) își exprimă îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu desfăşurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

În dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r.Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență.

Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova (FMP al RM) a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă, șefului militar superior al FMP al RM i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor.

De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit.

De notat că încă la 13 august pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informaţia precum că GOTR, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă.

Acţiunile menţionate, la fel ca şi alte precedente similare întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federaţiei Ruse, precum și modul prin care aceste acțiuni au fost comunicate le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare. Aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii uneia din componentele CUC manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei”, se arată într-un comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Citește mai departe

Reintegrare

GOTR se pregătește intensiv pentru aplicații militare cu forțarea râului Nistru

Publicat

pe

De către

Grupul operativ de trupe ruse, aflat ilegal în regiunea transnistreană, se pregătește intensiv pentru aplicațiile militare cu forțarea râului Nistru. În acest sens este pregătită tehnica blindată, TAB-urile și altă tehnică blindată, se arată într-un comunicat de presă al Districtului Militar Vest al Federației Ruse.

Expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, menționează pe blogul său că, potrivit legendei, dar și planurilor de pregătire de luptă ale Districtului Militar Vest a Federației Ruse, sarcina principală este în a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”. Totodată, la aceste exerciții vor fi antrenate și forțele paramilitare separatiste, numărul total de forțe de ocupație antrenate ajungând la 300-400 militari din trupele de ocupație.

Rosian Vasiloi amintește că asemenea exerciții se desfășoară al treilea an consecutiv – în 2017 exercițiul s-a desfășurat la începutul lunii august, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia unde a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special, astfel sfidând în cel mai obraznic mod Republica Moldova și cetățenii țării.

În martie curent IDIS Viitorul a făcut publică analiza „Menţinerea trupelor Ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eșec al diplomaţiei de ‘caviar’ și dispreţ faţă de dreptul internaţional”  în care prezenta o informație amplă despre trupele de ocupație și rolul lor destabilizator în Republica Moldova. Totodată,  au fost prezentate un set de concluzii și recomandări cum am putea depăși situația cu impunerea unor sancțiuni și mecanisme de descurajare.

În iunie curent la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, însă atât timp cât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şi niciuna despre implementare a acestei Rezoluții, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă sau interese promovate de către actuala guvernare. Altfel spus autoritățile susțin atât prezența trupelor de ocupație, cum și separatismul (asta este cel puțin un caz din multe altele) în Republica Moldova”, scrie pe blogul său Rosian Vasiloi.

Citește mai departe