Sindicatele de la UniBank, Banca Socială și BEM protestează împotriva lichidării acestor bănci

Reprezentanții comitetelor sindicale de la UniBank, Banca Socială și BEM au criticat astăzi planurile guvernului de a lichida aceste trei bănci. Deși executivul nu a anunțat încă o inițiativă oficială în acest sens, sindicaliștii s-au referit la declarația premierului Chiril Gaburici, care a spus că lichidarea acestor bănci ar fi cea mai ieftină soluție.

BEM, UniBank și Banca Socială au fost băncile implicate în scandalul miliardului furat și se află, în prezent, sub administrația specială a Băncii Naționale. Victor Onici, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Instituţiile Bancare şi de Asigurări, a explicat să acest fapt crează condiții de muncă foarte stresante pentru lucrătorii acestor bănci, iar speculația privind lichidarea băncilor și, implicit, concedierea angajaților, îi face să fie nesiguri de mâine.

Victor Onici a adăugat că aceste speculații fac ca agenții economici să evite cele trei bănci sau chiar să-și retragă depozitele de acolo, înrăutățind și mai mult situația.

Olga Cușnir, de la Banca Socială, a declarat că lichidarea băncilor va lăsa șomeri mii de oameni. Ea a subliniat faptul că mulți dintre aceștia sunt specialiști excelenți cu experiență de zeci de ani, care vor fi nevoiți să plece peste hotare. Totodată, Olga Cușnir a atenționat că vor avea de suferit și copiii multora dintre acești angajați. Mai mult decât atât, lucrătorii care au credite ipotecare riscă să-și piardă și locuințele.

Ea a ținut să precizeze importanța acestor bănci prin contribuția lor semnificativă la bugetul de stat în trecut și numeroasele donații și proiecte sociale implementate. În plus, Olga Cușnir a declarat că Banca Socială oferea numeroase perspective de angajare pentru absolvenții de la ASEM. Dacă ea va fi lichidată alături de BEM și UniBank, studenților le va fi mult mai greu să se angajeze, iar mulți vor fi nevoiți și ei să plece peste hotare.

Sergehi Cerneavschii, reprezentatul comitetului sindical de la UniBank, a declarat că lichidarea celor trei bănci va duce și la pierderea a mai multe tehnologii informaționale bancare implemente de ele pe parcursul ultimelor trei ani.

Sindicaliștii mai avertizează că situația economică a celor trei bănci nu le va permite să ofere angajaților ajutoarele sociale necesare în caz de lichidare. Ei au anunțat că vor organiza proteste în stradă dacă Guvernul va decide să meargă mai departe cu această inițiativă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.