Connect with us

Diverse

Silvia Radu: Cei care sunt cu urechile ciulite la partid, vor fi trași de urechi afară din Primărie

Publicat

pe

Cei care sunt cu urechile ciulite la partid, vor fi trași de urechi afară din Primărie, ca să nu ne mai saboteze şi să nu încurce activității Primăriei municipiului Chişinău. Declarația a fost făcută de primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, la ședința de astăzi a municipalității.

„În ultimele zile am avut o perioadă de criză. Am avut o situaţie când am putut vedea cine dintre angajaţii Primăriei şi cum acţionează în aceste situaţii de criză. Am avut posibilitatea să văd cine are urechi de partid aici, urechi care ascultă şi citesc mesaje cu instrucţiuni cum ar trebui să se comporte într-o situaţie sau alta. Pe cei care sunt cu urechile ciulite la partid vă asigur că-i vom trage de urechi afară din Primărie, ca să nu mai saboteze şi să nu încurce la buna funcţionalitate a municipiului Chişinău”, a declarat primarul interimar.
Totuși, Silvia Radu a declarat că la Primărie sunt și oameni onești, care lucrează cu devotament.

”Aş vrea să le mulţumesc celor care cu devotament au lucrat în ultima perioadă, care cu devotament îşi execută lucrul său în fiecare zi, în ploaie în frig, indiferent de condiţiile care există”, a mai spus primarul.

Citește mai departe

Diverse

Vesela de unică folosință ar putea fi interzisă în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova. Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat, astăzi, un proiect de modificare și completare a legislației.

Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începând cu 2021.

Încălcarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amendă de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice sau de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit autorilor, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

Totodată, autorii propun ca alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior, a fost completată legislația națională cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic.

Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Proiectul urmează a fi discutat și votat în plenul Legislativului.

Citește mai departe

Diverse

Unioniștii: George Simion a primit interdicție de intrare pe teritoriul R.Moldova pe un termen de 5 ani

Publicat

pe

De către

Liderul Acțiunii 2012, George Simion, a primit interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, a anunțat președintele Asociației Unirea-Odip Vlad Bilețchi.

Potrivit lui, decizia i-a fost adusă la cunoștință lui George Simion luni seara în timp ce acela se pregătea să plece în România, după ce a participat la o ediție specială la 10 TV.

Vlad Bilețchi a relatat pe pagina sa de Facebook că „circa 5-6 domni în negru, bine făcuți, 2 dintre care aveau veste cu BMA – Biroul de Migrație și Azil” au deschis ușa mașinii în care se află George Simion și i-au spus să ia cunoștință cu interdicția de a mai intra în Republica Moldova pe 5 ani.

„L-au urcat în mașină, deși spuneam clar că tocmai spre vamă merge. Nu au acceptat să însoțească mașina lui George, ci dimpotrivă – să urce el în mașina lor. Au spus că putem să urmăm după mașina în care îl transportă pe George”, a relatat Vlad Bilețchi.

Ulterior, George Simion a postat pe Facebook mesajul: „Bătut și interzis 5 ani”.

Luni, 1 octombrie, liderul Acțiunii 2012 a venit în Republica Moldova, după ultima sa interdicție care i-a fost aplicată pe 28 august, pentru 30 de zile. Acesta a stat la Chișinău câteva ore.

Citește mai departe

Diverse

Eurodeputat: UE trebuie să se ferească de dezbateri politice polarizatoare și să nu exporte tensiunile politice de la Chișinău la Bruxelles

Publicat

pe

De către

Europarlamentarul Andi Cristea a propus astăzi, în Comisia pentru politica externă a Parlamentului European, amânarea votului pentru noul raport privind implementarea Acordului de Asociere UE – R. Moldova, însă deputații din familia Partidului Popular European (PPE) s-au opus.

„Am cerut azi în Comisia pentru politica externă să amânăm votul pe acest raport – pe modelul folosit la alți parteneri strategici – până la finalizarea alegerilor parlamentare din R. Moldova, programate pentru februarie 2019. Din păcate, polarizarea a câștigat acest episod de moment, PPE votând împotrivă. Altfel spus, PPE a aruncat în malaxorul intereselor sale înguste și R. Moldova, după România”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Deputatul european a mai adăugat că raportorul pe acest dosar, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, a prezentat o bună baza de lucru, un fundament pe care să fie un mesaj unitar al Parlamentului European, rezonabil și fără nuanțe politice.

„Grupul Socialiștilor și Democraților a prezentat la rândul sau numeroase amendamente, care întăresc apelul nostru la normalitate, în beneficiul cetățenilor de peste Prut. UE trebuie să acționeze responsabil și înțelept, pe o singura voce, să se ferească de dezbateri politice polarizatoare și să nu exporte tensiunile politice de la Chișinău la Bruxelles, în funcție de familiile politice”, a precizat Cristea.

Potrivit acestuia, interesele cetățenilor moldoveni și menținerea R. Moldova pe orbita europeană trebuie să rămână preocuparea principală a Parlamentului European.

„Altfel riscăm să transformăm acest raport într-un mijloc de campanie electorală, util unor partide politice de la Chișinău. Brand-ul UE ar avea de suferit, căci ar redeveni subiect de controversă în politica internă, dincolo de încercările periodice ale președintelui Dodon de a ataca UE și a crea polarizare geopolitică”, a mai spus Cristea.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com