Connect with us

Social

Șefă de promoție! Basarabeanca care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Publicat

pe

Mihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale.

Mihaela spune că decizia de a pleca în alt oraș, departe de părinți și prieteni nu este deloc una ușoară, mai ales pentru un adolescent de 15 ani.

Eu mi-am împachetat viața în 2 valize și am venit la Iași la doar 15 ani. Peste despărțirea de familie, de prieteni și de un oraș pe care-l iubeam am trecut destul de greu, așadar viața din Iași nu am îndrăgit-o de la bun început. În primul an m-am axat doar pe învățătură pentru că era o perioadă mai mult stresantă, o perioadă în care conta foarte mult imaginea pe care mi-o cream în fața profesorilor și totodată, era anul în care dorul își făcea apariția mereu la timpul nepotrivit.

Mihaela povestește că treptat s-a înscris ca voluntar la diverse festivaluri, asociații, iar mai târziu a ajuns coordonator al voluntarilor sau chiar membri organizator. “Practic, eram peste tot, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să îndepărtez, în sens bun, dorul de casă și în același timp am reușit să obțin cunoștințe în diverse domenii”, mărturisește aceasta.

Experiența în Consiliul Școlar și Județean i-au adus ocazia să lucreze alături de inspectori școlari, directori de licee și chiar alături de Ministrul Educației. “Am inițiat numerose proiecte alături de elevi cărora le pasă de sistemul nostru de învățământ și care-și doresc să schimbe lumea din loc”, a adaugă Mihaela.

Mihaela mărturisește că nici nu știa că există titulatura de “șef de promoție”, a aflat despre ea la finalul clasei a 10-a – “ceea ce înseamnă destul de târziu pentru a-mi pune acest succes drept un scop de atins”.

Deși îmi doream acest lucru, acest titlu nu a reprezentat un scop în sine de atins. Este o onoare să dețin titulatura de șefă de promoție, dar evident am avut și concurenți. Dacă eu am ajuns șefă de promoție cu media 9,94, au fost, de exemplu, elevi cu media 9,91, diferența dintre noi fiind una foarte mică.

Mihaela mai spune că performanța nu se datorează deloc “tocitului pentur medie”. “Norocul meu este că eram mereu atentă la ore, iar acest lucru îmi permitea să nu petrec ore în șir acasă învățând. Un alt factor important a fost alegerea unui profil care mi se potrivește în totalitate și anume profilul filologic. Absolut toate activitățile mele extrașcolare au contribuit la obținerea acestui titlu, pentru că experiența căpătată în cadrul acestora m-au ajutat să mă afirm diferit în cadrul orelor”, menționează ea.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Social

În Republica Moldova a fost creat primul soi de măr cu miezul roșu. Cum arată fructele

Publicat

pe

De către

În Republica Moldova a fost creat primul soi de măr cu miezul roșu. Soiul este în curs de evaluare, dar deja demonstrează câteva trăsături foarte interesante. Parametrii senzoriali sunt excelenți, scrie Agrobiznes,

Oleg Târsână, președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere (UAPCN) a postat recent mai multe fotografii în care prezintă o selecție de măr cu miezul roșu.

„Diametrul mărului este de 45-60 cm. Miezul este de culoarea roșie pronunțat până la camera seminală. Are o textură foarte plăcută crocantă și aromă deosebită. De regulă, soiurile de măr cu miezul roșu sunt foarte acide, însă soiul pe care îl prezentăm are un gust echilibrat”, a relatat pentru sursa citată Oleg Târsână.

Potrivit lui, urmează să fie evaluătă productivitatea, asocierea cu portaltoilul, dar deja în primăvara următoare se va propune câteva loturi de pomi pentru studiu în livadă.

„Nu cred că cineva ar fi interesat să planteze aceste soiuri pe suprafețe mari, dar sunt niște soiuri de nișă”, a spus el.

Citește mai departe

Social

5 aplicațiile mobile care te ajută să înveți mai ușor la școală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Telefonul și aplicațiile mobile pot fi aliatul tău de încredere la școală!

Și asta, pentru că există o mulțime de aplicații care te ajută să înveți și să descoperi lucruri noi, într-o manieră distractivă. Iată cinci instrumente pe care nouă ne-ar fi plăcut să le avem pe vremea când eram elevi și făceam temele.

Mediacritica.md a lansat un nou tutorial digital pentru tineri și adolescenți.

Citește mai departe

Social

UE va acorda expertiză în procesul de reformare a administrației publice

Publicat

pe

De către

Începând cu 18 septembrie și-a început activitatea echipa de experți din cadrul a două proiecte de asistență a Uniunii Europene „Suport pentru reforma administrației publice” cu un buget de 2,8 milioane euro și „Suport în dezvoltarea capacităților profesionale și motivarea angajaților din administrația publică” cu un buget de 1,9 milioane de euro.

Proiectele se vor axa pe consolidarea capacităților instituționale și a resurselor umane ale administrației publice centrale și locale în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, precum și îmbunătățirea calității serviciilor publice în conformitate cu așteptările și necesitățile cetățenilor.

În acest sens, vor fi lansate și o serie de activități de suport în definitivarea și implementarea reformei administrative, îmbunătățirea capacităților profesionale și motivarea angajaților publici și creșterea transparenței în procesul decizional.

În scurt timp, la Chișinău va sosi și echipa de experți pentru un alt proiect de asistență tehnică a UE – „Suport în consolidarea procesului de elaborare a politicilor în contextul punerii în aplicare a Acordului de Asociere” cu un buget de 1,8 milioane de euro, care va avea ca beneficiari majori Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Cele trei proiecte fac parte din Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice, care prevede oferirea asistenței tehnice în valoare de 15 milioane de euro.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com