Connect with us

Social

Șefă de promoție! Basarabeanca care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Publicat

pe

Mihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale.

Mihaela spune că decizia de a pleca în alt oraș, departe de părinți și prieteni nu este deloc una ușoară, mai ales pentru un adolescent de 15 ani.

Eu mi-am împachetat viața în 2 valize și am venit la Iași la doar 15 ani. Peste despărțirea de familie, de prieteni și de un oraș pe care-l iubeam am trecut destul de greu, așadar viața din Iași nu am îndrăgit-o de la bun început. În primul an m-am axat doar pe învățătură pentru că era o perioadă mai mult stresantă, o perioadă în care conta foarte mult imaginea pe care mi-o cream în fața profesorilor și totodată, era anul în care dorul își făcea apariția mereu la timpul nepotrivit.

Mihaela povestește că treptat s-a înscris ca voluntar la diverse festivaluri, asociații, iar mai târziu a ajuns coordonator al voluntarilor sau chiar membri organizator. “Practic, eram peste tot, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să îndepărtez, în sens bun, dorul de casă și în același timp am reușit să obțin cunoștințe în diverse domenii”, mărturisește aceasta.

Experiența în Consiliul Școlar și Județean i-au adus ocazia să lucreze alături de inspectori școlari, directori de licee și chiar alături de Ministrul Educației. “Am inițiat numerose proiecte alături de elevi cărora le pasă de sistemul nostru de învățământ și care-și doresc să schimbe lumea din loc”, a adaugă Mihaela.

Mihaela mărturisește că nici nu știa că există titulatura de “șef de promoție”, a aflat despre ea la finalul clasei a 10-a – “ceea ce înseamnă destul de târziu pentru a-mi pune acest succes drept un scop de atins”.

Deși îmi doream acest lucru, acest titlu nu a reprezentat un scop în sine de atins. Este o onoare să dețin titulatura de șefă de promoție, dar evident am avut și concurenți. Dacă eu am ajuns șefă de promoție cu media 9,94, au fost, de exemplu, elevi cu media 9,91, diferența dintre noi fiind una foarte mică.

Mihaela mai spune că performanța nu se datorează deloc “tocitului pentur medie”. “Norocul meu este că eram mereu atentă la ore, iar acest lucru îmi permitea să nu petrec ore în șir acasă învățând. Un alt factor important a fost alegerea unui profil care mi se potrivește în totalitate și anume profilul filologic. Absolut toate activitățile mele extrașcolare au contribuit la obținerea acestui titlu, pentru că experiența căpătată în cadrul acestora m-au ajutat să mă afirm diferit în cadrul orelor”, menționează ea.

Social

Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (II). Cine sunt câștigătorii

Publicat

pe

Pe 1-3 iunie a avut Hackathonul societății civile la Minsk. Participanții au creat instrumente IT, care vor să rezolve problemele cu care se confruntă societatea zi de zi. Moldova.org a scris, ieri, despre o parte dintre participanți. În continuare, vi-i prezentăm pe alți participanți ai Hackathon-ului.

Uladzislau Laurychenka vine din Federația Rusă și este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. În cadrul evenimentului, Uladzislau a fost mentor pentru participanți.

Interviu cu primul expert de la EaP Civil Society Hackathon. Uladzislau Laurychenka este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. Discutăm despre importanța tehnologiilor informaționale în viața organizațiilor necomerciale.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op vrijdag 1 juni 2018

Uladzislau organizează și desfășoară evenimente, activități de consolidare a capacităților pentru organizațiile nonguvernamentale. Obiectivele principale ale organizației pe care o reprezintă Uladzislau „Teplitsa of Social Technologies” sunt creșterea eficienței activității online ale ONG-urilor și instruirea acestora în dezvoltarea paginilor web moderne și a instrumentelor digitale, urmând cele mai bune practici de implicare publică și de strângere a fondurilor digitale.

Platformă pentru voluntari și pentru organizații

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari. „Această platformă va ajuta ambele părți să se întâlnească fără intermediari. Fiecare utilizator se va înregistra pe această platformă și va lăsa o descriere ”, povestește tânăra.

„Chișinău, orașul luminilor”

Live cu Sergiu Bejenari, singurul participant din RM la Hackathonul societății civile din Minsk. Vorbim despre aplicația lui şi despre cum i-au oferit autoritățile informație publică.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 2 juni 2018

Sergiu Bejenari este activist civic în Republica Moldova. Proiectul tânărului se numește „Chișinău, orașul luminilor”. Cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea să raporteze unde și la care pilon de electricitate nu funcționează. Tânărul a avut nevoie de harta tuturor pilonilor din Chișinău, însă nu a  primit-o de la Primăria Chișinău, întrucât cea din urmă nu ar dispune de una. Din acest motiv, activistul a modificat conceptul aplicației. Ce schimbări a făcut Sergiu și ce fel de informație a primit de la Primăria Chișinău, vedeți în filmulețul de mai sus.

„Bugetul pe hartă”

Igor Krechkevych este din Ucraina şi munceşte în calitate de analist bugetar în cadrul centrului EIDOS. Proiectul echipei cu care a muncit se numeşte "Budget on a map" prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Igor Krechkevych vine din Ucraina şi este analist bugetar. Proiectul tânărului se numeşte „Budget on a map”, prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Cu ajutorul acestui instrument, utilizatorul va putea afla despre detaliile tehnice ale unui obiect dintr-o localitate, tranzacții de fonduri bugetare legate de acesta, informații despre compania executantă – director și beneficiar final.

Scopul acestei platforme este descurajarea abuzurilor de fonduri și secretizării informațiilor de nivel local. „În așa mod administrațiile locale sunt mai responsabile față de ministere, instituții dar și față de publicul larg”, spune Igor.

Cei patru câștigători ai Hackathonului sunt:

• ProCancer – un bot care oferă instrumente pentru prevenirea cancerului, colectarea datelor medicale și formarea statisticilor

• Dicționarul de prietenie – aplicație on-line pentru a ajuta jurnaliștii din mass-media online să reducă limbajul ostil față de minorități (gen, migranți, persoane cu dizabilități etc.)

• Doika – modul care ajută la strângerea de fonduri pentru activitatea ONG-urilor

• Lib4You – serviciu pentru căutarea rapidă și ușoară a bibliotecilor și cărților rare din bibliotecile din Ucraina

Unul dintre aceste patru proiecte va fi pe deplin dezvoltat și lansat cu sprijinul Uniunii Europene.

Citește mai departe

Social

O femeie din Balatina, Glodeni, a căzut într-o fântână de 20 metri// VIDEO

Publicat

pe

De către

O femeie de 59 de ani din Balatina, Glodeni, a căzut astăzi dimineața într-o fântână, adâncă de 20 metri, din preajma gospodăriei. Pompierii au reușit să recupereze femeia în mai puțin de 20 de minute.

Pompierii au fost alertați în această dimineață la ora 05.14, Ajunși la fața locului, pompierii au stabilit că persoana se afla la o adâncime de 20 de metri, iar fântâna avea apă.

Când a fost scoasă la suprafață, femeia era în stare conștientă și a fost predată unui echipaj medical. Persoana a fost salvată, iar ulterior aceasta a primit îngrijiri medicale.

Potrivit IGSU, femeia nu a suportat traumatisme grave, iar intervenția de recuperare a acesteia din fântâna a fost efectuată de urgență.

Toate circumstanțele acestui caz sunt cercetate de organele de drept.

În caz de situații de risc Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să apeleze pentru ajutor Serviciul 112.

Citește mai departe

Social

Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (I)

Publicat

pe

În perioada 1-3 iunie, la Minsk, are loc Hackathon-ul societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic. Aici s-au adunat 20 de activiști civici care luptă pentru premiul întâi. Proiectul câștigător va fi implementat cu susținerea organizatorilor. În continuare, vă prezentăm câteva idei de instrumente IT de la Hackathon.

Irene Velska este expertă în cadrul Societății Civile din Parteneriatului Estic (Eastern Partnership Civil Society Facility), dar și coordonatoare a Hackathon-ului societății civile care are loc în Minsk.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 2 juni 2018

Irina Velska este expertă în cadrul Societății Civile din Parteneriatului Estic (Eastern Partnership Civil Society Facility), dar și coordonatoare a Hackathon-ului care are loc în Minsk.

„Societatea civilă și activiștii civici trebuie să aibă instrumente pentru a face munca lor mult mai eficientă. Pe cele mai bune trei idei ale participanților la Hackathon vom încerca să le realizăm. Vom căuta resurse financiare pentru a face acest lucru”, a menționat experta.

Joc în care oamenii vor „vâna” știri false

Suntem la EaP Civil Society Hackathon, Minsk. Vorbim cu Nino Macharashvili din Georgia. Tânăra şi-a propus să creeze un joc în care oamenii să "vâneze" ştiri false.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op vrijdag 1 juni 2018

Nino Macharashvili este din Georgia. Tânăra şi-a propus să creeze jocul „Quack Hunter” care îi provoacă pe utilizatori să își dezvolte abilitățile de identificare a știrilor false.

Principiul jocului este următorul: o rață zburătoare are atașată pe ea diverse știri. Jucătorii trebuie să prindă rațele, să citească știrile și ulterior să decidă dacă informația este adevărată sau falsă. Dacă jucătorul ghicește răspunsul, obține puncte care îi permit să continue la un nivel mai avansat. „Este mai ușor să te informezi corect și să analizezi informațiile false printr-un jos distractiv, simplu și intuitiv”, povestește Nino.

Tânăra este co-fondatoarea companiei „ForSet” din Georgia.

Aplicație unde studenții vor raporta problemele universităților

Misha Tadevosyan este din Armenia. Este expert în domeniul învățământului superior. În acest sens, şi-a propus să creeze cartografia problemelor instituțiilor de învățământ superior.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op vrijdag 1 juni 2018

Misha Tadevosyan este din Armenia. Este expert în domeniul învățământului superior. În acest sens, şi-a propus să creeze cartografia problemelor instituțiilor de învățământ superior.

Aplicația se numește „EduPro” și este destinată studenților. Aceasta oferă posibilitatea raportării anonime în cadrul instituțiilor superioare de învățământ despre anumite probleme. Studenții vor putea raporta incidentul și vor indica cine a fost implicat. De asemenea, aplicația va putea acumula o statistică despre toate incidentele din universitățile din întreaga lume.

Aplicație care le va aminti oamenilor bolnavi de cancer să facă investigațiile la timp

Volha Vialichka este din Belarus şi este directorul organizației Grodno Children Hospice. Împreună cu echipa ei, și-a propus să creeze o aplicație mobilă care vor informa bolnavii de cancer despre simptome, despre investigațiile care trebuie să le facă și altele.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 2 juni 2018

Volha Vialichka este din Belarus și este directorul organizației Grodno Children Hospice. Împreună cu echipa ei, și-a propus să creeze o aplicație mobilă care va învăța oamenii să ia măsuri profilactice și, într-o oarecare măsură, să minimalizeze dezvoltarea cancerului. Potrivit tinerei, ceea ce a motivat-o să creeze un asemenea instrument IT a fost un anunț al medicilor cu trei ani în urmă. Medicii suspectau că Volha ar fi avut cancer. După operația de diagnosticare, tumoarea nu a fost confirmată. „Când eram pe masa de operație, părinții se gândeau ce urma să se întâmple dacă muream, ce se va întâmpla cu copiii. Toate acestea m-au făcut să-mi schimb total viziunea despre cancer. Prin această aplicație ne dorim ca oamenii să nu mai asocieze cuvântul „cancer” cu „moarte”, ci cu „totul depinde de mine”, povestește participanta Hackathonului.

Hackathon-ul este la a doua ediție și este organizat în cadrul proiectului Uniunii Europene „Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile, țărilor membre ale Parteneriatului Estic”.

Citește mai departe