România oferă 5 milioane euro Republicii Moldova: 3 mil-pentru grădiniţe, 2 mil-pentru comunitățile locale

România va acorda sprijin în valoare de cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții în infrastructura preșcolară și a unor programe adresate comunităților locale din Republica Moldova, în baza Acordului între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro, semnat la București la 27 aprilie 2010.

În ședința de miercuri, 24 august, Guvernul  de la Bucureşti a adoptat două memorandumuri.

Unul dintre documente are în vedere încheierea Programului de cooperare pe 2016 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, care va constitui baza legală pentru acordarea sumei de trei milioane de euro asistență financiară nerambursabilă pentru renovarea și dotare a 85 de grădinițe din Republica Moldova.

Lista grădinițelor propuse să beneficieze de sprijin financiar a fost stabilită de autoritățile Republicii Moldova. Aceste fonduri se adaugă celor 23 de milioane euro transferate pentru grădinițe, în două etape:

* în anul 2014 — 20 de milioane euro prin Acordul între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro. De aceste fonduri au beneficiat 774 grădinițe, în care sunt înscriși 72.000 de copii.

* 3 milioane euro prin asistența oficială pentru dezvoltare — lucrările finanțate sunt în curs de derulare și vizează 36 de grădinițe.

Prin cel de-al doilea Memorandum, vor fi alocate două milioane de euro pentru finanțarea unor programe adresate comunităților locale, respectiv:

* 1 milion de euro prin Agențiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova, pentru lucrări de infrastructură rurală în 20 de localități propuse de autoritățile de la Chișinău.

* 1 milion de euro prin Fondul de Investiții Sociale din Republica Moldova, pentru 15 proiecte de investiții în domeniul lucrărilor publice de interes pentru comunitățile locale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.