Progresele înregistrate în dialogul Chișinău-Tiraspol, salutate la Viena

În cadrul rundei oficiale de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie, sub egida Președinției Austriei în OSCE, au fost salutate progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, au fost trasate chestiunile prioritare de pe agenda negocierilor.

Participanții la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”) au apreciat reușitele privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bîcului-Bîcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Rîbnița.

În același timp, părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Ca urmare a discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”, a fost semnat un protocol, care va servi drept bază pentru continuarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare