Primul în Moldova. Un sistem de răcire a cireșelor cu apă a fost dat în exploatare

Primul echipament de răcire a cireșelor cu hydrocooling a fost dat în exploatare de către întreprinderea Ceteronis-ST SRL, membră a Asociației Moldova Fruct. Echipamentul a fost prezentat producătorilor de fructe în cadrul unui seminar organizat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Hydrocoolingul este un echipament, instalat în premieră în Republica Moldova, care timp de 7 minute răcește cireșelor cu ajutorul unui jet de apă rece.

După răcire, cireșele sunt depozitate în frigider, ulterior ele sunt trecute prin linia de calibrare pe apă și sunt împachetate în ambalajul solicitat de cumpărător.

Dacă anterior fermierii puteau vedea astfel de echipamente doar peste hotare, astăzi echipamentele moderne post-recoltare pentru fructe sunt disponibile în întreprinderile agricole din Republica Moldova.

Sistemul inovativ permite răcirea cireșelor într-o perioadă scurtă de timp și asigură păstrarea acestora pentru o perioadă de până la 30 de zile, ceea ce îi oferă producătorului posibilitatea să livreze constant pe piață și să negocieze prețuri avantajoase în extra-sezon.

„Cireșele necesită răcire rapidă, imediat după recoltare. Temperatura sâmburelui trebuie, în decurs de 2 ore, să ajungă de la 29-30 la +4 grade. Fiecare întârziere de jumătate de oră, micșorează termenul de păstrare a fructelor cu o zi”, a spus Iurie Fală, director al Asociației Moldova Fruct.

De menționat că, cireșele răcite în camere frigorifice fără apă au un temen de păstrare de cel mult 7-9 zile.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.