Connect with us

Economie

În premieră, patru raioane au preluat în gestiune drumuri de importanță locală

Publicat

pe

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a informat că, în premieră pentru Republica Moldova, patru raioane au preluat în gestiune drumuri de importanță locală. Este vorba despre raioanele Telenești, Rezina, Edineț și Florești care au primit în gestiune 476 km de drumuri locale.

Procesul de transmitere a drumurilor locale urmează să finalizeze în august 2017. Până atunci, toate consiliile raionale și municipale din republică vor prelua în gestiune totală circa 3500 de km de drumuri locale.

Pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor locale transmise, din Fondul Rutier, vor fi repartizate în acest an mijloace financiare în sumă de circa 350 mln de lei.

De menționat că, MTID a demarat această reformă în scopul excluderii factorul politic din procesul de repartizare a mijloacelor financiare din fondul rutier și asigurarea eficientizării întreținerii și reparației drumurilor de importanță locală prin descentralizare.

Procedura a fost demarată în contextul implementării prevederilor Legii Fondului Rutier și Legii privind finanțele publice locale, care reglementează transmiterea drumurilor locale la balanța autorităților publice locale (APL) de nivelul II cu finanțare din Fondul rutier.

Aceasta se va face conform numărului de kilometri administrați către APL de nivelul I, calculate proporțional numărului populației, în cuantum de 50% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Vinurile din Moldova, premiate cu 37 medalii de aur la Concursul Internațional „Galicja Vitis” din Polonia

Publicat

pe

De către

Vinurile din Moldova au cucerit 37 de medalii de aur la Concursului Internațional „Galicja Vitis”, care s-a desfășurat între 17 și 18 mai în Polonia. 16 producători autohtoni de vinuri, uniți sub brandul național vinicol „Wine of Moldova”, au avut o prezență excelentă în cadrul competiției, stabilind un record de medalii pentru ediția din acest an a concursului.

Alte 40 de mostre „Wine of Moldova” au fost apreciate cu medalii de argint.

Astfel, cei 16 producători de vinuri din Republica Moldova au prezentat 85 de mostre de vin, care au concurat la 8 categorii de bază: vinuri albe, roz, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural dulci și vinuri licoroase.

Vinurile intrate în concurs au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență, punctajul maxim fiind de 100 de puncte.

Bostavan, Fautor, Basarabia-Lwin Invest, Albastrele Wines, Purcari, Vinaria din Vale, Salcuta, Migdal-P, Chateau Vartely, Alianta-Vin, Doina Vin, Castel Mimi, Vinaria Nobila și Maurt au împărțit între ei 35 de medalii de aur (cel puțin 86 puncte), iar producătorii Garling și Tomai au adus acasă cele mai importante distincții: „Champion Gold Medal” (90 puncte) și, respectiv, „Grand Gold Medal” (92 puncte).

Astfel, vinificatorii din țara noastră au ajuns lideri detașați în clasamentul câștigătorilor, după ce au concurat cu alți peste 400 de producători din 9 țări: Slovacia (37 medalii de aur), Polonia (12 medalii de aur), Cehia (11 medalii de aur), Georgia (11 medalii de aur), Germania (6 medalii de aur), Ungaria (5 medalii de aur), Slovenia (2 medalii de aur), Austria (1 medalie de aur) și Portugalia (1 medalie de aur).

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat căPolonia este, la ora actuală, cel mai mare importator de vinuri moldovenești îmbuteliate.

„Am reușit să convingem consumatorii polonezi de calitățile deosebite ale Vinului Moldovei, obținute în rezultatul transformărilor remarcabile, prin care trece industria vinicolă din țara noastră în ultimii ani, și, mai nou, ne-am pus drept scop să ne remarcăm printre profesioniștii și connaisseur-ii din Polonia. Dacă anul trecut am intrat în concurs cu circa 50 de mostre, la această ediție, practic, ne-am dublat prezența și ne bucură faptul că aprecierea juriului a scos în evidență evoluția calitativă incontestabilă a “Wine of Moldova”.”

A 8-a ediție a Concursului Internațional „Galicja Vitis” a avut loc în Cracovia, unul dintre cele mai vechi orașe din Polonia. Organizatorul evenimentului este Fundația pentru Dezvoltarea și Promovarea Vinificației „Galicja Vitis”.

Scopul principal al competiției este promovarea culturii vinului în regiune, fortificarea colaborării cu țările vitivinicole din Europa Centrală și compararea calității vinului produs în zonă cu cea a vinului produs în alte părți ale lumii.

În 2017, Polonia a importat 7.467.896 sticle de vin din Republica Moldova, indicator care o clasează pe locul I la nivel mondial. La capitolul „valoarea exporturilor” Polonia se află pe locul III, după China și România, cu 9.044.889 USD.

Citește mai departe

Economie

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul R.Moldova va fi simplificată

Publicat

pe

De către

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul R.Moldova va fi simplificată.Cabi netul de miniștri a avizat pozitiv modificările și completările propuse la Codul transporturilor rutiere, Codul fiscal, Codul contravențional și la Legea drumurilor, pentru elucidarea lacunelor identificate și îmbunătățirea cadrului legislativ.

Proiectul de lege vine cu unele clarificări privind atribuțiile de control în domeniul transporturilor, a autorizării de intrare sau părăsire a teritoriului Republicii Moldova.

De asemenea, documentul stabilește mecanismul de taxare a autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova, bazat pe practica țărilor europene, care oferă posibilitatea operatorilor de transport rutier străini să achite taxele pentru utilizarea infrastructurii în funcție de categoria vehiculului rutier și termenul de ședere al acestuia. În prezent, transportatorii de pasageri și mărfuri achită o taxă pentru fiecare intrare sau tranzitare a teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, se propune modificarea competențelor instituțiilor cu funcții de control.

Astfel, Agenția Națională Transport Auto va realiza controlul asupra respectării reglementărilor naționale şi internaționale în domeniul transporturilor rutiere de către operatorii de transport rutier pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal va controla prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de mărfuri, precum și achitarea de către unitățile de transport marfă a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta) la punctele de trecere a frontierei de stat, în cazul operatorilor de transport străini.

Poliția de Frontieră va verifica, la punctele de trecere a frontierei de stat, prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate sau ocazionale, dacă acordurile bilaterale și multilaterale prevăd obligativitatea acestora, precum și achitarea de către unitățile de transport persoane a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta

Citește mai departe

Economie

Tinerii fermieri vor primi în avans subvenții pentru a-și lansa afacerile

Publicat

pe

De către

Statul încurajează tinerii fermieri și femeile să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri în domeniul agroalimentar. Astfel, producătorii agricoli debutanţi vor primi în avans subvenţii de la stat, pentru a-și realiza proiectele de antreprenoriat. În anul curent, autoritățile vor aloca în acest scop 45 milioane de lei.

Proiectul Regulamentului cu privire la condiţiile şi procedura de acordare a plăţilor în avans din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri.

Subvenţiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiţionale depuse de fermierii care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sunt afiliaţi unui alt producător agricol.

Agricultorii vor putea beneficia o singură dată de acest sprijin financiar, valoarea căruia va fi de cel mult 650 mii de lei. Subvenția va fi oferită în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

„La început de mandat, ne gândeam cum să plătim restanțele la subvenții. Acum am reușit nu doar să le achităm, dar să venim cu 200 de milioane de lei mai mult pentru Fondul de subvenționare. Luând în considerare cât de răspândită este agricultura în Republica Moldova, acest proiect este o posibilitate și pentru moldovenii care sunt plecați peste hotare să revină să beneficieze de aceste subvenții”, a menționat premierul Pavel Filip.

Astfel autoritățile își propun să creeze peste 300 de afaceri agricole și peste 500 de noi locuri de muncă în sate. Pentru implementarea sistemului de acordare în avans a subvenţiilor, anual, din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural vor fi alocate cel puţin 5%.

Citește mai departe