Poporul gândește: „Să ne culcăm în PMAN până nu se duc cei de la putere”

Urmărești ce se întâmplă în țară?

Sau eviți știrile, pentru că ești obosit să auzi că în țară totul este bine, când tu vezi că situația e din ce în ce mai rea?

Mai ești în țară sau ai plecat după o pâine mai bună, peste hotare? Așa-i că nu-i bine nici să stai, că te lupți cu sărăcia, dar nici să pleci, că te frământă dorul de casă? Și te mai întrebi ce fac bătrânii?

Nadejda este una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”. A crescut trei feciori și acum ei sunt în țări străine. Ar fi plecat și ea, dar „cine are nevoie de bătrânețile mele acolo, în Europa?”, se întreabă Nadejda.

Cu toate acestea, când a simțit că se poate de plecat din țară, a fost printre primii care și-a luat copiii de mânuțe și s-a înregistrat la loteria Statelor Unite pentru Green Card. O întreb dacă nu-i pare rău că au plecat copiii și nu mai au de gând să se întoarcă. Răspunsul ei nu m-a mirat deloc:

„Probabil eu sunt acea care le-a insuflat dorința de a pleca peste hotare. Doamne, mai bine să fiu ultima în țară străină decât călcată în picioare în țara mea.”

Nadejda are 65 ani, se consideră bătrână pentru a pleca peste hotare dar este un om informat. Pe pagina ei de pe Facebook are acces la toate, la ziare și știrile televiziunilor. Ascultă ce spun unii oameni politici. Când prietenii mai distribuie câte ceva, Nadejda deschide paginile și se informează. „Îmi place să mă informez, pe Youtube văd ce se vorbește și prin Rusia. Nu sunt indiferentă”, spune avocata campaniei.

Din spirit civic, și-a convins pe unul din feciorii săi să învețe la Universitatea de Stat, la Politologie. Timidă, spune că și ea a luptat pentru drepturi, încă prin timpurile sovietice. „Eu am fost un pic revoluționară. Am luptat pentru drepturile mele și înainte de a se destrăma URSS-ul. Eram indignată: tocmai am absolvit Colegiul de Contabilitate și m-am angajat la o întreprindere. Atunci au venit specialiști tineri de prin Rusia, care au absolvit ca și mine, colegii de Economie. Noi atunci pentru orice lucru trebuia să stăm la rând. Și s-a început: rușii erau puși primii în rând la apartamente, li se dădeau funcțiile cele mai bune. Noi, moldovenii, eram călcați în picioare și atunci. Și eu mă revoltam. Da, am avut și probleme din cauza asta.”

„Uneori plâng din cauza situației din țară”

Despre protestele de la Chișinău, Nadejda spune că ar trebui să ne ducem să ne culcăm cu toții în Piața Marii Adunări Naționale și să nu ne ducem de acolo până nu se duc cei de la putere.

„Ei sunt tare obraznici și chiar își bat joc de noi! Cu fiecare an e tot mai rău, nu putem ocărî lumea că pleacă tot mai mulți peste hotare. Îmi pare că fac intenționat ca viața să fie tot mai grea. Poate plecau mai puțini dacă nu aveam acest acord de liber schimb și posibilitatea de a face pașapoarte românești. Deși oamenii și înainte de asta plecau, mergeau nopțile prin păduri, munți, dar fugeau de sărăcia de aici”.

„Ascult oamenii pe care-i doare inima pentru țară”

Nadejda s-a arătat foarte interesată de campania „Poporul gândește”, pentru că îi place să asculte oamenii pe care-i dor inima pentru țară.

„Eu am citit în anunț: „se cheamă oameni care gândesc, se informează, dintre ei vor fi selectați 10 oameni mai activi, care se vor implica mai profund și vor merge în localități să vorbească cu oamenii. Și eu m-am dus măcar să ascult. Noi, bătrânii, nu mai vrem să stăm în glodul acesta de sărăcie”, povestește avocata.

„Uneori chiar plâng în casă de la situația din țară. Am fost la proteste, pentru că-mi pare rău că ai noștri își bat joc de noi”, spune Nadejda, menționând că funcționarii publici se comportă în așa mod de parcă valizele lor ar fi gata și ar pleca chiar mâine, fără a fi interesați de ce rămâne în urma lor.

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Scopul campaniei este combaterea manipulării prin comunicarea de la om la om.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.