Peste 400 de afaceri dezvoltate prin programul „PARE 1+1”

În perioada 2010-2014, ODIMM a încheiat cumulativ contracte de finanţare nerambursabilă cu 411 întreprinderi create şi dezvoltate din sursele financiare ale lucrătorilor migranţi. Investiţiile beneficiarilor Programului „PARE 1+1” constituie 258,13 mil. lei, iar finanţarea nerambursabilă acceptată – 76,66 mil. lei. Datele au fost prezentate de directorul ODIMM, Iulia Iabanji, la ședința de astăzi a Comitetului de supraveghere al Programului condusă de ministrul Economiei, Adrian Candu.

Statisticile arată că lucrătorii migranţi şi-au investit resursele funanciare acumulate peste hotare preponderent în agricultură – 58%, fiind urmate de producere/prelucrare – 20%, servicii – 18% şi alimentaţie publică – 3%.

În cadrul programului, antreprenorii au dezvoltat idei de afaceri care până la moment nu erau implementate în ţară. Printre acestea afaceri în domeniul biomasei – peleţi şi bicheţi, energie verde, creşterea şinşilelor, struţilor, viperelor, cultivarea armurariului, paulowniei, creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin crearea de sere, frigidere, mori și altele.

Comitetul de supraveghere al Programului a decis aprobarea finanţării pentru alte 40 de proiecte depuse de migranţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.