„Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument dedicat celor 10 000 de soldați români, morți în bătălia de la Țiganca, inaugurat în Vaslui

Un monument ridicat în memoria celor 10.000 de soldați români, morți în Bătălia de la Țiganca, a fost inaugurat în localitatea Fălciu din județul Vaslui.  „Este un monument care ne face să înțelegem jertfa de sânge a celor care, în urmă cu 77 de ani, au murit pe aceste maluri ale Prutului, pentru România Mare, pentru România puternică”, a declarat primarul localității Neculai Moraru.

Pe teritoriul acestei comune a avut loc la începutul celui de-al Doilea Război Mondial înfruntarea cunoscută sub numele de Bătălia de la Țiganca.

Comuna Fălciu își propune ca, în Anul Centenarului, să omagieze eroii care și-au jertfit viata pe câmpul de luptă pentru reîntregirea României.

Monumentul a fost ridicat din fonduri proprii. Sâmbătă acesta a fost sfințit, iar după ceremonia de sfințire, a avut loc un simpozion dedicat Bătăliei de la Țiganca, la care au participat oameni de cultură, scriitori, veterani de război, invitați.

La data de 22 de iunie 1941, România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Uniunii Sovietice, acest act reprezentând un răspuns la răpirea de către sovietici a Basarabiei, Nordului Bucovinei și a unei părți din ținutul Herta, la 28 iunie 1940.

Generalul Ion Antonescu a ordonat armatei să treacă Prutul.„Ostași, vă ordon treceți Prutul! Zdrobiți vrăjmașul din răsărit și miazănoapte! Dezrobiți din jugul rosu al bolșevismului pe frații voștri cotropiți! Reîmpliniți în trupul tării glia străbună a Basarabilor ți codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre! V-o cere Neamul, Regele și Generalul vostru. Ostași, izbânda va fi a noastră. La luptă! Cu Dumnezeu înainte!”, le-a ordonat generalul Ion Antonescu soldaților români.

În această luptă, peste 10.000 de soldați români au murit sau au fost dați dispăruți. În Republica Moldova, există Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca, inițiat de preoții ortodocși, în care odihnesc osemintele a 1.020 de ostași români.

Sursa: Vremeanoua

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.