OPINIE// Am pierdut Corjova, am pierdut Moldova

Votul transnistrean a fost unul decisiv în al II-lea scrutin pentru prezidențialele din Moldova. O arată deja toate calculele Comisiei Electorale Centrale. Mobilizarea organizată a alegătorilor cu drept de vot din regiunea transnistreană a produs și va produce cele mai grave consecințe pentru progresul Republicii Moldova și aspirația europeană a acesteia. Votanții din regiunea secesionistă vor continua să decidă asupra vectorului de dezvoltare și mai degrabă vor deveni un element de stagnare, decât de progres. Să analizăm, totuși, ce a fost?

Amintiți-vă despre un mic sătuc din r-l Dubăsari, satul natal al celui de-al treilea președinte a Republicii Moldova, dl Voronin Vladimir – localitatea Corjova. Deci, această localitatea ani la rând era în topul știrilor privind persecuțiile activiștilor locali, administrației publice locale, preoților, locuitorilor de rând, în special în timpul scrutinelor locale sau manifestațiilor naționale sau bunăoară atacul asupra școlilor cu predare în grafie latină, Gimnaziul Corjova și Liceul Mihai Eminescu. Ca într-o bună zi să nu mai fie?! De ce?! În scrutinul local pentru alegerile primarului a câștigat lupta concurentul electoral din partea PSRM, Sergiu Oprea, anume prin implicarea masivă a alegătorilor pe listele suplimentare din orașul Dubăsari sau azi redenumiți „transnistreni”. Cum au putut vota locuitorii orașului Dubăsari la Corjova? Foarte simplu, străzile și domiciliile din Mahala și o parte a orașului Dubăsari erau în componența satului Corjova. De altfel, Zona Hidrocentralei și a celor mai mari uzine și fabrici din orașul Dubăsari, de până la delimitarea controlului administrativ, au aparținut și aparțin de jure APL Corjova. Așadar, acei locuitori cu viză transnistreană în orașul Dubăsari au votat pentru primarul socialist din Corjova. Care au fost efectele? Efectele au fost dezastruoase, treptat, Corjova și-a pierdut statutul de localitate protestatoare împotriva influenței administrației separatiste în acea zonă.

Locuitorii fideli Republicii Moldova au rămas în captivitatea transnistreană și aceasta a fost decisă în urma votului organizat al transnistrenilor. Administrația tiraspoleană a scăpat de „cancerul Corjova” grație mecanismului democratic! În prezent, tot mai puține știri despre această localitate, care, treptat a trecut sub controlul Tiraspolului, fiind doar pe documente localitate sub jurisdicția Moldovei.

Oficialii strâng impotent din umeri or legislația nu le permite prea multe mecanisme de influență. Ex-primarul de Corjova, Valeriu Mițul contestase alegerea reprezentantului PSRM, menționând că acesta ar deține și pașaportul transnistrean, fapt ce-l obligă să respecte normele transnistrene, însă, instanțele de judecată i-au respins sesizarea. Astfel, grație votului transnistrean a fost decisă soarta unei localități aservite. În 2014 societatea civilă, mass-media, actorii internaționali nu au reacționat la acest flagel, ba din contra au insistat la asigurarea tuturor drepturilor constituționale a locuitorilor din zona secesionistă. Astăzi, avem efectul ireversibil, care va dura ani în șir, spre regretul dezvoltării ambițioase a Moldovei. Cancerul transnistrean va sugruma Moldova și efectele acestei maladii deja sunt vizibile.

Sper că ați recunoscut că e același scenariu aplicat și în scrutinul prezidențial din 2016. Gravitatea putea fi și mai mare, dacă cei peste 250 mii cetățeni din regiune aplicau ștampila votat concurentului PSRM. Tiraspolul, prin acest exercițiu a dat din nou o lecție Chișinăului și a arătat la regulile de joc pe tabla de șah.

Apropo, într-un mod destul de democrat și cu respectarea legislației R. Moldova. Chișinăul e în alertă. Dacă inițial, mesajele despre încălcarea unor drepturi în stânga Nistrului reprezentau subiecte de discuții aprinse și îngrijorare, acum acestea nu mai sunt în top, societatea de pe malul drept este deprimată de alegerea efectuală de conaționalii de pe malul stâng. Această rană nu va trece atât de ușor. Probabil, nu merită pe moment de efectuat vreun sondaj cu privire la reintegrarea țării. Cetățenii din dreapta Nistrului au prins ură și vor răzbunare pe cei din stânga Nistrului. Pe agenda publică apar alte probleme cu consecințe ireversibile.

Ion Moldovanu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.