Connect with us

Important

O femeie a murit strivită de un copac în Chișinău

Publicat

pe

O femeie a decedat pe strada Vasile Lupu din sectorul Buiucani al capitalei după ce un copac a căzut peste ea. Incidentul a avut loc în această după-amiază.

Potrivit realitatea.md, poliția se află la fața locului. Tragedia a fost confirmată de ofițerul de presă al Departamentului Situații Excepționale.

Ulterior, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a precizat că salvatorii au fost anunţaţi despre acest caz în jurul orei 15:25.

În teren au intervenit echipe de pompieri, polițiști și o ambulanță 903. Echipele așteptau angajații “Spațiilor Verzi”și “Rețelelor Electrice”, întrucît la sol erau căzute fire electrice și nu puteau fi întreprinse acțiuni de ridicare a copacului și corpului neînsuflețit al femeii.

Urmează ca organele de drept să cerceteze identitatea persoanei.

Un alt caz, a fost înregistrat la aceeași oră, pe strada Columna numărul 40 din capitală, unde un arbore a căzut peste două mașini, în care se aflau trei personae. Echipa de pompieri alertată, ajunsă în teren a acționat pentru ridicarea copacului de pe mijloacele de transport și evacuarea persoanelor, cele două femei și un bărbat nu au avut nevoie de spitalizare și sînt în afara oricărui pericol.

Salvatorii roagă în aceste situații cetățenii să apeleze de urgență numărul de telefon 901, pentru ajutor, în cazul în care sînt parte a situațiilor excepționale sau observă alte persoane în pericol.

copac cazut peste masina

copaccazut peste masina

copac cazut peste masina

copac cazut peste masina

copac cazut peste masina

copac cazut

Foto: SPCSE

Citește mai departe
Advertisement

Important

Echipa Moldova.org, printre câștigătorii Laboratului de Inovații Media din Kiev

Publicat

pe

De către

Echipa Moldova.org este una dintre cele 3 echipe câștigătoare ale Laboratului de Inovații Media “Gamification și implicarea publicului”care a avut loc în acest weekend la Kiev.

Ideea echipei, din care fac parte reporterele Ana Gherciu și Victoria Colesnic și programatorul Alex Gogu, a fost aleasă spre finanțare și va fi dezvoltată în perioada următoare. Aceasta presupune realizarea unui plug-in WordPress care va crește interacțiunea dintre cititori și conținut. Instrumentul va fi implementat, în prima etapă, pe Moldova.org, iar ulterior va putea fi folosit și de alte instituții media.

Menționăm că nouă echipe din Ucraina, Georgia și Moldova au participat la Laboratorul de Inovații din Kiev. Evenimentul a reunit reprezentanții redacțiilor din cele trei țări pentru a dezvolta împreună modele și instrumente care să permită instituțiilor media să utilizeze mai eficient conținutul multimedia și să sporească implicarea publicului online.

Cele mai convingătoare trei idei de proiecte au primit granturi a câte 2.000 de dolari, câte unul pentru fiecare țară.

Citește mai departe

Important

UE îmbunătățește serviciile medicale în Varnița pentru locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru

Publicat

pe

De către

Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător. O nouă anexă cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete ale medicilor de familie a fost construită. Acum, peste 13 mii de oameni – localnicii, dar și deținătorii poliței medicale din Tiraspol, Bender sau Slobozia vor primi consultații și tratament de zi fără de a sta ore în șir la cozi.

Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția urma să deservească anual circa 7 mii de persoane, dintre care 5.200 – locuitori ai satului, ceilalți – ai orașului Bender.

La scurt timp, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului. În 2012, printr-o hotărâre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița.

„Sunt în special femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi întrun birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil”, a spus Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

Anexa va găzdui cinci noi cabinete medicale, printre acestea – pentru medicii de familie, saloane de  fizioterapie și un cabinet dotat cu echipament pentru diagnostic USG. Uniunea Europeană a oferit 51.907 euro pentru construcția anexei, comunitatea locală a contribuit cu 6.555 euro.

„Centrul de Sănătate din Varnita este un bun exemplu al modului în care UE sprijină îmbunătățirea vieții cotidiene a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Vom continua să susținem și în viitor activități care se soldează cu îmbunătățirea infrastructurii sociale”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acest Centru de sănătatea demonstrează că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au aceleași interese, și că atunci când li se oferă posibilitatea de a soluționa o problemă prin efort comun, trec la acțiuni și beneficiază de pe urma acestui fapt. Aceasta este filozofia programului de consolidare a încrederii și ea funcționează”, a conchis Rastislav Vrbensky, director adjunct al Biroului regional PNUD în Europa și Comunitatea Statelor Independente.

„Susținerea Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare va fi resimțită la Varnița de fiecare din cei 13 mii de beneficiai ai Centrului de sănătate, fie din sat, fie din stânga Nistrului”, a menționat Gheorghe Bălan, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Pacienții salută extinderea Centrului de sănătate. „Era foarte puțin spațiu anterior, ne înghesuiam pe coridor alături de copii și bolnavi. Acum, odată cu deschiderea a cinci cabinete medicale noi este foarte confortabil”, a spus Svetlana Tofan, locuitoare a orașului Bender.

Cu prilejul dării în exploatare a anexei, la Centrul de sănătate din Varnița a fost organizată Ziua Ușilor Deschise. Toți vizitatorii au putut testa gratuit nivelul de glucoză în sânge.

Începând cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a comunităților și mediului de afaceri.

Citește mai departe

Cultură

Viorel Ilișoi a lansat „Cele mai frumoase reportaje” la Chișinău

Publicat

pe

De către

Jurnalistul român Viorel Ilișoi și-a lansat volumul „Cele mai frumoase reportaje” pe 14 noiembrie, în incinta Librăriei din Centru.

Evenimentul a fost organizat de Moldova.org și a adunat câteva zeci de iubitori de reportaj. „Cele mai frumoase reportaje” cuprinde 38 de reportaje scrise de-a lungul timpului și abordează numeroase subiecte – de la copiii bolnavi de cancer până la viața gunoierilor din București. Scriitorul Dumitru Crudu a subliniat modul autentic în care sunt scrise reportajele. „Viorel Ilișoi e singurul jurnalist pe care îl cunosc, care petrece timp cu persoanele sale, se plimbă, trăiește printre ele”, a afirmat Dumitru Crudu, care a prezentat volumul.

Viorel Ilișoi a menționat că personajele celor mai frumoase reportaje sunt oameni simpli, modești, cum ar fi controlorii, culegătorii de mere, gunoierii sau cerșetorii. „Aceste reportaje sunt o lecție de modestie”, a conchis autorul.

Chișinăul se află printre ultimele orașe în care Viorel Ilișoi și-a prezentat cartea. De la începutul acestui an, cartea a fost lansată în multe orașe din România, Germania și Canada. În cadrul evenimentului de la Chișinău, publicul a putut adresa întrebări, dar și achiziționa cartea la un preț promoțional, însoțită de autograful autorului.

La știre a contribuit Ana-Maria Dumbrăveanu, stagiară Moldova.org

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social41 de minute în urmă

Familiile celor trei victime ale accidentului din mina Pașcani vor primi câte 50 mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, alocarea, din Fondul de rezervă al Guvernului, a câte 50 de mii de lei familiilor celor...

Economie53 de minute în urmă

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018

Executivul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile...

Economie2 ore în urmă

Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic

Serviciul Vamal va beneficia de suportul experților europeni în procesul de implementare a Ghișeului Unic și a Noului Sistem Computerizat...

Politică3 ore în urmă

Schimbarea sistemului electoral poate genera probleme în finanțarea partidelor

Introducerea sistemului electoral mixt poate conduce la creșterea costurilor campaniei electorale parlamentare prin dublarea cheltuielilor pe cap de alegător din...

Social3 ore în urmă

Un șofer de cursă neregulată Chișinău-Germania, “curier” de documente falsificate

Angajații Poliției de Frontieră au depistat două cărți de identitate românești falsificate, pe care un cetățean din Republica Moldova urma...

Politică4 ore în urmă

MAEIE confirmă menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat astăzi menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind...

Justiție4 ore în urmă

Dosarul Șor nu a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. De patru luni, cauza este blocată în instanța de fond

La peste patru luni de la pronunțarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan...

Advertisement

Opinii