Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima duminică a lunii octombrie. Sezonul operațional de vară 2018 vine cu un număr de zboruri majorat semnificativ comparativ cu perioada precedentă, lansări de curse noi și intrarea unei noi companii aeriene.

Directorul Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, Radu Bezniuc, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest an se înregistrează un trend vizibil ascendent în ceea ce priveşte numărul curselor aeriene programate pentru sezonul de vară, fapt care evident va aduce un flux mult mai mare de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Astfel, în acest sezon va fi operat avea un număr record de zboruri spre și dinspre Moscova – până la 77 zboruri pe săptămână, efectuate de 6 operatori aerieni: Air Moldova, Fly One, S7 Airlines, Aeroflot, Ural Airlines, Globus Airlines.

La fel, va crește considerabil numărul zborurilor spre București – de la 19 până la 30 pe săptămână, dintre care 26 de curse vor fi operate de compania românească Tarom și 4 de către Air Moldova. Destinația Istanbul va fi operată de Turkish Airlines și Air Moldova cu un număr total de 21 frevcențe pe săptămână.

Spre St-Petersburg se vor opera 19 curse săptămânale, față de 7 în sezonul de iarnă, cu revenirea pe această destinație a celui de-al doilea operator național Fly One, care vine cu 6 zboruri săptămânale.

Destinația Kiev va fi operată, cel mai probabil după luna iulie 2018, de 2 ori pe zi, de MAU, urmare a liberalizării pieței cu Ucraina, fiind semnat Acordul privind serviciile de transport aerian dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei.

Pentru cursa Viena este mărită frecvenţa zborurilor de către Austrian Airlines, care va opera până la 11 curse săptămânal, iar Air Moldova – 2. Și pe direcția spre Londra înregistrăm o majorare a frecvenței de la 9 la 11 zboruri pe săptămână, operate de Air Moldova și WizzAir. La fel, va creşte până la 9 pe săptămână frecvenţa zborurilor pentru cursele regulate spre Varşovia, operate de compania LOT.

Câte 9 curse săptămânale vor fi spre Paris (Air Moldova și Fly One), și Verona. Spre Roma, Bologna și Dublin – câte 8 curse săptămânale.

Totodată, în sezonul de vară spre Antalya se vor efectua până la 32 de curse săptămânale, operate de patru companii aeriene: Air Moldova, Fly One, Turkish Airlines și AtlasJet.

Noutatea sezonului este dezvoltarea destinației Tel Aviv, urmare a semnării Acordului interguvernamental cu Israelul.

Datorită acestui fapt, operatorul național Air Moldova va lansa cursa spre TelAviv din 6 mai, cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, iar din 4 iunie așteptăm intrarea pe piață, cu aceeași destinație a operatorului ARKIA Israeli Airlines cu alte 2 frecvențe.

Compania Tandem Aero, la fel va mări numărul zborurilor pe destinația Tel Aviv, iar în total din vară vor fi operate 8 zboruri pe săptămână.

Și Lowcostul WizzAir vine cu zboruri din Chișinău spre Atena – de 2 ori pe săptămână.

Lufthansa va introduce cursa Chișinău – Frankfurt. Ca urmare, frecvența zborurilor spre Frankfurt, care mai este operată de Air Moldova, se va dubla și va ajunge la 14.

Operatorii naționali vin cu lansări de destinații noi din Chișinău Ekaterinburg – efectuată inițial de 2 ori pe săptămână de Air Moldova, cu creșterea până la 4 zboruri din iunie și Voronej – la fel de 2 ori pe săptămână pe care o va deschide Fly One.

Directorul CCA, Radu Bezniuc, a menționat că majorarea semnificativă a numărului de zboruri programate de pe Aeroportul Internațional Chișinău în sezonul de vară denotă faptul piața avia din Moldova continuă să se dezvolte.

”Pe unele destinații vedem o concurență acerbă, ceea ce nemijlocit va implica și o luptă strânsă pentru pasager. Ca urmare, și impactul va fi unul benefic pentru pasageri, care cu certitudine vor avea doar de profitat atât de varietatea orelor de decolare, cât și de ofertele de prețuri din partea operatorilor”, a opinat Radu Bezniuc.

Referindu-se la la evoluțiile generale din sector, directorul Autorității Aeronautice Civile a evidențiat creșterea evidentă a traficului de pasageri efectuat de companiile naţionale. Această creștere se întâmplă în condițiile liberalizării treptate a pieței, atât cu UE, în cadrul Acordului privind Spațiul Unic European, cât și pe bilaterală cu un rând de țări.

Conform rezultatelor anului 2017, companiile naţionale au transportat 1 640,4 mii pasageri, ceea ce în comparaţie cu perioada anului 2016 indică o majorare cu 44,6 %.

Ca urmare, cota transporturilor de pasageri a crescut în favoarea companiilor aeriene naţionale cu +8,7% față de anul 2016, iar repartizarea cotei-părţi a transporturilor de pasageri efectuate prin Aeroportul Internaţional Chişinău între companiile aeriene naţionale şi străine constituie 59,8% şi 40,2% respectiv.

De rând cu obiectivul de sporire a rolului regional al Republicii Moldova în domeniul aviației civile, creșterea în sectorul aviației aduce și beneficii economiei naționale. În 2017, întreprinderile din domeniul aviaţiei civile au virat impozite în Bugetul Public Naţional în sumă de peste 230 mln de lei cu 22,7 % mai mult ca în 2016.

Conform datelor estimative, cifra totală de afaceri a întreprinderilor cu activităţi în domeniul aviaţiei civile constituie 4,4 mlrd lei. Comparativ cu perioada anului 2016 acest indicator financiar înregistrează creştere de 20%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.