Mii de mingi misterioase au eșuat pe mai multe plaje din Suedia. Autoritățile sunt contrariate

Autoritățile din provincia suedeză Skane sunt contrariate, după ce, începând de marți, pe plajele din sudul regiunii au început să apară niște mingi albe misterioase. Potrivit unei teorii, acestea ar proveni de la o centrală nucleară din apropiere, arată jurnaliștii de la thelocal.se citați de Digi24.ro.

Numai miercuri dimineață, muncitori ai municipalității din Trelleborg au colectat peste o mie astfel de sfere misterioase. Mingile sunt puțini mai mari decât cele de ping-pong, confecționate din polistiren expandat și acoperite de o substanță albă, asemănătoare cu ceara.

Primul caz de acest fel a fost raportat marțea trecută, în jurul orei 10 dimineața. De atunci, mingile au continuat să ajungă pe plajă, împinse de valuri.

Inspectorii pe probleme de mediu al municipalității au spart una dintre bile și a descoperit frigolit la interior – un tip de polistiren expandat fabricat în Suedia.

Hans Karlsson, profesor al Departamentului de Inginerie Chimică a  Universității Lund a explicat pentru cotidianul Sydsvenskan că, în opinia lui, mingile de acest tip sunt folosite la curățarea midiilor și a altor forme de viață animală și vegetală din sistemele de răcire a centralelor nucleare precum Barsebäck.

„Pot să arate foarte diferit și au fost folosite, printre alte locuri, în centrala nucleară Barsebäck. Mingile sunt introduse în sistem apoi se „plimbă” prin țevi. Ar trebui colectate și refolosite, însă dacă nu se reușește colectarea, sunt eliminate în mare”, a explicat Karlsson.

Sursa: Digi24.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.