Managerii Considera ca Statul a Sporit Controlul Asupra Formarii Preturilor

Aproximativ o treime din managerii solicitati in cadrul unui studiu al mediului de afaceri din R.Moldova, realizat, in luna mai 2005 la solicitarea Bancii Mondiale, au declarat ca sunt afectati de reglementarea de stat a preturilor, iar controlul statului in acest domeniu a crescut.

Potrivit studiului, 33% din respondenti au spus ca au fost afectati de controlul statului asupra preturilor, fata de 31% in 2004, 28% in 2003% si 19% in 2002. Aproximativ 20,5% din preturi sunt reglementate de stat.

Cel mai des statul intervine in formarea preturilor prin limitarea adaosului comercial, limitarea preturilor si a profitabilitatii, considera agentii economici. Controlul preturilor este efectuat, de obicei, de Inspectoratul Fiscal, ministere, autoritatile locale, organele de licentiere si cele antimonopol.

in general, majoritatea produselor pot fi comercializate la preturi libere, dar statul isi pastreaza dreptul de reglementare a preturilor asupra paminturilor si bogatiilor subterane; serviciilor de transport (cu exceptia taximetrelor si transportului de uz comun); servicii de telecomunicatii, telegrafice, servicii postale prestate populatiei; metale pretioase si aliaje; medicamente si servicii medicale; transportul feroviar, la traficul de marfuri; serviciul de alimentare cu apa si evacuarea apelor uzate; servicii funerare; servicii pentru incalzire centralizata si aprovizionare cu apa fierbinte; tarifele pentru chirie; gaze naturale; energie termica si electrica.

Pentru produsele cu impact social semnificativ, statul stabileste limite pentru adaosul comercial.

Studiul "Costul afacerii" a fost realizat de organizatia neguvernamentala "Promo-Terra", in luna mai 2005 la solicitarea Bancii Mondiale. Studiul prezinta situatia pe ultimii trei ani si a fost efectuat pe un esantion de 619 agenti economici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.