Lupu despre negocieri: Dacă vrei să blochezi, pui condiții/ INTERVIU

Interviu telefonic cu președintele PDM, Marian Lupu, despre decizia luată de Consiliul Politic Național al PLDM cu privire la participarea la negocierile pentru formarea guvernării

Era o decizie așteptată? 

Desigur, conducerea PLDM deja nu mai putea evita să își asume public această decizie. Ei au reușit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există și acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile și să vină la discuții.

PLDM  nu vine oricum la negocieri, ci cu niște condiții. Cum le comentați?

Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrem să blocăm negocierile, toți putem începe să punem condiții. Și noi am putea să punem condiții PLDM-ului, în primul rând să-și ceară scuze de la cetățenii pe care reprezentanți ai acestui partid i-au furat, le-au furat banii din depozitele de la BEM, pentru că toate s-au întâmplat în timp ce acest partid deținea funcțiile de premier și ministru al Finanțelor. Repet, dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Iar PLDM este singurul partid care pune condiții, de ce credeți că aplică această tehnică? E foarte clar.

Până la urmă nu natura condițiilor provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Iată la videoconferința pe care am avut-o săptămâna trecută cu reprezentanții familiilor politice europene, Valeriu Streleț nici nu a binevoit să participe, ci a delegat un vicepreședinte al partidului lor.

Chiar și partenerii europeni au spus atunci foarte clar: așezați-vă și discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții și o să afle poziția noastră.

Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele.

Cei care însă vin cu condiții, vor pleca așa cum au venit, cu tot cu condiții. În momentul în care pui condiții publice, înainte să discuți subiectele respective cu partenerii de negocieri, să vezi dacă nu cumva unele dintre ele se găsesc deja și pe agenda lor, e clar că de fapt mimezi dorința de dialog și că atitudinea ta rămâne a fi una de blocaj. Deducem că PLDM are o astfel de abordare pentru că nu e capabil să se adune și să vină cu voturile tuturor deputaților liberal-democrați la formarea noului Guvern.

Dar veți accepta prezența presei, așa cum solicită PLDM? 

Unde ați văzut în lumea asta negocieri politice în prezența presei? PLDM de fiecare dată înaintea negocierilor pune această condiţie în mod populist. Presa și societatea trebuie să fie informate despre negocieri, ceea ce vom face cu siguranță, dar noi avem nevoie de discuții politice, nu de show-uri în care unii să vină să facă spectacol. ‎ PLDM nu are decât să stea după fiecare negociere în fața presei și să facă spectacol ore întregi, la negocieri însă discutăm și lucrăm. Așa cum am spus, fără condiții predefinite.

Conducerea PLDM vine cu astfel de sugestii tocmai pentru că vrea să facă show și să blocheze discuțiile. Ei încă nu s-au trezit, ci acționează doar ca să nu-i mai certe europenii și să nu-i părăsească filialele teritoriale, din cauză că refuză negocierile. Parerea mea este că e o decizie impusă mai degrabă, decât una sinceră.

Dar mai faceți alianță sau mergeți pe ideea pe care ați anunțat-o săptămâna trecută, de a forma majoritatea parlamentară în jurul Guvernului?

Eu cred că subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depășit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal democraţilor de astăzi arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorități parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern. Noi suntem gata să discutăm, aşa cum am anunţat de la bun început, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern, cred că acest lucru îl putem face şi fără să facem neapărat o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18.

Va fi un Guvern tehnocrat? Domnul Ghimpu a spus ca nu e de acord

Guvern funcțional, în primul rând, și sprijinit politic.

Eu nu cred în Guvern tehnocrat, mai ales în situația de instabilitate politică de la noi, dar am spus că PDM este gata să discute și o astfel de variantă, tocmai pentru că noi suntem pentru a construi, pentru a dialoga, nu pentru a sta blocați printre condiții și printre alte gesturi de acest fel.

PLDM a cerut premier neafiliat, sunteţi de acord? 

Noi am spus că discutăm orice variante, însă mă întreb de ce PLDM timp de şase ani nu a vrut premier neafiliat politic? Cât timp se fura de la BEM era bun premierul afiliat politic PLDM, după ce au fost prăbuşite trei bănci, gata, nu mai trebuie premier afiliat politic. O să discutăm şi o să vedem ce premier vom avea, afiliat sau neafiliat, în funcţie de ce majoritate politică vom avea.

Și când am putea avea numele noului premier?

Dacă reușim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârșitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură.

Cineva din PDM? 

Nu anticipați. Eu am spus că PDM este gata să-și asume guvernarea, dar mai mult, deocamdată, câtă vreme nu sunt finalizate dezbaterile cu partenerii din celelalte partide, orice discuție despre nume de candidați este inutilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.