Urmăriți mai jos un set de întrebări frecvente, pregătite de Comisia Europeană și selectate de Moldova.ORG, privind circulația fără vize în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova. Menționăm că din luna mai cetățenii moldoveni vor putea circula în statele europene doar cu pașaportul biometric.

1. Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de regimul liberalizat de vize?

Este necesar doar pașaportul biometric, care trebuie să fie valabil cel puțin trei luni după întoarcerea programată.

2. Puteți intra în spațiul Schengen de mai multe ori într-o perioadă de 180 de zile?

Da, puteți. Cu toate acestea, trebuie să calculați cu atenție ca zilele de ședere să nu depășească totalul de 90. Durata șederii autorizate în spațiul Schengen poate fi determinată prin utilizarea “calculatorului”, care poate fi găsit aici. Manualul de utilizare al acestuia – aici.

3. Pot beneficia de regimul liberalizat de vize cetățenii care dețin orice tip de pașaport?

Doar cetățenii care dețin pașapoarte biometrice pot beneficia de circulație fără vize. Cetățenii care dețin pașapoartele de serviciu și  diplomatice biometrice sunt deja scutiți de viză, în conformitate cu prevederile Acordului de facilitare a vizelor, semnat de către Republica Moldova și Uniunea Europeană.

4. În care state vor putea călători cetățenii moldoveni fără vize?

Regimul liberalizat se aplică statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei.

Statele membre ale UE care vor aplica regimul liberalizat pentru cetățenii moldoveni:

• statele membre ale UE Schengen: Portugalia, Spania, Franța, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Austria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia și Malta;

• statele membre ale UE non-Schengen:  Cipru, Croația, România și Bulgaria.

Eliminarea vizelor, de asemenea, va fi valabilă și pentru statele Schengen asociate: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

5. Pot refuza țările din spațiul Schengen intrarea pe teritoriul acestora ?

Scutirea de viză nu garantează un drept necondiționat de intrare și de scurtă ședere . Eliminarea vizelor nu afectează celelalte condiții de intrare și de scurtă ședere . Statele membre au dreptul de a refuza intrarea și scurta ședere pe teritoriul acestora dacă nu sunt îndeplinite una sau mai multe dintre aceste condiții de intrare.

Pentru șederi care nu depășesc 90 de zile într -o perioadă de 180 de zile , condițiile de intrare pentru resortisanții țărilor terțe sunt următoarele :

( a) posesia unui document de călătorie valabil sau a documentelor de autorizare la trecerea frontierei;

( b ) justificarea scopului și a condițiilor șederii, având mijloace suficiente de subzistență , atât pentru durata șederii, cât și pentru întoarcere;

( c ) asupra persoanei care traversează frontiera să nu fie emisă o alertă de către Sistemul de Informații Schengen ( SIS ), în scopul de a refuza intrarea;

( d ) persoana care traversează frontiera să nu fie considerată o amenințare pentru ordinea publică , securitatea internă , ​​sănătatea publică sau relațiile internaționale ale unuia dintre statele membre.

6 . Refuzul de intrare

Dacă este refuzată intrarea în unul dintre statele membre Schengen, fiind motivată neîndeplinirea unei condiții de mai sus, este eliberată o decizie motivată în scris, de tip formular, unde sunt precizate cauzele refuzului.

Persoana care a obținut refuz la intrare are dreptul de a face apel. Contestarea se desfășoară în  conformitate cu legislația națională a statului membru în cauză. Depunerea unei astfel de căi de atac nu are efect suspensiv asupra deciziei de refuz de intrare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să verificați Regulamentul 562/2006 al Consiliului privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).

7. Ce documente ar putea fi solicitate la punctul de intrare în spațiul Schengen?

Este necesar prezentarea pașaportului dumneavoastră. Totodată, ar putea fi solicitate biletele de avion pentru călătoriile suplimentare, biletul de întoarcere, dovada unor mijloace suficiente de subzistență, rezervarea de cazare, scrisoare de invitație în caz de vizite, conferințe, înscrierea la școală, certificat în caz de studiu, etc.

8. De câți bani am nevoie pentru a călători ca turist în spațiul Schengen?

În conformitate cu articolul 5 alineatul ( 3 ) din Codul Frontierelor Schengen, “mijloacele de subzistență vor fi evaluate în conformitate cu durata și scopul șederii și în raport cu prețurile medii din statul membru (statele membre) în cauză, pentru cazare și masă, înmulțit cu numărul de zile de ședere”.

Verificarea mijloacelor suficiente de subzistență se poate baza pe numerar, cecuri de călătorie și cărți de credit aflate în posesia resortisantul unei țări terțe. Pot constitui, de asemenea, dovada mijloacelor de subzistență și declarațiile de sponsorizare, scrisorile de garanție, invitație de la gazdă.

Invitația din partea gazdelor poate fi verificată prin contactarea gazdei direct sau prin verificarea bunei-credințe a acesteia prin intermediul punctelor de contact naționale ale statului membru de reședință al gazdei .

9. Asigurarea medicală este obligatorie pentru călătoriile în spațiul Schengen?

Asigurarea medicală nu este obligatorie pentru cetățenii care beneficiază de regimul liberalizat de vize, totuși obținerea acesteia este recomandată.

10. Este necesar să am un bilet de întoarcere, înainte de a pleca din Republica Moldova?

Este recomandat ca atunci când călătoriți cu avionul/trenul/autobuzul să aveți un bilet de întoarcere. Cu toate acestea, nu este o condiție obligatorie.

11. Am nevoie de viză pentru a lucra în spațiul Schengen pentru mai puțin de trei luni?

Da, cele mai multe dintre statele membre solicită viză și un permis de muncă, dacă intenționați să lucrați, chiar dacă pentru o perioadă de mai puțin de trei luni.

Găsiți mai multe informații accesând acest link.

12. Dacă am de gând să vizitez un prieten sau o rudă în spațiul Schengen, trebuie să furnizez orice informații specifice cu privire la această persoană la frontiera?

Puteți fi rugat să furnizați informații detaliate cu privire la această persoană. Este recomandat să aveți cel puțin adresa și numărul de contact al acesteia.

13. Va trebui să aplic pentru o viză de studiu, dacă am de gând să călătoreasc în spațiul Schengen pentru studii pe termen scurt?

Veți avea nevoie pentru a aplica pentru un permis de studiu numai în cazul în care intenționați să efectuați studii pe o perioadă mai lungă de 90 de zile de ședere în spațiul Schengen, în termen de 180 de zile. Pentru studii care durează mai mult de 90 de zile, trebuie să aplicați pentru un permis de studiu, în funcție de țara respectivă. Recomandăm să consultați Ambasada/Consulatul țării în care intenționați să studiați.

14.  Dacă beneficiez de regimul liberalizat de vize, există restricții legate de călătoriile dintr-o țară Schengen într-o altă țară?

Nu există niciun control la frontieră între țările Schengen. Există controalele la frontieră între țările Schengen și Cipru, Croația, Bulgaria și România. Cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să dețină întotdeauna pașaportul la ei.

15. Dacă stau mai mult de 90 de zile sau dacă lucrez în spațiul Schengen fără permis de muncă, ce se poate întâmpla?

Un cetățean al Republicii Moldova, care rămâne în spațiul Schengen mai mult de 90 zile (fără un permis de ședere sau viza de lungă ședere) este un migrant ilegal, ceea ce poate duce la o interdicție de intrare în spațiul Schengen. Persoanele care  lucrează în spațiul Schengen fără un permis de muncă sunt, de asemenea, migranți ilegali (chiar dacă pentru o perioadă mai mică de 90 de zile), ceea ce poate duce,  de asemenea, la o interdicție de intrare în spațiul Schengen.