Connect with us

Social

Inovează ca un start-up/ Design Sprint – o nouă metodă de a valida ideile de afaceri

Publicat

pe

Antreprenorii și liderii se confruntă cu întrebări importante în fiecare zi: Unde ar trebui să își concentreze eforturile? Au ales soluția corectă? Nimeni nu vrea să fie țapul ispășitor pentru ideea care nu reușește. Urmând calea tradițională de implemenare a soluțiilor noi, a devenit foarte scump să investești într-o idee care e foarte posibil să fie respinsă de către consumatori, respectiv foarte puțini își asumă riscul de a experimenta cu soluțiile sau ideile pe care le au.

Ce reprezintă un Design Sprint?

Asemănător metodologiei Lean, Google Ventures a inițiat așa numitul Design Sprint – o metodă de validare a oricărei idei de business în doar 5 zile. Dacă de multe ori deciziile cu privire la dezvoltarea unui produs sau serviciu pot dura luni întregi, printr-un proces intens, Sprint-ul te obligă să le faci într-o săptămână.

Ziua 1: Înțelege contextul problemei

Ziua 2: Generează idei și dezvoltă câteva concepte

Ziua 3: Decide care este cel mai reușit concept

Ziua 4: Construiește un prototip

Ziua 5: Testează soluția și primește feedback de la utilizatori

De ce ai avea nevoie de un Sprint?

De multe ori problema cu care te confrunți nu are o soluție evidentă.

Sprint-ul îți oferă posibilitatea să vii cu o varietate de soluții pentru probleme complexe.Te ajută să-ți înțelegi grupul țintă mai bine și să validezi rapid și eficient în ce măsură soluțiile tale satisfac nevoile utilizatorilor finali.

Ai nevoie de viteză, eficiență și focalizare?  

Nu este o noutate faptul că majoritatea companiilor trebuie să devină mai agile și mai flexibile pentru a răspunde schimbărilor externe cauzate de noi trenduri, tehnologii și așteptările consumatorilor. Sprint-ul este construit astfel încât îți permite să validezi soluția în doar 5 zile, in loc să petreci luni întregi pentru a ajunge la următoarea etapă a unei idei.

Sporește performanța echipei și dezvoltă spiritul antreprenorial.

Toți participanții au șansa de a contribui cu idei la crearea soluției finale. Prin exerciții interactive, vei ieși din zona de comfort, vei experimenta și vei maximiza performanța echipei.

Accelerocket este un startup care facilitează procesul de Sprint pentru a stimula inovația și spiritul antreprenorial. Fondatorii sunt trei antreprenori care studiază Inovația în Afaceri în Amsterdam, Olanda, și care sunt conduși de dorința de a aduce acasă cunoștințele și experiența acumulate în Occident. Startup-ul își propune să ajute companiile din Estul Europei să-și consolideze poziția de pe piață, să câștige avantaje competitive și să se alinieze dezvoltării Occidentale.

Alex Spridon, unul dintre fondatori, afirmă că “Problema cu care antreprenorii din Estul Europei se confruntă cel mai des e aceea a resurselor limitate, fie ele financiare sau umane care îi oprește de multe ori să-și pună ideile în aplicare. Din experienta mea, în țările noastre natale, România și Moldova, nu ducem lipsa atât de mult de cunoștințe, pe cât ducem lipsa de metode în care să organizăm aceste cunoștințe pentru a ne a utiliza energia și resursele eficient. Tocmai de asta, Design Sprint-ul, necesitând doar 5 zile, este cea mai potrivită metodă pentru a obține feedback de la publicul țintă pentru validarea oricărei idei de afaceri, cu un consum minim de resurse și rezultate maxime.”

În Martie 2017, tinerii au organizat evenimentul de 2 zile FarmHack, unde au adus împreună antreprenori, studenți și tineri interesați de agricultură  pentru a analiza problemele din domeniu, a veni cu idei inovatoare și a le testa cu publicul țintă.

“FarmHack ne-a demonstrat că există interes în domeniul antreprenoriatului, că tot mai multe persoane sunt interesate de tehnici noi de rezolvare creativă a problemelor și de creare a soluțiilor utilizând resurse și efort minim. De aceea am hotărât să nu ne oprim acolo, dar să dezvoltăm metodologiile precum Lean și Design Sprint la nivel de firmă, pentru a ajuta companiile să facă față unui mediu mereu schimbător și a stimula crearea produselor sau serviciilor inovatoare care vor aduce valoare și vor crea un impact social pozitiv”, ne spune Cătălina.

“În Moldova, ca și în multe alte țări din Estul Europei, oamenii au multe idei bune de afaceri, doar că nu beneficiază de o metodologie sau tehnică de a le pune în aplicare. Așadar multe eșuează pe parcurs, sau chiar înainte de a le începe. Design Sprint-ul pune în valoare momentele cheie al unui plan de afaceri și duce procesul cu un pas mai departe, către testarea ideii cu publicul țintă, pentru a asigura succesul conceptelor. Metoda este testată de către multe companii de consultanță din Olanda și avem încredere că putem transmite cunoștințele mai departe.” afirmă Tudor, unul dintre fondatori.

Compania este susținută de Aimforthemoon– un startup olandez care au facilitat până acum Sprinturi cu ABN Amro, Nationale Nederlanden, Europcar, Independer și multe altele.

Pentru mai multe detalii accesează site-ul: www.accelerocket.com., dar și pagina de  facebook.

Activează în domeniul Digital Media de peste 7 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Publicat

pe

De către

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a ales cu licență de avocat fără a efectua stagiul profesional și a da examene. Aceștia au fost admiși în profesie în baza art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură, scrie Bizlaw.md.

Informația a fost confirmată de membrul Comisiei de licențiere, Eugeniu Tetelea.

Astfel, potrivit unei hotărâri a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, au fost admise următoarele persoane:

  • Zinaida Aramă –  fost magistrat;
  • Vasile Bolduratu – fost procuror;
  • Viorel Chetraru –  fost director al CNA;
  • Eugenia Fistican – fost magistrat.

Bizlaw.md precizează că potrivit art. 10 alin (2) din Legea avocaturii, sunt scutite de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Viorel Chetraru  a fost numit în funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în luna noiembrie 2009. Mandatul său a fost prelungit în luna octombrie 2012. Mandatul lui Viorel Chetraru a expirat pe data de 25 octombrie 2017.

Citește mai departe

Social

Un bărbat cu hipotermie și degerături, depistat în regiunea cheiului Nistrului

Publicat

pe

De către

Un bărbat cu hipotermie și degerături a fost depistat duminică în regiunea cheiului Nistrului. Acesta nu reacționa la stimuli verbali și dureroși și a fost transportat, în stare stabilă, în unitatea de primire urgență a Spitalului Raional Soroca.

Apelul la serviciul 903 a fost înregistrat la ora 06:41. Un trecător a declarat că în regiunea cheiului Nistrului se află un bărbat în stare de inconștiență.

Echipa de asistență medicală urgentă s-a deplasat și a ajuns la locul solicitării în cinci minute, unde a constatat că pacientul nu reacționa la stimuli verbali și dureroși, avea temperatura corpului scăzută și prezenta semne de hipotermie și degerături în regiunea mâinilor și a picioarelor.

Bărbatul purta vestimentație adecvată sezonului, dar probabil a fost expus o perioadă mai îndelungată factorilor de mediu.

Citește mai departe

Social

Sprijin european: un tânăr din Tiraspol produce dispozitive inedite pentru încărcarea telefoanelor mobile

Publicat

pe

De către

Și încărcătorul de telefon mobil poate fi piesă de decor, dacă a trecut prin atelierul lui Ivan Hodacovschi, un tânăr din Tiraspol, care s-a lansat în afaceri datorită unui grant european. Fiecare dispozitiv are un design unic, fiind sculptat în lemn în diferite forme, una mai ingenioasă ca alta.

Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului ”Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Ivan Hodacovschi este pasionat de științele exacte din copilărie. În adolescență a frecventat cursuri de electronică pe lângă o întreprindere din Tiraspol, iar după absolvirea școlii a ales să meargă la o facultate de fizică și matematică. Primul post de muncă în cadrul unei companii de telefonie mobilă, i-a adus și prima idee de afaceri.

„Aveam nevoie să încărcăm concomitent mai multe telefoane, ca să facem față numărului mare de comenzi. Pe atunci înțelegeam că aceeași problemă există și în localuri – cafenele sau restaurante, unde mulți oameni vor să își încarce telefoanele”, spune tânărul.

La scurt timp, însă, Ivan și-a văzut ideea realizată, dar nu a renunțat la vis – tânărul s-a gândit să le ofere dispozitivelor de încărcare un aspect atractiv. „Orice încăpere cu design elevat își pierde farmecul odată ce cablurile de încărcare atârnă de ici-colea”, spune el, așa că a ales să plaseze dispozitivul de încărcare, confecționat de sine stătător, în baza unor piese importate, în niște cutii sculptate în lemn, cu ornamente care îți fură privirile.

Dispozitivul conține mai multe conectoare USB, iar fiind plasat pe masa clienților într-o cafenea sau restaurant, permite încărcarea telefoanelor mobile fără ajutorul prizei.

Afacerea s-a dezvoltat datorită unui grant european

Primele lucrări le-a construit manual, iar la cioplit l-au ajutat câțiva meșteri populari din stânga Nistrului. Ca să poată lansa afacerea la scară largă avea nevoie de tehnică modernă, cu ajutorul căreia să prelucreze și să modeleze lemnul și alte materiale, cum ar fi plasticul. Soluția a venit odată cu anunțarea concursului de granturi pentru tinerii antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului, oferite de Uniunea Europeană.

„Am aplicat fără nicio ezitare și m-am bucurat că am avut norocul să fiu ales printre cei care au beneficiat de finanțare. Trebuie să menționez că în afară de bani, am obținut ceva la fel de valoros – cunoștințe în domeniul gestionării unei afaceri. În cadrul trainigurilor la care am participat, am fost instruiți în domeniul managementului, marketingului, dar și interacțiunii cu diferite instituții”, spune Ivan.

Cu banii obținuți de la Uniunea Europeană – 7.480 de euro, tânărul a cumpărat două utilaje moderne – un gravor cu laser și o mașinărie pentru prelucrarea lemnului. Ambele utilaje funcționează în baza unor soft-uri electronice.

Cu ajutorul lor, fiecare detaliu este proiectat la computer, ulterior ornamentul este gravat cu ajutorul laserului. După ce toate detaliile sunt gata, construcțiile sunt adunate la un loc, la fel ca un puzzle.

Visează ca producția sa să ajungă în marile orașe europene

Astăzi compania lui Ivan Hodacovschi numără patru angajați, inclusiv un pictor-designer și un inginer. Tot ce fabrică vinde preponderent în stânga Nistrului, dar și la Chișinău, dispozitivele fiind la mare căutare printre proprietarii de localuri, dar și printre cei care vor să facă un cadou original celor dragi.

Treptat le vin tot mai multe cereri de peste hotare, un lot de produse plecând recent spre Italia. Planurile tânărului întreprinzător nu se opresc aici, el visează să ajungă cu invenția sa în marile orașe europene, acolo unde sunt sute sau chiar mii de localuri care ar putea să o utilizeze.

Dispozitivele produse costă între 28 și 77 de dolari americani, iar prețul variază în funcție de complexitatea gravurii, de mărimea obiectului, dar și de materialul din care este confecționat. Cele mai scumpe suvenire sunt din lemn de stejar.

În afară de încărcătoare pentru telefoane mobile, mica întreprindere produce suvenire, cutii personalizate și ambalaje pentru diferite întreprinderi, dar și corpuri de iluminat.

Și pentru că este convins că nu ar fi reușit să ajungă la performanțele pe care le are acum dacă nu ar fi avut un mentor încă din copilărie, Ivan se gândește să ofere și altor tineri posibilitatea să „fure” din meserie. Tânărul are în plan să organizeze cursuri de instruire pentru adolescenții pasionați de tehnică și electronică.

Ivan Hodacovschi este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, ei au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, liderilor locali și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Opinii1 minut în urmă

Expert: Ușurarea activității businessului – un plan de reformă cu jumătăți de măsură

Consolidarea climatului de afaceri reprezintă o prioritate de dezvoltare pentru Republica Moldova. În Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2020”, adoptată...

Justiție43 de minute în urmă

Un bărbat din Geamăna și-a înjunghiat iubita în regiunea inimii, iar apoi a fugit

Un bărbat din Geamăna, raionul Anenii Noi, a fost condamnat la 9 ani de detenţie, după ce și-a înjunghiat iubita...

Cultură3 ore în urmă

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, găsit mort în propria locuință. Avea 56 de ani

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, a murit, luni seara, la vârsta de 56 de ani. Jurnalistul a...

Politică15 ore în urmă

Comisia de la Veneția: Sistemul electoral din R.Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale

Comisia de la Veneția reiterează faptul că sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale și că...

Social15 ore în urmă

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a...

Economie17 ore în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie17 ore în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Advertisement

Opinii