Connect with us

Social

Inovează ca un start-up/ Design Sprint – o nouă metodă de a valida ideile de afaceri

Publicat

pe

Antreprenorii și liderii se confruntă cu întrebări importante în fiecare zi: Unde ar trebui să își concentreze eforturile? Au ales soluția corectă? Nimeni nu vrea să fie țapul ispășitor pentru ideea care nu reușește. Urmând calea tradițională de implemenare a soluțiilor noi, a devenit foarte scump să investești într-o idee care e foarte posibil să fie respinsă de către consumatori, respectiv foarte puțini își asumă riscul de a experimenta cu soluțiile sau ideile pe care le au.

Ce reprezintă un Design Sprint?

Asemănător metodologiei Lean, Google Ventures a inițiat așa numitul Design Sprint – o metodă de validare a oricărei idei de business în doar 5 zile. Dacă de multe ori deciziile cu privire la dezvoltarea unui produs sau serviciu pot dura luni întregi, printr-un proces intens, Sprint-ul te obligă să le faci într-o săptămână.

Ziua 1: Înțelege contextul problemei

Ziua 2: Generează idei și dezvoltă câteva concepte

Ziua 3: Decide care este cel mai reușit concept

Ziua 4: Construiește un prototip

Ziua 5: Testează soluția și primește feedback de la utilizatori

De ce ai avea nevoie de un Sprint?

De multe ori problema cu care te confrunți nu are o soluție evidentă.

Sprint-ul îți oferă posibilitatea să vii cu o varietate de soluții pentru probleme complexe.Te ajută să-ți înțelegi grupul țintă mai bine și să validezi rapid și eficient în ce măsură soluțiile tale satisfac nevoile utilizatorilor finali.

Ai nevoie de viteză, eficiență și focalizare?  

Nu este o noutate faptul că majoritatea companiilor trebuie să devină mai agile și mai flexibile pentru a răspunde schimbărilor externe cauzate de noi trenduri, tehnologii și așteptările consumatorilor. Sprint-ul este construit astfel încât îți permite să validezi soluția în doar 5 zile, in loc să petreci luni întregi pentru a ajunge la următoarea etapă a unei idei.

Sporește performanța echipei și dezvoltă spiritul antreprenorial.

Toți participanții au șansa de a contribui cu idei la crearea soluției finale. Prin exerciții interactive, vei ieși din zona de comfort, vei experimenta și vei maximiza performanța echipei.

Accelerocket este un startup care facilitează procesul de Sprint pentru a stimula inovația și spiritul antreprenorial. Fondatorii sunt trei antreprenori care studiază Inovația în Afaceri în Amsterdam, Olanda, și care sunt conduși de dorința de a aduce acasă cunoștințele și experiența acumulate în Occident. Startup-ul își propune să ajute companiile din Estul Europei să-și consolideze poziția de pe piață, să câștige avantaje competitive și să se alinieze dezvoltării Occidentale.

Alex Spridon, unul dintre fondatori, afirmă că “Problema cu care antreprenorii din Estul Europei se confruntă cel mai des e aceea a resurselor limitate, fie ele financiare sau umane care îi oprește de multe ori să-și pună ideile în aplicare. Din experienta mea, în țările noastre natale, România și Moldova, nu ducem lipsa atât de mult de cunoștințe, pe cât ducem lipsa de metode în care să organizăm aceste cunoștințe pentru a ne a utiliza energia și resursele eficient. Tocmai de asta, Design Sprint-ul, necesitând doar 5 zile, este cea mai potrivită metodă pentru a obține feedback de la publicul țintă pentru validarea oricărei idei de afaceri, cu un consum minim de resurse și rezultate maxime.”

În Martie 2017, tinerii au organizat evenimentul de 2 zile FarmHack, unde au adus împreună antreprenori, studenți și tineri interesați de agricultură  pentru a analiza problemele din domeniu, a veni cu idei inovatoare și a le testa cu publicul țintă.

“FarmHack ne-a demonstrat că există interes în domeniul antreprenoriatului, că tot mai multe persoane sunt interesate de tehnici noi de rezolvare creativă a problemelor și de creare a soluțiilor utilizând resurse și efort minim. De aceea am hotărât să nu ne oprim acolo, dar să dezvoltăm metodologiile precum Lean și Design Sprint la nivel de firmă, pentru a ajuta companiile să facă față unui mediu mereu schimbător și a stimula crearea produselor sau serviciilor inovatoare care vor aduce valoare și vor crea un impact social pozitiv”, ne spune Cătălina.

“În Moldova, ca și în multe alte țări din Estul Europei, oamenii au multe idei bune de afaceri, doar că nu beneficiază de o metodologie sau tehnică de a le pune în aplicare. Așadar multe eșuează pe parcurs, sau chiar înainte de a le începe. Design Sprint-ul pune în valoare momentele cheie al unui plan de afaceri și duce procesul cu un pas mai departe, către testarea ideii cu publicul țintă, pentru a asigura succesul conceptelor. Metoda este testată de către multe companii de consultanță din Olanda și avem încredere că putem transmite cunoștințele mai departe.” afirmă Tudor, unul dintre fondatori.

Compania este susținută de Aimforthemoon– un startup olandez care au facilitat până acum Sprinturi cu ABN Amro, Nationale Nederlanden, Europcar, Independer și multe altele.

Pentru mai multe detalii accesează site-ul: www.accelerocket.com., dar și pagina de  facebook.

Activează în domeniul Digital Media de peste 7 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Peste o sută de primari din România și Republica Moldova se vor reuni la Chișinău

Publicat

pe

De către

Peste o sută de primari de pe ambele maluri ale Prutului se vor reuni la Chișinău la Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Aceștia vor discuta aspecte ale consolidării procesului de cooperare și schimb de experiență între colectivitățile locale.

De asemenea, la ședință sunt așteptați să participe și demnitari din cele două state. Evenimentul, care va avea loc pe 11 mai, va avea loc în contextul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Asociația Comunelor din România (ACoR), alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), în scopul impulsionării relațiilor dintre colectivitățile locale.

În această perioadă au avut loc peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. De asemenea, în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România, în vederea acordării dreptului APL din România să finanțeze direct, din contul bugetelor locale, proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova.

Una din direcțiile principale ale activității CALM este dezvoltarea de parteneriate internaționale și crearea de platforme corespunzătoare, pentru a face schimb de experiență și de bune practici, precum și de a atrage resurse în vederea dezvoltării localităților.

Totodată, este bine cunoscut faptul că unul dintre cei mai fideli și mai mari susținători ai colectivităților locale din Republica Moldova a fost și este România.

Doar în ultimii ani, prin suportul direct  al României, în Republica Moldova au fost implementate activități și proiecte majore la nivel național și, în special, la nivel local.

În urma acestor investiții, în majoritatea satelor și orașelor noastre au fost reparate sute de grădinițe și școli, restabilite obiecte de infrastructură rutieră și aprovizionare cu apă, realizate diverse proiecte culturale, etc.

La Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova vor fi trecute în revistă rezultatele colaborării celor două asociații ale primarilor din România și Republica Moldova și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare.

Citește mai departe

Social

Angajează-te unde vrei: 5 reguli care fac din tine un candidat „cu greutate”

Publicat

pe

De către

Concurența pentru plasarea în câmpul muncii a fost și este una strânsă, mobilitatea forței de muncă fiind una dintre caracteristicile economiilor de piață. Marea majoritate a persoanelor care optează pentru un job sunt persoane calificate într-un domeniu sau dețin experiență în mai multe domenii. 

Cu toate acestea, deseori chiar și specialiștii cu experiență de muncă nu reușesc să ajungă nici măcar la interviul de angajare pentru job-ul visat. Acest fapt se întâmplă din cauza comiterii unei sau mai multor greșeli la angajare. Una din cele mai însemnate cauze ale acestor eșecuri este modul în care candidatul își prezintă CV-ul către compania angajatoare.

Presupunând că intenționezi să aplici la o funcție pentru care ești calificat și în scopul eliminării riscurilor de descalificare din „competiția CV-urilor”, îți prezentăm 5 reguli, ignorarea cărora aproape că îți garantează eșecul.

  1. Nu aplica la întâmplare. Succesul identificării unui job nu stă „în voia sorții”, ci în modul în care eforturile tale se conjugă pentru acest lucru. Individualizează fiecare aplicare, nu-ți fie lene să adaptezi propriul CV la un nou post vacant. Angajatorii resping din start un CV „aruncat” în competiție.
  2. Nu te supraevalua, dar nici nu-ți scurta din calificare și merite. Pe cât de apreciată este onestitatea, pe atât de important este să îți pui în valoare atuurile, bineînțeles cele relevante pentru poziția dată. Dacă, de exemplu, optezi pentru un job apropiat de domeniul financiar sau contabil, trebuie să treci în CV-ul tău orice reușită care te poate avantaja: experiență de muncă în finanțe, stagii de practică, cursuri de contabilitate, specializări peste hotare etc. Totodată, ține cont de faptul că angajatorii vor aprecia mai mult candidații multilateral dezvoltați, așa că ai mână liberă la a-ți „înarma” CV-ul cu orice informație care va conta.
  3. Redactează-ți CV-ul conform principiului „celor 6 secunde”. Deși majoritatea responsabililor de managementul resurselor umane declară că analizează fiecare CV în nu mai puțin de 5 minute, în realitate timpul mediu petrecut de către un recruiter cu un CV este de doar 6 secunde. Atât timp îi ia viitorului angajator să-ți scaneze CV-ul, nu să-l citească. Deci fii atent la modul în care îți prezinți CV-ul, ce anume vrei să se memoreze din conținutul acestuia și cum acest fapt te va ajuta să fii invitat la următoarea etapă.
  4. Acordă toleranță zero la greșelile de exprimare, ortografice sau gramaticale. Strecurarea, măcar și a unei singure greșeli, va lovi puternic în imaginea personală și cu siguranță nu-ți dorești să pornești cu stângul. Atenție și iar atenție!
  5. Oferă coerență și acuratețe CV-ului. Dacă optezi pentru un CV în format propriu, stabilește-ți niște criterii după care îl vei redacta. Nu dubla informația și totodată spune cât mai multe în fraze cât mai succinte. Organizează-ți CV-ul într-un mod care să te avantajeze. Dezordinea înseamnă eșec. 

Atunci când îți dorești cu adevărat un job, fii sigur că depui 100% efort și concentrație la obținerea lui. Această atitudine va face din persoana ta un candidat demn de luat în seamă. Iar dacă în final totuși nu vei fi angajat, cel puțin vei rămâne cu satisfacția că ai făcut tot ce a depins de tine.

Citește mai departe

Social

Mitropolitul Vladimir a îndemnat Primăria Chișinău să sisteze “prin orice mijloace” organizarea Marșului Solidarității „Fără Frică”

Publicat

pe

De către

ÎPS Mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare către Primăria Chișinău, în care îndeamnă autoritățile municipale să sisteze “prin orice mijloace ” organizarea Marșului Solidarității „Fără Frică”, din cadrul celei de-a XVII ediții a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2018”, care va avea loc sâmbătă, 19 mai.

Aceasta pentru că Biserica Ortodoxă din Moldova consideră că organizarea unor astfel de evenimente reprezintă „un atentat la moralitate, la instituția sacră a familiei și un pericol pentru generațiile tinere”.

”Această parada a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși – păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen”, se arată în scrisoarea Mitropoliei Moldovei.

Mitropolitul Vladimir a declarat că nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale ”a unui asemenea manifest absurd”.

”Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru”, a adăugat mitropolitul.

Mai mult, ierarhul lasă să se înțeleagă că organizarea unui astfel de eveniment ar putea provoca, la fel ca și în anii trecuți, tensiuni între participanții la Marș și credincioșii Bisericii Ortodoxe.

”Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării noastre ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți”, se mai arată în scrisoarea Mitropolitului Vladimir.

Marșul Solidarității anul acesta va avea loc sâmbătă, 19 mai. Directoarea executivă a GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, a declarat anterior că mulți oameni din comunitate se tem, în continuare, să iasă la marș sau să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală.

”Totuși pentru persoanele LGBT marșurile sunt un fel de terapie. ”Pride” se traduce din engleză ca „mândrie”, dar aici e vorba de mândrie ca antonim al cuvântului rușine. Atunci când ieși la marș declari că nu îți este rușine că ești așa cum ești. Nu îți este rușine să fii sincer, să fii tu însuți”, a spus ea.

Citește mai departe