Guvernul stabilește reguli pentru cei care angajează zilieri

Muncitorii luați cu ziua vor fi protejați prin lege. Cabinetul de miniştri a aprobat ieri un proiect de lege cu privire la executarea activităţilor necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Proiectul stabileşte drepturile şi obligaţiile beneficiarilor şi persoanelor ce prestează activităţi necalificate cu caracter ocazional ori sezonier.

Potrivit proiectului de lege, durata activităţii ocazionale executate de zilier este  de minimum o zi şi nu trebuie să depăşească 90 de zile într-un an pentru acelaşi beneficiar. Totodată, durata zilnică nu poate depăşi opt ore de muncă şi respectiv 5 ore pentru lucrătorii minori până la 16 ani, 7 ore pentru cei cu vârsta de la 16 până la 18 ani.

Legea obligă angajatorul să achite plata pentru lucrările efectuate la sfârşitul zilei de muncă sau la sfârşitul săptămânii, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Nivelul remuneraţiei trebuie să nu fie mai mic decât cel mimim garantat al salariului în sectorul real pe oră şi să nu depăşească 150% din cuantumul salariului mediu lunar prognozat pe economie, aprobat anual de Guvern.

Beneficiarii trebuie să asigure zilierii cu echipament de protecţie, iar în cazul unor accidente de muncă, aceştia urmează să acţioneze în conformitate cu Legea securităţii şi sănătăţii în muncă. De asemenea, legea stabileşte că beneficiarul trebuie să achite plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler.

Proiectul de lege urmează să fie examinat şi aprobat de Parlament.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.