Connect with us

Important

Chirtoacă despre noul dosar penal: Dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci Parlamentului şi Guvernului

Publicat

pe

După ce CNA a anunţat astăzi că primarul de Chişinău este cercetat într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, Dorin Chirtoacă a declarat că dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci în primul rând Parlamentului şi Guvernului.

Astfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dorin Chirtoacă a menţionat că încă nu a văzut acuzaţia, dar din comunicatul CNA rezultă ca ar fi executat incorect o serie de hotărâri de judecată, prin care anumite categorii de angajaţi ai statului: politişti, procurori şi judecători, trebuiau asiguraţi cu spaţiu locativ.

Obligaţia de a-i asigura cu spaţiu locativ era prevazută într-o lege votată de Parlament, dar fără să fie atribuite şi mijloace financiare în acest sens, aşa cum prevede Carta Europeană a Autonomiei Locale, precum şi legislatia naţională. Adică o lege populistă, fără acoperire financiară“, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, acei oameni şi-au luat hotărâri judecătorieşti şi puneau sechestru pe conturile Primariei, pe apartamente destinate păturilor social-vulnerabile şi blocau activitatea municipalităţii. Respectiv, singura soluţie care s-a găsit au fost aceste tranzacţii împăcare pentru ca să fie oprite procesele în judecată

Apropo, subsemnatul are nu mai ştiu câte procese administrative de la cei cu hotărâri judecătoreşti cu amenzi aplicate pentru că nu am rezolvat tuturor această problemă cu asigurarea cu spaţiu locativ. Şi în prezent sunt asemenea procese. Mi-au blocat la un moment dat şi posibilitatea de a-mi face paşaport”,a relatat primarul suspendat.

În concluzie, Dorin Chirtoacă a menţionat că dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci în primul rând Parlamentului şi Guvernului “pentru că au votat o lege populistă, fără acoperire financiară, dând speranţe goale oamenilor respectivi şi punând în situaţie de blocaj autorităţile locale”.

CNA a anunţat astăzi că primarul municipiului Chişinău, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă astăzi.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chişinău să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment.

Primarul general al mun.Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 lei,  a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Fact-check: Cum depistăm site-urile care publică știri false

Publicat

pe

De către

Tot mai multe site-uri care publică știri false apar în mediul online din Moldova. Cum le depistăm?

Citește mai departe

Economie

Fact-check: Întoarcerea miliardelor furate – din bani publici sau nu?

Publicat

pe

De către

Andrian Candu, președintele Parlamentului, afirmă că din banii publici nu s-a plătit nimic pentru întoarcerea miliardelor furate. Experții îl contrazic.

Citește mai departe

Important

Evoluția încrederii în președintele Dodon, explicată de expertul Igor Munteanu

Publicat

pe

De către

Încrederea în instituția prezidențială a crescut mult în ultimul an, dar nu de 14 ori, precum afirmă șeful statului. Totodată, încrederea în politicianul Igor Dodon este în declin, arată sondajele. Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS “Viitorul”, explică aceste evoluții pentru Moldova.org.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie38 de minute în urmă

O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore,...

Cultură3 ore în urmă

Berlinala 2018. „Nu mă atinge-mă” regizat de românca Adina Pintilie a luat marele premiu Ursul de Aur

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut la...

Cultură3 ore în urmă

DoReDos va reprezenta Moldova la Eurovision 2018// VIDEO

Trupa DoReDos va reprezenta Republica Moldova la concursul european de muzică Eurovision Song Contest 2018. În finala națională membrii trupei...

Social20 de ore în urmă

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani, descoperit într-o carieră de nisip din Verejeni

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost...

Social20 de ore în urmă

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul...

Social21 de ore în urmă

26 ani de la crearea Brigăzii “Dacia”. Cum au sărbătorit infanteriştii brigăzii Ziua Unităţii

În Piaţa Independenţei din Cahul a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 26 ani de la crearea Brigăzii ”Dacia”....

Diverse22 de ore în urmă

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reiterată la Adunarea OSCE

Necesitatea retragerii trupelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul ţării noastre a fost reiterată în plenul Adunării Parlamentare a OSCE,...

Advertisement

Opinii